設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 有無人去左新漢睇野? [初訪包膠 #9]

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

WC 新漢 開始做sale, 有無人已去左睇野?

FB上見好多人...自已又放唔到假
還是好音樂最好.

高級玩家

俾人影左相放上面書tim

1萬

白鑽玩家

老而不

上左去, 影我唔到.
不過個價同MK出入唔算太大.
還是好音樂最好.

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

kl122002 發表於 2016-1-8 20:55
上左去, 影我唔到.
不過個價同MK出入唔算太大.

即係哂Q氣, 可以唔使上
2ch:
TURNTABLE: TRIO KP-700 with JVC JL-B44 Tonearm & SHURE M3D MM Cartridge
PREAMP: PG Frank  Telefunken Tube CD & PHONO
AMP: PG Frank Mono Block 2A3
SPK: JBL 4343B Four-Way Studio Monitor

1萬

白鑽玩家

老而不

pig1129 發表於 2016-1-9 11:58
即係哂Q氣, 可以唔使上

昨晚太晚回家, 現在補打所見所聞.

如果是入門玩家, 可以考慮Chord . Chord 是QED 同rank 下的另一個不錯的choice.
聲底ok, 最top model的 SC好似是7.5 K 有得走人.

有D唔錯的大底音有得賣. 牌子是Caton , KEF的另一個可以考慮的牌子.

我見過PMC 最細的書架喇叭才萬四有找. 新淨過MK display .
不過PMC好少就是了.

Eposure的自覺麻麻地的機. 對比起CA牌仲好似有D叫高自己黎買.
電子機又要叫中上的我會入AVM , 一台AVM A5.2 好似近4萬左右?
比較冷門的Bryston 的也有不少前後級. 值不值就看大家了.
Octave 最平的V40SE的印象中是三萬四有找.

我唔知想越位入hi-end 的人士如何了....可以找Ramses II 的東西, 家下做3折.
它是原本很貴的東西, 不過上網一check, 會發覺入面根本咩都講得唔太詳細. 對比起Nordost的資料多到睇唔明的出入很大
官網: http://www.ramses-cable.com/
同場不見了另一個來歷不明的Swiss cable.
(純自覺兩者都貴價的陷阱. 事實Nordost的大堆看不明的data都可以說是做樣子.
不過Nordost叫做得好睇, 而且感覺有說服力.  )

找B仔amp也是不錯的時候. 叫做有D原本要10萬的家下可以在9萬幾可以走人.

佢地話日日唔同. 暫時唔覺佢地是不是把MK的dsplay 貨搬回來.
不過 B仔amp 有一台望落去好以前在TST KEF display過? (只是我個人感覺, 因為個鏡面反光同其他有少少出入)
是有好多sales, 有些本身不是在show room 做, 反而是出街的sale agent / 所謂的品牌經理
大老世不時在場. 好易看得出.

場太細是真的(與威達對比) , 收工時間(5-6pm)可以說是只有上沒落.
我有朋友今日去, 話好Q多人.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ivenyip + 10 + 10 精彩報告
digiman + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

tks for sharing

星級玩家

琴日上去影左少少相
想問問其實呢2隻腳架,同power cord有冇用
條pc個樣同普通黑雞線一樣,但會否有稍為暖的聲?同腳架好似幾平,但用鐵架會否變尖聲左?
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
digiman + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

kl122002 發表於 2016-1-9 16:37
昨晚太晚回家, 現在補打所見所聞.

如果是入門玩家, 可以考慮Chord . Chord 是QED 同rank 下的另一個不錯 ...

其實我最想去睇吓啲PMC會有幾特價, 家吓師兄您咁講我真係來回地鐵車程錢都可以慳返啦
2ch:
TURNTABLE: TRIO KP-700 with JVC JL-B44 Tonearm & SHURE M3D MM Cartridge
PREAMP: PG Frank  Telefunken Tube CD & PHONO
AMP: PG Frank Mono Block 2A3
SPK: JBL 4343B Four-Way Studio Monitor

1萬

白鑽玩家

老而不

lukbruce 發表於 2016-1-9 18:43
琴日上去影左少少相
想問問其實呢2隻腳架,同power cord有冇用
條pc個樣同普通黑雞線一 ...

哦, 你偷拍

我覺得PC係可以省去的, 雖然沒用過, 不過聞說Chord的是一般般的
腳架是一個好複雜的問題了. 如果腳架夠重, 實, 是有可以令書架喇叭有好好的低音.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

pig1129 發表於 2016-1-10 10:50
其實我最想去睇吓啲PMC會有幾特價, 家吓師兄您咁講我真係來回地鐵車程錢都可以慳返啦 ...

我見PMC係清得幾快. 第一日已剩下對書架PMC (原本仲有座地)
不過佢地話日日有新翻wor, 唔知又會點呢?

事實只是自已做平時街店的sales價.
Octave V40 SE 如果真是賣5萬幾是唔值呢個位lo , 3萬幾都仲可以下的.
定係佢地賣得B仔太多, 唔知家下個市係點呢?

新漢比起威達發狂的狠辟是小巫, 唔夠狼死.
好記得 威達的CA 新CX amp 唔過6千, 真是平到2手價一樣.
還是好音樂最好.