設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-6-12 07:54
時鐘text clock 的用法係為了減jitter, 於是聽落去就順d, 立體多少少。
clock 一直在機內都是在有的, 問 ...

時鐘已明白多了…感謝師兄分享🤗
至於LPS我都係想減少noise,雖然而家都好有現場感,人聲音樂已經都唔錯,聽起來都有啲俾佢感動到!但都覺得唔夠純,人聲同背景未夠乾淨,感情表達分會減了!所以希望加咗LPS 會可改進少少!好明白始終每部機有佢嘅級數,只希望能夠做到最好!
至於內置環牛,我也最近留意了,但都是比較高階的級數先有,有啲都幾多下獨立供電比每個部份都有…但相對價錢就會比較貴好多!
也有諗過換過部串流+DAC,因為都係諗住一機走天涯,落多少少本轉玩部Esoteric N-05XD,但又要八月先至有貨!
至於另外果部N-01XD就真係太過貴啦負擔唔起,成10皮野😵‍💫 佢嘅內置環牛都相當注重!
但看起來其他電子配件+晶片,都好似看起來好簡陋😅

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-6-12 13:30
時鐘已明白多了…感謝師兄分享🤗
至於LPS我都係想減少noise,雖然而家都好有現場感,人聲音樂已經都唔錯, ...

我只能說ESO 和 Lumin 的走向不同。你可以去試eso的, 應會聽得出當中表現上的出入。
我就並不是那麼喜歡eso。聲音是誘人卻又多了些渲染感。

如果是喜歡Lumin 的話, 不如入手他的頂級?

銀級玩家

請問除左ADAMS, 邊個品牌可以上網買平好多? 唔想比香港D鋪租慘食我個窮鬼既錢?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-6-12 16:45
我只能說ESO 和 Lumin 的走向不同。你可以去試eso的, 應會聽得出當中表現上的出入。
我就並不是那麼喜歡 ...

很感謝師兄意見同作出兩者既比較…
我真係連eso 都未試聽過!換機都係五五波,如真係決定會揀多一兩款比較!
現在看看如換咗LPS個效果如何先

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-6-13 12:28
很感謝師兄意見同作出兩者既比較…
我真係連eso 都未試聽過!換機都係五五波,如真係決定會揀多一兩款比 ...

我不建議搞LPS .
本來無一物,何處惹塵埃.

Eso 可以去聽, 聽過會知你自己喜不喜歡的. Lumin 有它不足但Eso 補到的的地方, 只也在Eso 表現下也沒了Lumin有的東西.
這個就是牌子之間音色上的出入, 以及用家的口味選擇.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-6-13 13:19
我不建議搞LPS .
本來無一物,何處惹塵埃.  

都係….唔識真係禍河多!(玩呢啲絕對唔簡單!)
或者搵部比Nas用…DC12 ,10A….120w!

Eso,今日請教左資深發燒師兄話…唔使去聽應該唔啱我

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-6-13 23:13
都係….唔識真係禍河多!(玩呢啲絕對唔簡單!)
或者搵部比Nas用…DC12 ,10A….120w!

如果真的嫌CAS 做不到CD水準的的話, 去找個CD 機罷.

不過你話ESO ...聽左先, 反正聽左到真係唔合耳都無壞的. 最重要係知ESO和當中的音色點樣唔合口味.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-6-14 09:40
如果真的嫌CAS 做不到CD水準的的話, 去找個CD 機罷.  

不過你話ESO ...聽左先, 反正聽左到真係 ...

都好喎有時間上去試吓聽…睇吓係咪……咁!

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-6-14 13:00
都好喎有時間上去試吓聽…睇吓係咪……咁!

Eso 本身來自Teac , 印象中係80年代未左右開始有,可以話係適時CD機時代中出世。
Teac 本身沒問題的, 當中確是還有專業產品, 高檔階型號。 問是大眾市場上已有hifi 的概念, 加上經濟泡沫的強勢下, 很自然有些錢的人就想有出眾不同的產品, 於是 Eso牌子問世以打hi-end 的旗號。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-6-15 14:29
Eso 本身來自Teac , 印象中係80年代未左右開始有,可以話係適時CD機時代中出世。
Teac 本身沒問題的, 當 ...

Eso 原來同Teac咁有密切關係!
你講起呢個牌子,我還記得小學尾屋企人玩過呢部 Teac C2 cassette deck,都應該係8幾年🙈,嗰時去沙灘或者釣魚都係用黑膠燒帶再用cassette 機爆機!之後再變變變都唔記得個先後了😂原來我都冇間斷聽歌聽左30幾年,真係冇停過,聽無損都差不多聽左8年😂用過啲咩品牌都記得好清楚,當然係一般貨色,山水喇叭(嗰時淨係識買紅黑喇叭線)JVC等等….還記得同學佢哥哥就玩金仔、天朗同馬仔,我哋就細細地玩吓