設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[重低音] 忽發奇想!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
試完條Qed Signature D低頻真喺實咗厚咗;忽然有個念頭就喺成日話MK打心口,SVS包圍感好,JL潛得底同有尾;咁如果玩雙Sub用一只Mk夾SVS 咪有打心口又有包圍感、MK夾JL咪又打心口同掃衭腳囉。
事實上行唔行得通,因未見過咁玩,有冇Ching試過?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

有網友咁玩
要handle兩隻唔同style嘅woofer唔係易事

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

試完條Qed Signature D低頻真喺實咗厚咗;忽然有個念頭就喺成日話MK打心口,SVS包圍感好,JL潛得底同有尾;咁如果玩雙Sub用一只Mk夾SVS 咪有打心口又有包圍感、MK夾JL咪又打心口同掃衭腳囉。
事實上行唔行得通,因 ...
hohodog900 發表於 2009-11-1 18:43

ching,唔洗玩雙+,買一隻 JL 212 就嘜都有哂啦
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

玩雙 sub 我經驗唔多,但上次 【Pioneer 高清靚聲全接觸】既經驗 ... 同一品牌、同型號既 JL 拾仔出,單玩同雙玩出黎既到效果都唔係單純好爆既分別,其它聲響都起左變化,所以唔係真正試到,都唔咁講係唔係可以互補長短,而且兩隻拾仔仲要唔同品牌就更難 set 得理想效果!

--------------------------------------------------------------
http://www.post76.com/wordpress/?p=1712

跟住試呢套片就 到不得了 … 我自己企係會場最後大門前,巳經唔係靚位,都由部 Plasma 前方位置震到埋腳底直上頭頂。企係隔離既 Joyce 都頂唔順要出去休息! 初初以為個別例子,點知第二場一樣有位版友太太頂唔順要離場。可想而知部 LX82 + 兩隻 JL Audio F112 Subwoofer 幾咁堅,連續係咁爆部 LX82 都唔會乾塘,野野都咁恆,個拾仔又配合到,真正做到有潛又有打心口既感覺。講左咁耐就係講緊呢套《U571》影片 …

其實第一場除左先用兩隻 subwoofer 試套機外,更應版友要求熄左一隻拾仔試 9.1 既感覺。當時我同樣企係會場最後大門前,今次個份震同爆只上到心口度,都有掃褲腳,但反而爆水喉個幕就無咁尖聲,舒服好多。點解我就答唔出,呢個問題就留 比 avmilk 解釋。不過,試擴音機水塘充唔充足、拾仔堅唔堅、中高音標唔標,呢部片真係必然之選。

事實上行唔行得通,因 ...
hohodog900 發表於 2009-11-1 18:43