設為首頁收藏本站76Youtube 頻道

Post76影音玩樂

搜索
查看: 387|回復: 0

[~ 原創影評 ~] 難民起革命 《Dheepan / 流離者之歌》

[複製鏈接]

289

主題

2946

帖子

12萬

積分

鉑金大師

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

積分
127072

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

發表於 2016-1-12 09:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
本帖最後由 mike384 於 2016-1-12 09:37 編輯

難民起革命 《Dheepan / 流離者之歌》

作為一個有返咁上下年紀的香港人, 對難民一詞應該唔會陌生, 以前香港的難民畀我的印象真係唔多好, 好勇鬥狠, 道德底線低, 好食懶飛...
當然長大後, 雖然都係唔鍾意, 但係明白了一D道理後, 對佢地的反感相對減少了.

話說以前知道有一間公司, 本來係大陸有廠房, 剛巧遇著人仔暴昇同國策急變, 而決心要係其他發展中地區開廠, 最後揀了斯里蘭卡, 而當時廠房遲遲未開,
正正是因為當地遊擊隊=泰米爾之虎搞事, 後來經談判後總算開得成.

而呢部套戲的主角正正來自斯里蘭卡, 重曾經係泰米爾之虎的成員, 係介紹中睇到呢樣野後, 特別提起我的興趣.

作為一套難民片, 入面對各人物設定, 描寫都算細膩, 而明顯地, 加了不少商業元素去包裝, 如搞笑, 動作等.

動作戲唔算多, 有真實感, 用鏡亦係唔錯的, 但係畫面處理覺得可以再做好D啦, 相信係BUDGET所限.

相比起舊年的另一套唔錯的難民片=《踏破鐵鞋尋覓愛》, 我更喜歡呢套的故事, 比較輕鬆.(但整體拍攝上, 《踏破鐵鞋尋覓愛》係比該片高一個檔次的)

總括黎講, 成套戲的格局唔錯, 雖然要改善的地方都好多, 但亦算流暢, 今次見佢攞咁多獎, 我扮下高深, 畀8份佢.

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
Nolan + 10 + 10
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
day2013 + 20 + 20

查看全部評分

等運到
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 成為會員

本版積分規則

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表