設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

ilavbnm 發表於 2016-1-22 10:50
C兄可能覺得我答非所問...但係...你哩個回覆已經就係答案
好多C兄開始時...的確可能會紏結係資源(金錢)比 ...

明解

1萬

白鑽玩家

老而不

ilavbnm 發表於 2016-1-22 11:03
如果有多於一樣器材想換
但又受限無法同時更換多於一樣器材的話
我嘅做法...通常係集中資源先攪左自己最 ...

我覺得最重要你聽得出問題的位置. 你心目中一定要知
好比有人覺聲硬的喇叭, 卻換amp, SC, PC , source 等等等....用處不一定大.
好多時我見D朋友都換A又換B, 最後先知原來係C.

收入不一定增加 (按理是應會)
就用的物品, 以科技vs金錢而言, 是漸漸見平才對.
30年的CDP 是很貴, 不過家下一台cheap的CDP都好過佢.
所以平民野永遠不怕遲, 有心等就得了.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
HD_2 + 10 + 10
ilavbnm + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

科林玩家

窮鬼報到 +1

鑽石玩家

ilavbnm 發表於 2016-1-22 10:50
C兄可能覺得我答非所問...但係...你哩個回覆已經就係答案
好多C兄開始時...的確可能會紏結係資源(金錢)比 ...

平民新手就係唔識次序, 樣樣都想換, 自己都比唔到答案嘛
你估個個好似你講得懶咁理性咩

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

鑽石玩家

terryc 發表於 2016-1-22 08:41
小弟睇法係:
Amp:30%
CDP:25%

我都覺得SPK係最重要一環

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
terryc + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2016-1-22 13:31
我覺得最重要你聽得出問題的位置. 你心目中一定要知
好比有人覺聲硬的喇叭, 卻換amp, SC, PC , source  ...

可以對症下藥當然係最理智+最理想嘅做法
但係...有時人係唔理智嘅
尤其是係我哩個為左還心願
明知唔夾都要買嘅人...邊有資格學人講理智...

評分

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ctmk 發表於 2016-1-22 14:06
你估個個好似你講得懶咁理性咩  ...

我先係最唔理性果個呀...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

just_for_uhk 發表於 2016-1-22 11:40
明解

C兄應該已經有AMP同喇叭
AMP同喇叭是否滿意?
依家是否想藉住改善訊源而提升音效?
如果係的話...或者可以簡單D去考慮
C兄可從自己嘅預算同自己喜歡嘅音色/音效考慮
而將邊部 VS 邊部 / 邊部比邊部好哩種想法先放埋一邊
表面睇兩者好似無分別...但...其實係有嘅
分別係器材嘅比較 & 自身喜好嘅分別
先考慮下從邊個角度出發...可能會易D有決定都唔定
祝C兄早日搵到心頭好...

評分

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ctmk 發表於 2016-1-22 14:06
你估個個好似你講得懶咁理性咩  ...

講到哩樣野...我又不妨講下我對哩個post嘅睇法
我唔否認...我同樓主嘅主旨係有偏差
樓主應該係想集中講下一d比較入門嘅器材
好讓一d平民新手可以參考一下
當然...我唔覺得入嚟嘅C兄們一定係平民新手
但係我相信多少都會有部分係嘅

所以...我覺得可以提供另一種思考 / 資訊比平民新手都係可以嘅
當然...我唔係咩大師 / 高人/ 達人(喺好多人心目中...我係一個需要食藥嘅人)
但係...勉強都叫"過來人"
好簡單...我係一個為左還心願而買金仔嘅人
其他C兄見到哩個例子...可以思考下...有無需要好似我咁傻
好多時...心態係可以左右成件事嘅後果
所以...我覺得...同時比大家知道下不同人嘅歷程 / 心態
可能有機會比單純介紹器材...更能令平民新手有更全面嘅考量都唔定...

P.S...想插我的話...請狠狠地插吧...

評分

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ilavbnm 發表於 2016-1-22 15:20
講到哩樣野...我又不妨講下我對哩個post嘅睇法
我唔否認...我同樓主嘅主旨係有偏差
樓主應該係想集中講下 ...

叮噹兄!我覺得其實點去配搭,根本冇一定
正所謂百家貨,百家客
器材不論外型、功能聲㡳,部部吾同
個人喜好更加係重點
歌係自己聽嘅,自己喜歡咪得囉
文字上寫得幾好都好,都不及耳聽(當然可以作為參考)
邊有儍吾傻之分!

評分

查看全部評分