設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: odin1983

[DAP播放器] 千呼萬喚、望穿秋水[Onkyo DP-X1]

鑽石玩家

請問師兄試左機未呀?

好心急想知行貨版性能

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

真係吊癮

星級玩家

嗯,又係用 android,android 原生 music player 嘅 playlist 最多只能有 1000 首歌,唔知呢部野嘅原生 playlist 有冇呢個限制???

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

要治本必需重口味

gahqm 發表於 2016-1-9 20:40
嗯,又係用 android,android 原生 music player 嘅 playlist 最多只能有 1000 首歌,唔知呢部野 ...

我之前用ZX1都遇過,最後用電腦既筆記本寫.m3u
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

cyber_look 發表於 2016-1-9 19:54
請問師兄試左機未呀?

好心急想知行貨版性能

試左一晚,小評如下︰

聲底非常非常討好,就個人喜好黎講係同級機之中最鍾意,每次聽都唔捨得放低

未至於唔買後悔但性能係不負所望,以價論聲無咩地方可以挑剔

性能係$5000範圍算係出眾,無國磚咁抵玩,但靚仔兼有balance選擇唔多

雖然硬件同兄弟機X100R非常接近,但風格取向好唔同

DP-X1就係走音樂感路線,分析力同X100R相近,聲底中性得黎偏暖,走中頻路線,人聲順滑帶有甜味,係典型Onkyo兩聲道聲底,有玩開Onkyo 2 ch會好熟悉,好多人可能想拎佢同AK比較,但聲底司向同AK系列好唔同,好講一刀切話邊個KO邊個

推力方面比100R有所提昇,同樣係160水平但感覺比100R大約多多10DB,推入耳應付有餘,開到最大都無底噪,聲一樣細滑

動態比X100R好,兩者相比較適合聽pop

機體走各偏中上盤,高頻舒服唔尖,聽好耐都唔括耳,低頻無突出但又唔係無料到

講住咁多先,其他試真D再評價

缺點︰行android系統,好多android有的問題都存在,原生Player亦唔可以用選file方式播歌,至於1000首歌問題暫時未試到,不
過用android都有好處,打機係明顯好聲左的,玩Tsum Tusm段音樂細緻好多,用黎打機都勁爽

評分

參與人數 4威望 +60 金錢 +50 收起 理由
hiyori + 30 + 20 精彩報告
cyber_look + 10 + 10 一定要加分
goodabc2010 + 10 + 10
lp24nelnel + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

DAC:North Star Design DAC 32
AMP:Roksan Caspian M Serie 2
SPK:QUAD 9L2

鉑金玩家

odin1983 發表於 2016-1-9 21:13
試左一晚,小評如下︰

聲底非常非常討好,就個人喜好黎講係同級機之中最鍾意,每次聽都唔捨得放低

打機佢唔係用番高通cpu做解碼咩??

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

hke3g2006 發表於 2016-1-9 21:27
打機佢唔係用番高通cpu做解碼咩??

解出黎應該係嘅,但出聲應該都係經過耳放晶片,對比電話係聽多左野嘅~~~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

cyber_look 發表於 2016-1-9 19:54
請問師兄試左機未呀?

好心急想知行貨版性能

如果大家都好有興趣,可以係度留言建議Onkyo搞試聽會,有返咁上下人氣可以同Onkyo爭取下,反正等左咁耐,聽返餐飽做補償絕對可以平衡返心理,btw,有咩想知不妨留言,我還機之前盡力去試。

星級玩家

odin1983 發表於 2016-1-9 21:13
試左一晚,小評如下︰

玩Tsum Tusm段音樂細緻好多,又一買点支持,真係吾買吾c服
買得太多
時間太少

星級玩家

odin1983 發表於 2016-1-9 21:39
如果大家都好有興趣,可以係度留言建議Onkyo搞試聽會,有返咁上下人氣可以同Onkyo爭取下,反正等左咁耐, ...

電量?
介面流暢?
温度?
買得太多
時間太少