設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

白鑽玩家

聽過人講,其實唔係咁多廠造線,好多名牌線都係買線返來加工,轉個名就幾千了。

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2016-10-25 23:05
聽過人講,其實唔係咁多廠造線,好多名牌線都係買線返來加工,轉個名就幾千了。 ...

流言止於智者.

以我知 (由網上睇人拆開的圖/拍片, 不過唔知真定假), 當中可能有一兩個牌子係,
但就我覺得並非所有廠線一定如此, 事關有些真的是獨門技術, 唔似甘易可以買貨加工,
所以我成日話, 如果生產商連線材入面的結構, 數字都講唔出時, 就唔好入.

果D話加工/代言的說流言, 我印象中網上興起之後傳得最多.
以前都只是間中一兩個在店中聽到而已.
還是好音樂最好.

白鑽玩家

我諗係都唔會就咁包層皮咁狼,買線芯唔奇,編織屏蔽物料插頭都仲要做,好似喇叭都係咁,買單元返來再造分音和箱。

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2016-10-26 10:44
我諗係都唔會就咁包層皮咁狼,買線芯唔奇,編織屏蔽物料插頭都仲要做,好似喇叭都係咁,買單元返來再造分音 ...

就係有甘狼, 是名牌 E, 上google都望到:
http://www.whatsbestforum.com/sh ... Cable-Exposed/page2

http://www.6moons.com/lettersfeedback/lettersfeedback_30.html

所以買線, 有時真係唔可以看價+聽聲收貨.
如果生產商連線材入面的結構, 數字等等都講唔出時, 就唔好入.

我覺可能有時大廠會幫手做最cheap的雞線也說不定.
機器呢家野始終唔可能做一次賣一次先開一次機 (除左某D牌子的top line)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WillsonLaw@FB + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

你話買野前做功課幾緊要,睇落差不多的音響器材,價錢上落可以好大,唔知自己買緊乜都照俾錢就笨。

評分

kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

koalaau 發表於 2016-10-26 15:45
你話買野前做功課幾緊要,睇落差不多的音響器材,價錢上落可以好大,唔知自己買緊乜都照俾錢就笨。 ...

可惜好多人都喜歡被搵笨...

銀級玩家

見過不少燒友拿住鈔票,跑進音响店問職員要買什么什么型號的東西,根本沒有想過要試聲,就是因為某某大師說那東西正

評分

kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

白鑽玩家

唔係講笑,我平平地揀部山水機玩,之前爬左成年文,睇哂成個山水發展史,知道自己想要邊部,先至睇啱即扑。

1萬

白鑽玩家

老而不

那個題目已被關不短的日子, 也有些來自原圖主人的解釋. 都應一讀.
由支持者的留言也另外讀得出一種可能是跟牌子的心態.

只是有時一些特別線材, 如USB, HDMI 有一定的技術上的複雜和指數要參照, 呢兩種線我只會買最平/唔少人眼中入門的.
用sub-contract的方式代工我覺不出奇. 我也疑惑即使是N 牌, I 牌等在此類線 都可能用此方式生產.

無論如何, 都是提醒大家唔好太過因為牌子而牌子有一定的心態 (即使DIY也是),
反而是多讀參數, 加少少理性分晰才行.  
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2016-10-26 20:01
那個題目已被關不短的日子, 也有些來自原圖主人的解釋. 都應一讀.
由支持者的留言也另外讀得出一種可能是 ...

同意,但唔係每隻牌子都咁易搵到參數