設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Game評] 無港版的 Super Mario Maker / Wii U

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

首先, 我好唔明點解香港無港版.

這個名為Super Mario Maker 的東西, 在美國大熱, 網上已有不少片, 上youtube可以知發生緊咩事. 點玩, 自已去睇了.
顧名思議就是Super Mario Maker, 由別人/朋友/自已打造自已的Super Mario game, share出去全世界可以玩到的地方玩. 以現在的youtube風氣而言可以話hit到不得了.  你玩厭了super mario 嗎? 就自已打造一個吧, 或者試試別人的作品.

Super Mario 這東西大家都知是什麼, 我不多說了. 此game中令我眼前一亮的, 是世界各地對super mario 的熱愛. 遊戲的介面大同小異, 主力橫跨過去的紅白到現在的4個主打機種, 無種介面就是昔日的bug/屈機位也帶進去了, 比如那個變大了後前滑蹲身過細隧道的小技巧, 跳入夾層中間跳等等等, 好多好多是我已打不出的感覺.

今次N記是打明招牌 自己將內容開放. 計落真是連開發成甘都省了不少, 賺到笑, 也為wii u 打響第一炮.  好難明白, 怎麼香港一直沒有此game ,美, 歐, 日大熱時, 香港卻是落伍得只可以等水貨. 要不是剛出國也遇不上.

這個game, 可以說是官方推出的二次創作. 網上一直有不少非官方version的, 如 unfair mario之類. 二次創作就是有個限度, 唔好以太似, 又唔可以唔似. 講到底, 有心研究的或者會覺幾好玩, 如果只是普通的就未必了.

是的, 在game sever 中有不少作品令人眼前一亮. : 有不少都好屈機, 比如就是千百種隱藏式的機關令找不不出出路, 又有剛剛好就是剛剛好過得了的, 仲有就是那些"你別動, 看片好了" 的東西, 來看著mario因為被推推撞撞下"自動"完成關卡. 好精彩, 出奇地令人眼前一亮. 日本朋友的最考隱藏, 歐美的著重在關卡, 還有考時機+動作的.  這些教人屈機, 隱藏, 關卡就是這麼令人討厭, 明明只差少少, 真是好不甘心的想把它來一個終結, 愛恨交織之下令我歡樂了一整日. sever 上的數目日日在增右, 有些地杗還有玩家留言, 每個game 還有最短克成時間, 和成功完成百份比. 由此可以一窺世界各地的高手.

或者有些朋友說, 這不是如以前一樣沒了故事嗎?  事實mario本來就是一個不太故事向的game. 所謂的救公主, 也不過只是當目標的那樣把玩家引過去的道具而已. 然而現在的game講真有好故事的真是屈指可數: AC, Witcher , Starcraft? 不, 這東西是零故事 只求一看世界各地玩家心思而打造的玩意.

真心唔知幾時有香港正式版. 它在15年9 月問世各地, 但至今香港地區居然仲未有? 真是好不可思議.
事後都係好唔明, 點解只有日/美水貨 (又唔係平) .....
還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

不是,黄金,MK大把,還有同梱版主机
ONKYO5530前级 REL S3  KRELL S300i. 後级 xpa5
Atmos JBL X  LEXICON DD8
SONY  HX750   BEN Q W1080ST+
Kef R500 R200c 後置  MK M55T
Madison e3Extreme 1 x3
  Cambridge  Audio751
PS3  Xbox360 Will U  P

1萬

白鑽玩家

老而不

lawzelda 發表於 2016-1-28 01:21
不是,黄金,MK大把,還有同梱版主机

不過就是無港版
點解要是旦玩美/日先?
還是好音樂最好.

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

因為香港代理無打算入,點解唔會入,原因有好多,都係大家靠估,比較合理的原因如下:

注: 香港台灣同屬香港任天堂業務

1. 市場唔夠大,香港+台灣都好,果餅都係細,要獨立Server成本高,但又唔可以明正言順用日本或美國Server,以免兩面不討好,外國的人會話你拖慢佢地,本地的人會話你香港公司唔做野!
2. 版權問題,因為係真。日本公司,好嚴格,好多非第一方的game都唔可以賣!
3. 發行自己賣水貨,其實NDS/Wii年代已經係咁,最近3DS就更嚴重,香港發行連日版水貨Game都賣,根本無必要特別賣行貨,情況如同Bandai賣Figure,加個貼紙就可以變行貨,無必要特別引入
4. 老任的鎖區政策,香港唔知點解(其實你懂的,日本幾時有試過Game server容許你登入)唔可以放入日區,所以要獨立印Game,老任本來就唔多Game,連3rd party都無得賣,你睇3DS就知,香港版死得幾慘,所以大機就更加唔會賣得到,發行不如自己賣埋水貨,向錢看就最簡單了

1萬

白鑽玩家

老而不

阿定 發表於 2016-1-28 08:29
因為香港代理無打算入,點解唔會入,原因有好多,都係大家靠估,比較合理的原因如下:

注: 香港台灣同屬香 ...

我覺任老大佢地的策略唔知幾時起一直都有D問題.

幸好出差同時還開了一次眼界.
我平時少去黃金, MK都少去game 鋪, 灣仔有望下卻只在意PC的.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

阿定 發表於 2016-1-28 08:29

注: 香港台灣同屬香 ...

幾個POINT都好合理, 攪咁多野去推港版咁獨特既行貨, 真係搏唔過.
但我想問問而家日版WII U, HK可唔可以入JP SERVER網上對戰, 入STORE DOWNLOAD之類?

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

JKC710 發表於 2016-1-29 14:45
幾個POINT都好合理, 攪咁多野去推港版咁獨特既行貨, 真係搏唔過.
但我想問問而家日版WII U, HK可唔可以入 ...

store可以,對戰要睇咩game,好多都係open to worldwide,但有少量嚴格執行日來國內限定,例如DQ