設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: keltonfan

[合併式擴音機] 終於買到心頭好 入門機 Hegel H80

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

無呀,無朋友有

1萬

白鑽玩家

老而不

keltonfan 發表於 2016-1-21 22:48
我最喜歡既係蝦餃播出黎終於都聽到小提琴,琴弓落琴弦既力量感,手指釣落結他果下彈手既感覺.....文彩唔好 ...

小提琴的絃音是好難可以重播得好.
既然聽到有壓絃, 絃抖, 餘音, 即是說明了你的喇叭也不錯
找張大提琴的Bach cello suite 聽下低音的牛筋+大提琴音箱沉響得唔得
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-1-22 20:49
小提琴的絃音是好難可以重播得好.
既然聽到有壓絃, 絃抖, 餘音, 即是說明了你的喇叭也不錯
找 ...

可能我講得誇D,但起碼真係聽到個形態,想象到樂手既動作
謝謝師兄提議,去買張碟先

1萬

白鑽玩家

老而不

keltonfan 發表於 2016-1-22 20:57
可能我講得誇D,但起碼真係聽到個形態,想象到樂手既動作
謝謝師兄提議,去買張碟先 ...

CD區入面有個專講古典的,
要咩版本, 入面的人可以答你.  
小心D, 定力唔夠唔好入去.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-1-22 21:15
CD區入面有個專講古典的,
要咩版本, 入面的人可以答你.  
小心D, 定力唔夠唔好入去.   ...

高級玩家

補充 Creek 100A:

Vocal 如 Diana Krall, Jazz 如 Jazz at the Pawnshop, Classical 如 Pictures at an Exhibition, Pop/Rock 如 Hotel California (Hell Freezes Over 版) 等
此機都不出色,因聲慢,動態不足,樂曲氣氛及音樂感都遜色。

兩星期前朋友介紹 Hegel H80,因完全不知有此品牌,先看網上資料:
香港玩的人不多,有彈有讚,有不少批評大陸製造,更有暗示是大陸品牌冒充歐洲機
外國網站也偶有談及是大陸造的,但主要還是談聽感,讚多彈少。

初步了解其聲音取向頗啱口味,於是特意到九樓聽聽,但原來 H80 並無 bypass,於是改聽 H160, 聽感不俗,再要求聽 H300, 原來已無得賣,要求即駁 H360,兩部聲音相似,後者明顯優勝,相當好聽,我估計 H80 聲底應差不多。

Hegel H160, H360 主觀聽感:

分析力高,動態佳,速度快,音場闊,低頻好,H360 的高音相當出色,整體中性走原音路線,H160 人聲稍薄, H360 則好D,但都係幼線條唔厚唔暖差不多完全無味,但絶對唔硬唔拮耳,喜歡英國厚暖有少少味就一定唔啱會覺得太淡唔好聽。

所以樓主今次換機最少有兩處唔同咗:
(1) 如果 Creek 及 Hegel 聲稱的 damping factor 接近真實,那麼 Hegel 的推力會好好多。
(2) 兩個牌子的設計理念可說是一個向左走一個向右走,完全南轅北轍,相信樓主家下聽音樂的感覺會完全唔同哂。

好唔好見人見智,樓主自己開心最重要,因聽音樂係個人興趣同享受,如寒天飲水,冷暖自知。

嗰日我無買到機,但後來又有機會聽埋 H300, 有時間再交流。

1萬

白鑽玩家

老而不

keltonfan 發表於 2016-1-22 21:18

Bach Cello suite, 有兩個版本自覺是很不錯的:
可以自聽一下, 決定如何. 此組曲向來是1-6一氣錄成, 所以是2只CD.  .

http://www.prestoclassical.co.uk/r/Hyperion/CDA67541%252F2

http://www.prestoclassical.co.uk/r/Resonus%2BClassics/RES10147

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

baikwong 發表於 2016-1-22 21:20
補充 Creek 100A:

Vocal 如 Diana Krall, Jazz 如 Jazz at the Pawnshop, Classical 如 Pictures at an E ...

請謝師兄解釋!所以只可以講佢正是我杯茶

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-1-22 21:31
Bach Cello suite, 有兩個版本自覺是很不錯的:
可以自聽一下, 決定如何. 此組曲向來是1-6一氣錄成, 所以 ...

謝謝

鉑金玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

恭喜師兄!我而家都用緊50a
都有留意hegel
唔知hegel h80人聲表演相對50a如何?
會唔會太清?