設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 國磚定韓磚?

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
新出咗韓國嘅Opus#1,個人認為係廉價版ak240。把聲都有幾分似(相同dac嘅原因?)。身材就係AK240,好在冇咁利。

本身係睇中部L5 pro,有大少少個mon睇cover art。而身材重量已經係小弟能接受嘅最大限度喇,都幾乎袋唔落袋。X7,DP-X1 byebye。

而家考慮呢兩部都係接受範圍內。不直最多都係去到二手AK120II,當然,小弟都冇追開AK。

L5 pro我唔介意手指督督,但就係function少咗啲,連playlist都冇。平日搭巴士地鐵,有冇平衡小弟真係覺得冇乜所謂。

Opus#1呢,就UI,function同身材完勝。但就把聲爭咗少少,個人最“覺耳”嘅就係輸在樂器泛音冇L5 pro咁自然。本身冇打算玩平衡,所以都冇平衡線畀我試。

小弟用開UM2RC(老臣子),FA-4E XB,CE6P。人聲樂器各半,都係聽啲簡單,慢節奏,冇咁複雜嘅音樂(交響樂),亦好少搖滾呢啲咁刺激嘅。小弟聽開咁小眾,係咪應該試下部Opus呢?

事先多謝各位畀意見嘅CHing。

銀級玩家

小弟下午都入左手OPus#1
主要鎖定兩部去試,DPX1同POUS#1
最後選了後者
DPX1唔係唔好聽,但比較下,DPX1推力不夠大
同埋部DPX1搵歌介面唔係幾方便,
後者推力不錯,夾隻ANGEL有幾好表現,冇低噪,分析力好,低頻下潛不錯,同夾得到我手頭上幾款耳機
我測試時用上3.5抽頭都幾好聲,回家後換上2.5頭,中高頻再提升,定位再分明DD
唔係幾好係人聲有DD乾,機身膠膠地,唔夠金屬感,
介面操作十分簡單,冇咩野教.介面都算順.
反而呢點係我喜歡的聲音,我用開SONY D50,兩者都有D相似
如果師兄鍾意人聲圓滑一點POUS#1就未必岩
部OPUS#1我都係周圍搵下有咩PLAYER好介紹,無意中發現,有人讚,有人踩.我都係抽左少少時間去試,一試下就揀左呢部
聽感野我唔識分享太多,只知這是我找的聲音

以上都是小弟吹水
不竟都要自己親身去試一試

祝各師兄長玩長有

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
斯路 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

專業玩家

mac2007 發表於 2016-1-21 01:07
小弟下午都入左手OPus#1
主要鎖定兩部去試,DPX1同POUS#1
最後選了後者

十分有用嘅分享indeed。關於人聲方面我都係要再去聽下對比下先得(重有冇貨demo呢),雖然可能我可以接受。睇來師兄對opus評價都幾高,唔知音場同dpx1比會點?

銀級玩家

仲有貨的,音場來講就dpx1 比較闊一d..
仲有係要考慮大細,重量問題,
兩者價格差不多,但明顯dpx1做功有優勢d,不竟似比左5k幾既價錢既機身
#1的確輸在太膠,對比一逗上手,師兄就會明白我講咩
芒解像度同大少,內容多d野玩,都係dpx1 優,拎上手好似部pad 咁,篤篤下
以上都係小弟普通對比下的內容,幫唔到手勿介意
謝謝

評分

斯路 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

其實ching情況入l5 pro好夠用
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

新仔玩家

Luxury&Precision L5PRO聲音對我口味,質素不錯,而如果唔用皮套其實部機都幾輕身。暫時手上播放器我最喜歡L5PRO既聲音。

不過我唔肯定L5PRO能否完全支持24/96以及24/192檔案。我播24/96時偶爾會有破音或怪聲,24/192時情況更為頻密;但用Sony NW-ZX100或是家用系統則無問題。手上既音樂都係原生高清檔,相信與音源無關。有關問題我已經同Luxury&Precision反映,容服稱已轉告工程部門,不過佢地又無問我拎有問題既音檔參考,係咪真係會處理就不得而知啦。

不過播一般無損就無問題,而且L5PRO有五段增益可調,呢點令L5PRO可以匹配好唔錯耳機,唔錯唔錯。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
窮小子 + 10 + 10 用家心得---☆★
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

師兄手上有唔少小眾耳塞,會唔會可以分享一下FA-4E XB以及CE6P既聽感呀?

評分

窮小子 + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2016-1-21 11:47
Luxury&Precision L5PRO聲音對我口味,質素不錯,而如果唔用皮套其實部機都幾輕身。暫時手上播放器我最喜歡 ...

斯路 C兄好...

☆★ 小弟係 初階 ( 玩家 )      用左 MA 9  +  JVC  FX650 約2年 ( 當年店員 介紹 ),

想升級,  是否應換 耳機先 ( 有無好建意 ) ,   定全部要換 ?

謝謝 !

☆★ 聽女聲多  及  少量POP  ( 自己 RIP CD )

星級玩家

新仔玩家

窮小子 發表於 2016-1-21 12:29
斯路 C兄好...

☆★ 小弟係 初階 ( 玩家 )      用左 MA 9  +  JVC  FX650 約2年 ( 當年店員  ...

窮小子兄你好。我已無積極試聽新玩具一段時間,而且對HiFi-ET播放器唔太熟,未知師兄口味就實在不便比意見;反而想請教一下師兄你覺得呢個組合如何?

另外,我見師兄你對JVC HA-FX650用耳棉,未知會否低頻過多? 我自己係JVC HA-FX750用家,試過幾種耳棉耳膠,覺得SpinFit效果較佳,聲音唔會過於偏用低頻同時保有木腔體音色,投資小但回報唔錯,網購價格較為相士,不妨考慮一下。

評分

窮小子 + 10 + 10 有勞 C兄幫忙---☆★

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2016-1-21 14:01
窮小子兄你好。我已無積極試聽新玩具一段時間,而且對HiFi-ET播放器唔太熟,未知師兄口味就實在不便比意 ...

斯路  C兄好

☆★ 我聽呢類 ( 女歌手 ) 碟多,   其實唔太識 點講,   比起 I-POD ,  MA9 聲音密度 高出幾班 ( 越用越有 ),

推力更大,  幾有現場感,  可惜機身太大 太重,  仲要用 很長時間先 好聲 ( 頭半年 真是很 灰心 ),

FX 650 方面 ( 又唔覺 低音太重 ) ,  其實我對器材 真的不太懂 .

☆★ MA 9  +  FX 650 組合 都好滿意,  但聲音就 無辦法 似屋企 HI-FI.,    直到現在,  當歌聲 要推到最高音時 ( 總是 有點刺耳 ),

唔知 可用什麼方法 改善.