設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 短評 Shure KSE1500 靜電入耳

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

Shure KSE1500我總共試聽了一個小時左右,音源是用Chord Hugo,Line in輸入到KSE1500的耳擴中。KSE1500的音質的確很好,但仍屬於預想中的程度。首先要說的是KSE1500的隔音的確很好,幾乎跟我的定制耳機隔音一樣好。聲音方面,在Hugo的配搭下KSE1500呈現出極佳的脫塞感,非常乾淨,開揚,通透,細膩,可以說頗為接近STAX中階靜電耳機表現出來的感覺。樂器和人聲的層次感,定位,結像,線條感我個人感覺都來得比其他艦入耳如noble k10,layla和我喜歡的Heir 10.a都要更精準清晰,聽大編制也絲毫不亂。可是整體而言,KSE1500的聲音中性無染到一個甚至會令我覺得有點無聊的程度,加上它的表達略為laid back,也沒有特別集中表達音樂的任何部分,用我朋友那時的話來形容就是「一邊工作一邊開了音箱當背景音樂」的感覺,耐聽是耐聽,但沒什麼激情。當然訊源會對整體的表達有很大的影響,有機會我會試試用味道較為濃厚熱情的播放器做搭配聽聽。低頻一直是靜電的弱項,KSE15000也不例外,雖然低頻樂器如鼓皮震動的細節層依然表達得非常細緻,下潛深,但衝擊力上要明顯比其他艦入耳弱,感覺氣勢不是很夠。
至於套裝中的DAC功能,個人覺得作為贈品看待會比較好,雖然試了一會兒覺得內置dac的聲音會偏一點力量型,低頻會多一點點,但整體的音質很普通。
要說拿846來比的話,846的音質是怎樣也及不上1500的,但若果是聽流行搖滾估計還是會選846,聽器樂曲的話1500倒可以說是巿場上最優秀的選擇之一。

以上。

評分

參與人數 4威望 +60 金錢 +60 收起 理由
hiyori + 30 + 30 精彩報告
粗人敵卡 + 10 + 10
digiman + 10 + 10
ELVIS831 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

agree, 係低頻唔知點咁,你覺得換條line out線會唔會有幫助?
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

dezispop 發表於 2016-1-9 00:19
agree, 係低頻唔知點咁,你覺得換條line out線會唔會有幫助?
(Post76 Android 手機版送出) ...

有d好似打左落黎又冇比力打咁~_~
我覺得線都救唔到,線最多係令bass豐厚d,或者線條感收得靚d爽d,可以直接增加衝擊力嘅,小弟真係未見識過

星級玩家

金耳朵金耳朵學員

小弟聽感同師兄差唔多  
始終唔可以同 Stax耳筒比較 (stax sr009個價依家好吸引)
但“脫塞感“ “樂器還原度“ 係我手上既 楓2
以外另一隻搵到最高還原度 又同人聲恰到好處既耳機

講起bass的問題 請問師兄 hugo用咩色燈 去output 去部靜電擴?
因為我都係用hugo去試 最少要hugo紫燈先會有番力水
但部擴input好容易就爆音 ,以我記得 lineout 最少要2vrms左右先最好
都幾難搞, 每調整一次音量比例(hugo/擴) 都會有唔同變化

星級玩家

Near 發表於 2016-1-9 01:07
小弟聽感同師兄差唔多  
始終唔可以同 Stax耳筒比較 (stax sr009個價依家好吸引)
但“脫塞感“ “樂器還 ...

已經冇印象了,我淨係記得我SET左HUGO去LINE OUT MODE但一插入KSE1500就有爆音,嚇左嚇,即刻扭細

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

windwolf447 發表於 2016-1-9 00:26
有d好似打左落黎又冇比力打咁~_~
我覺得線都救唔到,線最多係令bass豐厚d,或者線條感收得靚d爽d,可以直 ...

師兄有沒有換耳膠試
師兄說的聲音應該是用店舖跟的耳棉
小弟試過用SHURE灰膠(中碼)
三頻都會實在和立體好多
低頻爆炸力和澎湃感都立即有可聞的變化
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

星級玩家

PCMM1 發表於 2016-1-9 18:35
師兄有沒有換耳膠試

居然係咁? 下次再試下先!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

Near 發表於 2016-1-9 01:07
講起bass的問題 請問師兄 hugo用咩色燈 去output 去部靜電擴?
因為我都係用hugo去試 最少要hugo紫燈先會有番力水
但部擴input好容易就爆音 ,以我記得 lineout 最少要2vrms左右先最好
都幾難搞, 每調整一次音量比例(hugo/擴) 都會有唔同變化

我是用Hugo去violectic v281, 紫燈範圍輸出最理想, 再上一級顏色已覺得爆爆地

高級玩家

PCMM1 發表於 2016-1-9 18:35
師兄有沒有換耳膠試

请问在哪家店试听的?方便pm我吗?谢谢

鑽石玩家

windwolf447 發表於 2016-1-9 01:12
已經冇印象了,我淨係記得我SET左HUGO去LINE OUT MODE但一插入KSE1500就有爆音,嚇左嚇,即刻扭細 ...

Player line out 要減 10db, Hugo line out 要減 20db!!
毒海無涯....回頭又不見岸!!