設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

HD_2 發表於 2016-2-17 13:27
你聽過不少機已經
(Post76 Android 手機版送出)

係人地俾面我先聽到甘多組合姐...

不過又事實是好多detail都唔太記得.
反而最大感覺是, 略憶我聽過的聲音,  
有時唔同組合的最終最終都是好似同一樣, 只求一種音樂, 好比是有獨立的樂團在面前演出, 唔好有其他人打擾
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-2-17 13:38
係有一環扣一環, 不過對於平民而言, 真是超標左....

事實有無可能萬五以內做齊電, amp, 喇叭, ...

我諗咁既預算線材要全diy先可以做到....我在很入門時都係用diy studio線.....不過diy線一定唔可以用太雞既插頭....其中gotham訊號線我到好後期都重有用...但studio線都係有其味道,都係要夾機....
有聲就算...

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

一條似樣D嘅power cord已經要3k......
真窮人真係唔使諗

黃金玩家

just_for_uhk 發表於 2016-2-17 14:52
真窮人真係唔使諗

diy囉...sommer, furutech都ok架~都係果句~用好d既插頭~!
有聲就算...

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

just_for_uhk 發表於 2016-2-17 14:52
真窮人真係唔使諗

如果識DIY, 自己整條大蛇一D都唔貴, 而且打低好多超級名牌線.
例如數字台曾Sir介紹這條美國橙蛇只售14蚊一尺!
如果覺得太粗, 可以用這條線左手邊果條, 但因為唔畀影相, 所以提供唔到左邊果條 Belden 線圖片.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ADA 發表於 2016-2-17 15:20
如果識DIY, 自己整條大蛇一D都唔貴, 而且打低好多超級名牌線.
例如數字台曾Sir介紹這條美國橙蛇只售14蚊 ...

ADA兄,屏蔽線是否用於前級,CD,DAC比較好?

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

vm8833 發表於 2016-2-17 15:36
ADA兄,屏蔽線是否用於前級,CD,DAC比較好?

無分的, 用響邊都得.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

同意喇叭先決,但另一要点是喇叭要食飽飯。

三年前我用緊Atoll 100se + Triangle Trio, Trio 已是易推的喇叭,襯上Atoll 感覺很優美,但机緣巧合下遇上MITI mk3, 一部很小型的int amp, 一駁上發覺聲音變得生動活潑,音場濶咗兩個碼,立體到有前有後有層次,之前是濛龍美,但現在整個音樂畫面清晒,更發現低音的亂變得(相對的)有紋有理。

我聽古典比較多,覺得amp 要推得起對喇叭好重要,唔知聽人聲為主的要求会否不同

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

萬五蚊玩新嘢真係幾難,但二手嘢都有得諗,反而最大問題係好多時唔識点玩得好

1萬

白鑽玩家

老而不

halfnew 發表於 2016-2-17 15:59
萬五蚊玩新嘢真係幾難,但二手嘢都有得諗,反而最大問題係好多時唔識点玩得好 ...

所以我覺得呢樣係最精彩的地方
如果是每件萬五, 我覺都仲ok, 因為成套都已 hi-end 入門.
如果成set 萬五, 唔係無, 有人做到, 不過怕被(_)人笑姐.... 個空位自已估了.

所以, 都係重新一次, 呢個Post, 維持萬五左右圈子.  
萬五一件又得,
萬五一set 個別系統 ( 例如:  電處理, CDP + DAC,  前後級, 淨玩線 之類)
做到萬五一set  (有齊喇叭, amp, source... )就更好了
新舊大家喜歡了.
還是好音樂最好.