設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 冷門耳機2 Dita Answer (Truth Edition)

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
早前同大家分享左冷門耳機IBASSO Oriolus,他始終係一對非常高質與耐聽嘅耳機,分析力強,定位好,各方面都好平衡平均,但總係好似欠左少少衝激熱情,可能係我自身問題,與耳機無關,如純以性價比或素質,絕不會給其他大品牌比下去.

言歸正傳,講番呢隻Dita Answer (Truth Edition),早前在網上都有睇過,但一直都無心搵黎試,話說有日約左老婆沙田食飯,早左到咪週圍行下,點知行行下就行左去沙田F店,開頭貪得意聽吓新出嘅AK T8iE,Campfire Audio Jupiter ,Orion,不過都唔對口味,聽左一陣已放低,望望吓見到有Dita Answer (Truth Edition),口多多又問吓,店員哥哥即刻話有DEMO,諗住試下無壞,用左Silver首微雨撲巴黎,一聽就係心笑出黎,記得上次有呢種感覺已經係聽FITEAR111嘅時候,當時問下價,$79XX,都唔平,咁啱女 王電話到,唯有講聲諗諗先就走.

但係對佢嘅聲音,空氣感念念不忘(IE800,K3003俾唔到),於是過左幾日又落旺角睇下,搵唔到DEMO試,不過反而搵到靚價(可能)$6XXX,諗左陣就衝喇.

先睇下包裝
相當精緻美觀,配件有6.5轉3.5,飛機插,硬套,軟套等.

跟住耳機本體
手工尚可,唔可以話好靚(用過咁多牌子,覺得FITEAR最正

線材及插頭
9b7a58eb-cad6-476b-84e0-46b73d330c7c (1).jpg
線材係出晒名嘅Van den Hul唔使多講,碳纖鍍金頭,手工非常正.線材印上品牌及開左窗口仔,好靚.

耳膠
3款S/M/L耳膠共9對,另加耳綿及2節膠各,共11對,誠意十足.
重要係唔同質地/大小耳膠會出到不同聽感,記住試多幾次.

聽感:

始終動圈比較慢熱,線材亦要RUN IN,開聲時同DEMO完全唔同,萌萌地,但係都聽到歌者嘅呼氣聲,音場算闊,低音有量但未成熟,佢算一對有個性/特性耳機,喜歡與否可能因人而異分別好大,各位俾D時間我再RUN吓,遲少少再報告.

評分

參與人數 3威望 +23 金錢 +23 收起 理由
he110wei + 3 + 3 精彩報告
粗人敵卡 + 10 + 10
laikwunho + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

Thanks for the sharing of new toy. Support

星級玩家

orcheung2002 發表於 2016-1-3 19:14
Thanks for the sharing of new toy. Support

多謝師兄收看.

鑽石玩家

Thanks for sharing

銀級玩家

wahoo.... ching一唔出手,一出密密手
但而隻圈又真係幾吸引
(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

窮鬼

聽講truth edition用嘅線
仲靚過Dita Answer普通版
CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

星級玩家

粗人敵卡 發表於 2016-1-3 21:28
聽講truth edition用嘅線
仲靚過Dita Answer普通版

師兄你好,其實Truth版同普通版只係在線才有分別,另外多謝你加我分.

星級玩家

師兄 , 請問你用乜嘢器材去試聽呀 ?

星級玩家

大食怪 發表於 2016-1-3 21:36
師兄 , 請問你用乜嘢器材去試聽呀 ?

小弟已退燒,手上只有C4 PRO平時用.

星級玩家

wongkiss 發表於 2016-1-3 20:50
wahoo.... ching一唔出手,一出密密手
但而隻圈又真係幾吸引
(Post76 Android 手機版送出) ...

只係咁啱聽到對口味啫.