設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: henryctw

[討論] 開心既時間過得特別快!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

好多係showoff 多過真係聽野.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

其實真是 show off 到咩,對普通人其實唔會睇到乜,又不是 idevice. 反而有比人問過乜時代,重用 mp3 機重咁大舊......

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

cyrusp 發表於 2016-1-12 20:31
其實燒錢都係儲EXP,有邊個老屎忽無比過學費,不過見到人唔貴唔買,亂9入野反而覺得似新手,唔知自己想要咩 ...

我都有同感! 我都係合自己口味,夠自己聽就滿足了!
(Post76 Android 手機版送出)

黑鑽玩家

好多時習慣左d聲, 就算隻野幾貴, 聽得一年半載, 點都會覺得悶, 呢樣好正常, 所以我唔會投資落昂貴既 cm 度.. 我自己就喜歡玩冷門性價比, 其實揾隻唔同口味既耳機, 只要隻耳機分析力足夠, 都好有新鮮感, 唔駛下下追求升級.  話時話, 你部 P1 玩左 EQ 未 !? 我淨係用 NORMAL 同 BBE 都有兩種唔同聽感.

鉑金玩家

慢走不送

毋忘初束,量力而為即可

記得是人玩器材,不是被器材玩

HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟同師兄都好似,由最初$400買一隻UE 耳機開始玩到依家,都洗左好多血汗錢,本來諗住入左部IPC+HPP1再加多隻Byer T5P就可以收山,諗住最多入咪埋部Traid Audio L3,點知突然IPC唔賣,成個組合淘汰晒,本來諗住一體DAP可以取代玩炸陣啦,結果發現DAP已經係萬元級嘅世界,想推得好T5P時,又要加多舊擴變返炸彈,所以我好明師兄果種心態。

但到最後呢我就選擇左原地踏步繼續玩,想要新鮮感時就問朋友借D機返去玩返一個星期過下癮咁,其實都好OK丫,唔知師兄係咪打算放晒成個系統,如果係嘅話我建議師兄先諗真D,不妨換個心態玩機丫,放出去其實咪重蝕,又或者如果再想玩果時又入過套新就仲蝕多劑啦。不如照依家組合聽住先啦,聽自己野悶咪就周圍去試機搞搞震,反正依家四圍都可以試。聽多D唔同product發掘下唔同聲音其實都好開心丫,有時玩機有錢咩都買梗係過癮啦,但覺得好貴都唔一定要下下擁有嘅,周圍試都係玩機嘅一種丫,再唔係多D買碟填補空虛都係唔錯。

至於貴,或者係咪個個都好有錢我覺得同個文化或社會環境有關,以前head hi無咁流行,早期得果一兩間耳機店,好多連靚聲耳機係咩都唔識,依家開到四圍都係,好多想玩嘅人追求享受個餅咪大左lor,另一方面正正因為大家窮,社會環境又差左,買唔起樓,反正都係買唔到,亦好難有自己空間聽好野,好多人索性將D錢買晒head hi算數,變左個餅又再大D,咁做生意當然係有market啦,調高D價又有人買wor,就越黎越貴啦。再用做生意角度睇,以前玩head fi係小眾玩意,唔需要搞太多咩行銷,依家下下要講宣傳,下下都要包裝,自然羊毛出係羊身上啦。

師兄唔好咁灰啦,有時正面DD咁去諗,依家唔只head fi啦,咩都比以前貴左好多,都唔關部機事嘅,唔好咁容易放棄啦。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
jimmy + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

DAC:North Star Design DAC 32
AMP:Roksan Caspian M Serie 2
SPK:QUAD 9L2

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

cyrusp 發表於 2016-1-12 20:31
其實燒錢都係儲EXP,有邊個老屎忽無比過學費,不過見到人唔貴唔買,亂9入野反而覺得似新手,唔知自己想要咩 ...

非常認同師兄講法,依家好多人係用眼玩hifi,明明市場好多product,但睇黎睇去都只係睇果幾個牌子,我有個朋友成日問我意見,但叫佢去試呢佢又唔會去試,只係會話「下,呢隻平D wor,又係新牌子,會唔會買返大牌好?」其實玩機最初一定係唔識分咩冷暖聲,都真係要聽多D野先識分點為之冷,點又為之暖,又或者好多人聽都唔聽完全睇spec去買機,講到底其實都係個人價值者。

我自己玩機好鬼衰嘅,聽聲收貨,有無DSD都唔係重點啦(反正真正買到DSD File嘅地方唔太多),最緊要播CD RIP出黎嘅file好聲就OK啦,我唔知係咪因為成日聽野搞到自己好濫,冷聲暖聲好多種聲我都覺得OK嘅,所以有時借機比朋友都會俾人鬧鬼我「下 IE800人聲好乾wor」(我呢個朋友聽開shure),我都唔知俾咩反應佢好,只可以同佢講「其實口味好多種嘅,你要同糖鬥甜用鹽梗係唔work啦,音樂好多種嘅,拿你聽下D樂器啦,係咪包圍感空氣感幾好呢,再聽真D,BASS都潛得好過癮架」,然後又同佢交換機下玩下

BTW,其實玩head fi已經好幸福,其本上周圍都可以試機,試到果隻聲就係果隻聲,唔似玩hi fi試完買到返屋企又唔係果回事,仲要唔同舖頭都有特定牌子,有時唔知夾咩機係咩聲時真係要膽駁膽,就算買朋友借機運送都重好多。所以最後我都係建議我朋友唔駛錢但多D去耳機店試唔同牌子,連學費都唔俾去儲下EXP,反正試多D又唔會少塊肉,如果俾人聲咪去第間囉!反正周圍都係嘛

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

DAC:North Star Design DAC 32
AMP:Roksan Caspian M Serie 2
SPK:QUAD 9L2

星級玩家

加油加油加油

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

玩 Piano Forte X-G 就一勞永逸,根本無得換線。駁 840 歐羅嘅 Tera Player 或者一萬銀左右嘅二手 Hugo 已經係正到無朋友,Mojo 再平多幾千銀。

Mojo 嘅音質真係物超所值,唔介意玩雙層炸彈嘅話就掂過碌蔗,一部 iPod Touch 加埋 FiiO L19 就搞掂:

[youtube]tGjgMZ_OxSE[/youtube]

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

我玩樂器夾BAND都10幾年,對音質係有D要求,但都要計下條數嘛,合理價錢再要睇埋樣,咁先會買.
好多人話乜乜player好正,又DSD又乜又物. 大佬呀! 我連一首DSD 或 24/96k 歌都冇呀,又冇平衡耳機,咁未得物而所無用之地?
咁買完部乜乜player,又要我去買Hi-Res歌? 但好多我都冇聽開喎. 又要我去買平衡耳機? 唔好喇掛.

我而家用緊IM03+IPC出街,K812+Uaudio Apollo,都已經覺得好正.
係最衰而家部IPC壞壞地,先睇緊部Onkyo DP-X1,但大那那5000蚊買部player真係要試多D 先得,
過萬果D 真係諗都未諗過, 我有萬幾蚊不如買個CD盤好過啦