設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 改變喇叭impedance?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我之前聽過透過“補品”如喺喇叭線加抗阻去改變喇叭impedance。唔知係唔係一樣好嘅做法呢?有次一位師兄張左右聲道喇叭寸連落部amp嘅一邊聲道,播單邊聲道時聽得出音色明顯厚潤好多,直頭好似換咗喇叭換咗amp咁,當然部amp都要扭大聲啲,但係效果好神奇,唔知有冇師兄分享下經驗?

星級玩家

從外國lowther玩家的綱頁得到資訊,在15ohm的lowther全頻單元並聯一粒47ohm的電阻,可令單元的阻抗由15ohm下降至12ohm左右,從而令後級的16ohm輸出阻抗微微高於單元,以提升低音量及後級對單元的控制力而令到有低音量感提升的感覺,現在我亦在我的16ohm全頻單元並聯了一顆47ohm電阻,的而且確是可以輕微提升低音的量感!
CDP:AMR CD777
Amp:Hovland HP100/YS Audio SE211/PX25 單端後級
IC:Siltech G7 550i
SC:Transpare Ref.
Speaker:Telefunken NT3 Fullrane/Altec 416, Gauss HF4000, EV T350

鉑金玩家

kevin2007 發表於 2016-1-10 21:30
從外國lowther玩家的綱頁得到資訊,在15ohm的lowther全頻單元並聯一粒47ohm的電阻,可令單元的阻抗由15ohm ...

多謝師兄資料。我之前見過的有一點不同,是在喇叭線上調整,即喺喇叭線與喇叭接駁之間加上電阻。但那位師兄人因商業因素未有透露所用電阻是甚麼物料及另外加了甚麼其他材料。我不是要知道那位師兄的製作,只是想探討一下concept上,加電阻於喇叭線上是否可行。

銀級玩家

十w八w那些全頻單元還可以,幾百w大箱無法搞

高級玩家

www.facebook.com/mharmony2013
Sokeris R2R/高手土炮前級/H20
DAC -> Preamp: DL2.0 RCA
Preamp -> Poweramp: DH LABS Air Matrix
SC: DL混種純銀

白鑽玩家

並/串電阻會令被動式喇叭內分音器內分頻點全錯
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鉑金玩家

多謝各師兄回覆,睇嚟如果唔係對喇叭嘅內部結構非常熟悉都唔好立亂改。

鉑金玩家

MDLP 發表於 2016-1-12 14:06
並/串電阻會令被動式喇叭內分音器內分頻點全錯

P. S. 當時嗰位師兄嘅解說係提高喇叭同喇叭線嘅抗阻,以致減低amp嘅輸出power。而咁樣做除咗可以減低amp嘅負擔,最主要係令amp嘅輸出對amp嘅牛嘅額定功率嘅比例降低。例如原本假設喇叭係4ohm, 而amp喺4ohm喇叭負重時輸出為100W。如喇叭線串聯4ohm抗阻令整體抗阻為8ohm時,amp嘅輸出就會由100W變成50W。咁假設隻牛係400VA, 輸出與功率比例就會由25%跌至12.5%。嗰位師兄要咁做嘅原因係話,其實AB類amp同A類amp最大分別係輸出與功率比例,往往A類amp嘅比例係大概10%,而AB類則高好多。呢個做法可以將AB類嘅amp“轉”為A類,因而令到音質提升,厚潤好多。小弟乜都唔識,所以想請教下呢個講法成唔成立。一開始問喇叭抗阻其實都係因為有呢個amp嘅疑問。

白鑽玩家

victor76 發表於 2016-1-12 18:42
P. S. 當時嗰位師兄嘅解說係提高喇叭同喇叭線嘅抗阻,以致減低amp嘅輸出power。而咁樣做除咗可以減低amp ...

個道理等同.........
你覺得個電筒唔夠光
因為燈泡內阻高電流低
就加多個電阻並聯一樣道理
電筒電池輸出電流高咗
但個燈泡有無光到呢?

p.s. 其實少弟一樣乜都唔識

白鑽玩家

victor76 發表於 2016-1-12 18:42
P. S. 當時嗰位師兄嘅解說係提高喇叭同喇叭線嘅抗阻,以致減低amp嘅輸出power。而咁樣做除咗可以減低amp ...

如喇叭線串聯4ohm抗阻令整體抗阻為8ohm時,amp嘅輸出就會由100W變成50W

4ohm串4ohm輸出係細咗
但效率一樣減半
而且粒4ohm電阻又是一個 loading
反而話兩隻4ohm(全音)喇叭串聯會合理好多