設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Sun811

[討論] 我好想玩5.1.4,唔該入來幫幫手

白鑽玩家

wadee 發表於 2016-1-6 13:23
師兄如環繞掛6呎高
已補到頭上方空間感
甘當然冇atmos頭頂聲喇

其實樓主個問好簡單
樓主淨想問Surrback改做TopRear得唔得 ???

其樓主將Surrback條線
改插去TopRear再Cal過試吓咪知囉
其實無話得唔得
祇有滿意定唔滿意

我自己都係同一個位試緊行
SurrBack(7.1.2) 定係 TopRear(5.1.4)
我亦是sofa貼後牆
但結果我係唔會公報
因為喇叭組合器材環境都唔一樣

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
fm31331 + 10 + 10
Sun811 + 10 + 10 又喺辦法喎

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Sun811 發表於 2016-1-6 13:41
Atmos基本要求enabled speaker與皇帝位佢離不可超過2米,我已超出一米了,所以想加多對天空聲道幫一幫。 ...

其實enbale喇叭算罷
原本都唔想彈佢
裝一對天花玩.2
好過你反射加後上
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

白鑽玩家

wadee 發表於 2016-1-6 13:53
原本都唔想彈佢
裝一對天花玩.2

所以上面話:

其實無話得唔得
祇有滿意定唔滿意

因為接受到前面Enabled的話
應該都無問題

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

wadee 發表於 2016-1-6 13:53
原本都唔想彈佢
裝一對天花玩.2

我當然明白裝4隻天花喇叭最好啦,但在暫時無辦法之餘都要退而求其次,希望Ching明白。
Optoma UHD65,Mr. Color A1U plus Player,Onkyo TX-RZ3100,Naim Nait XS2,Teddycap SE,FS:ProAc D20R,CS:ProAC Centre Voice,RS:Klipsch RP-402S,TS:MK Sound M-5,Sub:JL Audio F112 v2,Vertex 2

鉑金玩家

MDLP 發表於 2016-1-6 14:05
所以上面話:

咁我一於跟Ching講將SB Speaker插去Top Rear到試吓先,但就試唔到整体表現如何,因無咗後置聲道。
Optoma UHD65,Mr. Color A1U plus Player,Onkyo TX-RZ3100,Naim Nait XS2,Teddycap SE,FS:ProAc D20R,CS:ProAC Centre Voice,RS:Klipsch RP-402S,TS:MK Sound M-5,Sub:JL Audio F112 v2,Vertex 2

白鑽玩家

Sun811 發表於 2016-1-6 13:41
Atmos基本要求enabled speaker與皇帝位佢離不可超過2米,我已超出一米了,所以想加多對天空聲道幫一幫。 ...

樓主都裝得HD4000
旁邊再加多兩隻喇叭仔啫
無理由老細咁都炸裝掛?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Sun811 發表於 2016-1-6 14:06
我當然明白裝4隻天花喇叭最好啦,但在暫時無辦法之餘都要退而求其次,希望Ching明白。 ...

其實都要妥協
香港地無計
但如又降環繞又掛後上置上牆甘多功夫
(後上置基本上射唔到皇帝位)
甘不如諗諗點可以頭頂天花又好睇又好聲效
有些吊架可以伸出伸入
不過最緊要樓主中意
一家人睇戲玩得開心便得了
RYTHMIK E15

白鑽玩家

Sun811 發表於 2016-1-6 14:09
咁我一於跟Ching講將SB Speaker插去Top Rear到試吓先,但就試唔到整体表現如何,因無咗後置聲道。 ...

老實講二揀一
我自己就覺得7.1.2比5.1.4好用
不過Atmos/dtsX係新C坑就一定痕
Enabled純粹為有而有應酬市場產品

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

有些喇叭連掛架可以斜向地下
師兄可以諗下
RYTHMIK E15

鉑金玩家

MDLP 發表於 2016-1-6 14:10
樓主都裝得HD4000
旁邊再加多兩隻喇叭仔啫
無理由老細咁都炸裝掛?

當初新裝修已預好喉拉線,如果一早知有天花喇叭就好