設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: everbzr

[討論] [春江花月夜](00:50)開始鼓聲

銀級玩家

師兄,你套系統眀顯係入門級別,當然有大把上升空間!但小弟建議你唔好太執着於春江花月夜果幾下低頻聲,要由整體去改善;假若你解決左可以聽到果啲低頻聲,咁其他音色平衝度、動態、失真、噪底等重要指標又如何呢?當你發覺某首歌又好似唔得嘅時候,係咪又換機呢?如果係我,就寧願儲多一會錢,升級一啲有口碑,有好參數嘅器材,咁先會成功同有滿足感的!你加幾千,真係好快又會唔滿意的!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
keekee + 10 + 10
momolee + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

高級玩家

試下飛起個隆宇

高級玩家

喇叭背太貼牆?

銀級玩家

有喎, LS50 + Marantz 入門用家 路過

銀級玩家

試過唔用CD 機, 用Sony 入門Blu Ray 機→ RCA → amp 都有, 不過弱d

黃金玩家

好明顯有的。
我係用2015 hifi 展只碟試的。

星級玩家

隔左咁奈樓主個,春,肛,鼓,攪掂未呢?

鉑金玩家

zoneaudio 發表於 2016-5-20 09:33
隔左咁奈樓主個,春,肛,鼓,攪掂未呢?

換咗amp啦
(Post76 Android 手機版送出)
NAS: QNAP TS-431P;
Media player: Egreat A5, PS3, PS4 Pro, Lumin D2;
Yamaha RX-A3080, Winner HD-5250SE;
Accuphase C260, P400;
Speakers: RF-82ii, RC-52ii, RB-61ii, SCM 11

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

skkwok 發表於 2016-5-17 16:18
試下飛起個隆宇

電係整個音響系統既靈魂, 我自己試過Gigawatt既拖板覺得好有力水, 對低頻輸出正面, Ching 可以一試
Chubill

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

everbzr 發表於 2016-1-17 23:02
其實最近係有想過的 本身用緊隆宇206-2
但又怕係ls50問題

師兄, 其呢隻碟唔易播, 喇叭 + AMP + 訊源 + 線材, 樣樣都要竹得好好先可以出到.
座地喇叭都唔易出, 更何況書架 ?