設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 有關 4K 碟問題 ~

黑鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟有幾個少少白痴問題想請教大家,因唔太肯定 :

1) 黎緊既 4K 碟其實係咪都係行緊 blu-ray,即重係 blu ray 碟 ?
2) 普通 blu ray player 睇唔睇到 4K 碟 ?
3) 睇 4K 碟洗唔洗換 HDMI 線 ?

因小弟而家用緊既 blu ray player 同電視都唔係 4K,又暫時未有升級打算 (遟多兩年可能會),但如果黎緊開始出 4K 碟,當然想由 blu ray 改買 4K 碟,亦知道要器材配合先睇到 4K 畫面,但想係呢個過渡期 買住 4K 碟而又可以睇住先 (最多睇返 blu ray 質素,又唔知道黎緊既 4K 碟係咪一定跟埋隻普通 blu ray ),等到遟 d 升級器材先完全享受 4K ~

另外見有師兄 post d 黎緊既 4K 碟,見碟面寫住 " 4K ULTRA HD + BLY RAY + DIGITAL HD " 隻 DIGITAL HD 係咩 ?

謝謝大家 ~

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

一句講晒

玩4k就要換晒support到4k既硬件

(Post76 Android 手機版送出)

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

簡單答吓..........

1) 黎緊既 4K 碟其實係咪都係行緊 blu-ray,即重係 blu ray 碟 ?
    No, 將來4K碟係Ultra HD Blu ray

2) 普通 blu ray player 睇唔睇到 4K 碟 ?
    No, 要用Ultra HD Blu ray Player
http://www.techbang.com/posts/23667-4k-blu-ray-movie-specifications-released-known-as-the-ultra-hd-blu-ray-disc-includes-new-logo

3) 睇 4K 碟洗唔洗換 HDMI 線 ?
    基本上HDMI 2.0 及 1.4 已支援4K
http://feature.u-audio.com.tw/featuredetail.asp?featureid=584

DIGITAL HD 係方便你係家中電視以外隨時隨地係PC / 電話或平板睇戲既方法

黑鑽玩家

SonSon 發表於 2016-1-14 15:34
簡單答吓..........

多謝 Son 兄,明白了 ! ~

黑鑽玩家

Hon 發表於 2016-1-14 13:37
一句講晒

玩4k就要換晒support到4k既硬件

明白 ~   thanks ~

銀級玩家

乜原來我部pioneer bdp-lx58可以輸出4k解像度都睇唔到4K碟!

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

faihim 發表於 2016-1-14 16:03
乜原來我部pioneer bdp-lx58可以輸出4k解像度都睇唔到4K碟!

LX58只係將原有1080 HD解像度升頻至2160 4K輸出, 唔係真正支援4K, 當然貴價機種一定有優化啦

黑鑽玩家

換新機一定唔再買1080 BDP,除非你打後幾年都唔打算上4K!

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

G36 發表於 2016-1-14 16:47
換新機一定唔再買1080 BDP,除非你打後幾年都唔打算上4K!

睇下到時4k bd機幾錢先啦...

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

faihim 發表於 2016-1-14 16:03

即係同十一年前你買部Pioneer DVD機皇一樣,可以升頻到1080i/p, 但係播唔到BD.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
SonSon + 20 + 20

查看全部評分