設為首頁收藏本站76Youtube 頻道

Post76影音玩樂

搜索
查看: 389|回復: 2

[~ 原創影評 ~] <爆漫> 分開2-3集拍一定好過依家...

[複製鏈接]

393

主題

1萬

帖子

18萬

積分

鉑金大師

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

積分
183332

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

發表於 2016-1-13 17:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式


上星期日因為唔想咁快睇復仇勇者但又想搵套戲睇下, 本來諗住呢套戲等出碟至睇架啦, 但... 算啦, 都係睇左先.


漫畫故事改編做電影一定有個必然既通病, 就係唔會跟得十足, 好彩故事本身個原意都叫做出到黎, 咁其實已經好足夠, 否則呢一世都真係唔駛睇改編故事會好D.

有時候同朋友傾開都會問我: " 呢套戲好唔好睇 "
我第一句答佢一定係咁講法: " 你有無睇過漫畫先 "

因為無睇過既話, 出黎既效果同接受程度一定係差天共地.


故事上好簡單, 其實係以JUMP呢間公司作背景, 以激勵及搞笑帶出漫畫家既辛酸.
相比起漫畫黎講, 兩位主角既選角都叫合格, 尤其是做真誠既佐藤健都幾相似, 但以我角度黎講, 如果女主角可以搵個正氣小小既女仔做會更好, 因為呢位女角對眼成日都覺得邪邪地兼瞓唔醒咁, 靚唔靚就見人見志, 起碼配合下始終爭D.

至於其他角色方面都相近得黎有D搶鏡, 不過呢樣都叫做好事黎, 因為咁至可以互補各方面既不足, 化學作用就係咁產生出黎.

故事內容方面, 好認真咁講的確係太過濃縮, 如果將佢分為2-3集, 好似20世紀咁做既話一定會好好多, 但... 諗係咁諗啦, 因為漫畫中好似關於家庭同社會帶黎既問題, 對呢套戲黎講其實好重要, 就好似寄生獸男主角既媽媽一樣, 如果CUT左媽媽嗰段既話, 咁套戲就一定係好差, 甚至唔會有兩集添.


呢套戲我會俾7.5/10分....


本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
bellyjerry + 10 + 10 精彩報告
alleelarry + 50 + 50
day2013 + 20 + 20

查看全部評分

921

主題

9948

帖子

22萬

積分

行動組版主

Rank: 8Rank: 8

積分
222254

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章76 精選榮譽會員勲章

發表於 2016-1-15 09:34 | 顯示全部樓層
老實講,我接受唔到男女主角果結局囉,漫畫一路睇,眼淚就一路流!

393

主題

1萬

帖子

18萬

積分

鉑金大師

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

積分
183332

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

 樓主| 發表於 2016-1-15 09:40 | 顯示全部樓層
阿定 發表於 2016-1-15 09:34
老實講,我接受唔到男女主角果結局囉,漫畫一路睇,眼淚就一路流!

就係濃縮得過份囉.

好明顯個老細唔肯俾錢拍多1-2集...
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 成為會員

本版積分規則

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表