設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 無聊小貓

[AV擴音機] 10年AV AMP想升級有問題請教

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2016-1-10 15:18
avbaby用邊個牌子AVamp?

Pioneer LX-82
Pioneer SC-LX82
Egreat A5
PS3
Centre - JBL 8340A
Front - JBL SVA 1500
Surround - Boston VRS Pro
Back Surround - Acoustic Research Edge
M&K KX-12

白鑽玩家

avbaby 發表於 2016-1-10 21:16
Pioneer LX-82

Pioneer同其他牌子個Direct/Pure定義及功能有所不同
PureDirect祇有純解碼出聲
Direct係連房間處理McAcc介入(可個別McAcc功能開關)
其他SurrMode是McAcc + DSP效果

而Video Output/ LED display
可以在任何mode都可以開關
所以Pioneer聽歌與否
都可以用任組合

其他牌子熄咗video或(及)display
就反而無哂DSP功能
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2016-1-10 22:01
Pioneer同其他牌子個Direct/Pure定義及功能有所不同
PureDirect祇有純解碼出聲
Direct係連房間處理McAcc ...

原來係咁。thanks!

高級玩家

我同樓主一樣out 左少少

用開3808 + M&K K7+ K4
只有5.1, 玩唔到 amos 住因為屋細
主要打PS4同用 hivision player 睇MKV. 有時會聽下youtube歌, 冇用開BD機

最近部AMP開始神神地, 開機會有某個ch冇左聲, 要入spk test通一通佢又一定有返聲 我怕命唔長

爬返文有D問題請教下

1. 原來P記個ACAAC係咁用, 好似幾合我環境 (一邊牆一邊open) 好過而家耳測調ch level就, 實際效果好唔好既呢?

2. 以前用過marantz/yamaha 最後DENON, 知少少各自surround sound特性, 但DENON表現最合我意/spk set. 唔知 pioneer amp 聲底點比較呢?

3. Audyssey EQ 呢樣野重有冇人用? 我就從來唔用佢auto tuning 亦一定唔開佢EQ, 因唔鐘意個效果好似開左loudness咁一舊舊, 亦唔會加任何DSP, 原音效最順耳. 唔知新呢代有冇改進? 係咪可用?

4a. wifi/bt 同hdmi 2.2實際上係咪真係必需?(主要打PS4同用 hivision player 睇MKV, 播下youtube歌咁, 冇用開BD機. 打算年尾入4K oled)
  b. 二手lx88/58好似好抵, 我要求唔高只要唔好差過3808應該target邊部好?budget max 8k 夠用就算

請ching們指教!