設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[頭戴式] [簡單分享]一年後的Ultrasone Signature Pro

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

一直以黎,開POST都係以"開箱文"為主

器材如下:ARM2+Ultrasone Signature Pro

而Ultrasone Signature Pro比我既感覺,的確有些少與以往擁有過的耳機不同
剛好亦用了一年有多的時間,聲音方面亦都穩定了不少,所以都想出一篇小小分享

高頻不突出
我個人喜好黎講,若然高頻可以"既尖不刺"的話這是最好...就像EX1000這樣
Signature Pro的高頻就弱得很,雖然不尖不刺的高頻比較耐聽,但缺乏了一點刺激感

中頻普通
若喜愛人聲的玩家...應該會直接"PASS",奈何在人聲方面Signature Pro並不是強項
就以聽梁靜茹為例,我感受唔到一絲毒性...幾年前入手既SE425都毒得多

低頻實而不華
我相信Signature Pro比較容易發覺到的一點是低頻量不多亦很實淨
但量不多直接影響到下潛不深,只有快放快收既不會拖泥帶水的好處

以上三點作為第一印象的話並不會得到太多分數,但有幾點係挽回了不少分數

聲音細膩,音色偏暖,分析力強

這三點是Signature Pro最為值得欣賞既地方,分析力強會容易有冷冰冰的感覺
但音色偏暖正好可以中和一下,加上細膩既聲音令整首歌很"自然,溫柔,舒服"
聽一些中國或台灣既抒情慢歌很合適,雖然人聲毒性不強但溫暖細膩都是一個看點
若然聽K POP這類節奏感強的歌時,低頻量不多是影響不少,但分析力好亦可以保留了節奏感

定位清晰,音場偏細,三頻銜接自然

聲音定位在於分析力的加持下,樂器及人聲分佈得宜,但音場偏細稍有影響到距離感
假如以Headphone比較音場可以直接用不合格來形容,同廠的PRO900還更好
雖然我多番強調分析力的好,但很容易導至三頻"支離破碎"
或者本身三頻沒有太大亮點,在三頻銜接方面非常自然,沒有太大挑剔

推力要求
我相信Signature Pro對推力沒有太大要求,我有嘗試用枱機去推,效果沒有太大分野
而我亦是以出街為主,用枱機去做測試對我自己來說沒有意義
所以在這點上,我不加太多意見

總結:
Signature Pro就以定價來說算是一對中高階的耳機
不過有關的討論就少之又少,或者這品牌還有Edition系列吧

優劣的地方都很明顯
三頻不突出可能會成為缺點但可以換回一些耐聽感
聲色雖細膩,在一些快歌如K POP及ROCK等等就少了一份刺激感
是優是劣就取決於自己平常聆聽的歌曲了

評分

參與人數 2威望 +50 金錢 +50 收起 理由
hiyori + 40 + 40 精彩報告
斯路 + 10 + 10 高質素分享

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

我非常喜歡睇呢類型相隔一段時間再作既分享。今次睇完對於Sig Pro亦有更深入既了解,獲益良多。Sig Pro音場細但定位卻又唔錯,未知聽起黎會否覺得有欠立體感呢?

鉑金玩家

斯路 發表於 2016-1-4 00:16
我非常喜歡睇呢類型相隔一段時間再作既分享。今次睇完對於Sig Pro亦有更深入既了解,獲益良多。Sig Pro音場 ...

因為在聲音上暫時都未有意欲買新耳機,所以就打試下打呢類聽感吧…
有如斯路兄所言,的確欠缺了立體感

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

煲一年至出真有心

耳機成熟時
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

新仔玩家

USA2010 發表於 2016-1-4 07:19
因為在聲音上暫時都未有意欲買新耳機,所以就打試下打呢類聽感吧…
有如斯路兄所言,的確欠缺了立體感 ...

對於Sig Pro一直都唔算太感興趣,師兄呢一個深度分享令我覺得也許Sig Pro真係未必太岩我玩。

本身我好喜歡Edition 8,不過近來試聽返,又好似無再咁喜歡。新出品既Edition M頗令我失望,睇黎與U家耳機應該無緣啦。

星級玩家

新仔玩家

edm230 發表於 2016-1-4 08:14
煲一年至出真有心

耳機成熟時

我好欣賞USA2010兄經過一段時間深入了解過對耳機再出聽感,免除煲機前後表現不同以及新機入手既心情過度雀躍,負責任得黎非常有參考價值

鉑金玩家

斯路 發表於 2016-1-4 11:28
對於Sig Pro一直都唔算太感興趣,師兄呢一個深度分享令我覺得也許Sig Pro真係未必太岩我玩。

本身我好喜 ...

Ed8既音色...我都略略試過兩次左右
講真...我真係麻麻,誇張講句同S Pro係一個東一個西
但重點係外觀同配戴我好鐘意,雖然已有計劃轉耳機,但一定會先再詳細試一次ED8

星級玩家

新仔玩家

USA2010 發表於 2016-1-4 12:13
Ed8既音色...我都略略試過兩次左右
講真...我真係麻麻,誇張講句同S Pro係一個東一個西
但重點係外觀同配 ...

外表配戴當然好重要,我買機都會睇呢兩樣,特別係配戴;不過聲音方面唔岩就麻煩啦。USA兄有無話睇岩左邊d耳機呀?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ED8同s-pro由外表到聲音都兩極化
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

斯路 發表於 2016-1-5 13:15
外表配戴當然好重要,我買機都會睇呢兩樣,特別係配戴;不過聲音方面唔岩就麻煩啦。USA兄有無話睇岩左邊d ...

上年視聽展試過noble k10初步幾合心水
但會試埋其他廠,如ue fitear等等既cm先