設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手想買DAP

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
本人自問玩headphone是超新手,只是剛入門,買咗ie80,想請教下大家,想買部入門player, 3K左右有咩推介,自己也做了一些功課,本來打算買DX80,但去到試,D Sales又推介X5...因為唔知夾唔夾,想教各位大師兄,有沒有用家推介呢?
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

動圈可以去試下cayin N6

鉑金玩家

keigo912 發表於 2016-1-6 22:28

佢呢個價位..唔係N5 先岩咩..
BTW
樓主可以試M2 PRO 配IE80 話唔定有驚喜
cowon plenue d
唔怕重可以qa360
以家個市場百花齊放..你想點玩就點玩..
不過試太多個心會亂...
呢個價位既機..全部用一首自己最愛既歌試曬佢...
選出自己最愛音色個部就好扑鎚啦
Fiio x7
Heir 10a  RSD 1+2
tfz2m final audio iv v vi

星級玩家

keigo912 發表於 2016-1-6 22:28

N6係正野,玩左半年,我仲未搵到第部可徹底地代替佢,包括過萬果D...同過萬果批比係會各有所長,但如果只係各有所長,咁我洗乜換走部N6...

不過我會覺得N6係下一步,入門我會推介DX80同香港較冷門的Shanling M3,兩部聲底質數都唔錯,好夠味而平衡,音樂感充足

至於Fiio的DAP系列都有個共同特色-->味道較淡,唔係話佢差,只係人人喜好唔同

入面計都係這幾個牌子為主流,Sony果D A系列試下都無彷,慢慢試,試到確定自己喜歡的聲音取向先買都唔遲(我明白係會好心急的)

新仔玩家

sum_gor 發表於 2016-1-6 23:08
N6係正野,玩左半年,我仲未搵到第部可徹底地代替佢,包括過萬果D...同過萬果批比係會各有所長,但如果只係各 ...

最後我搵咗部二手的N5,雖然買賣過程唔太理想,但暫時應該夠用!等自己試真喜好再升級吧!
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK