設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭線] 再徵召紫銅入伍

白鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
搞咗咁多嘢, 又 BGT, 又AC filter 又 RC Network炸彈, 令二婆脫胎換骨。  心痕痕又想聽番紫銅喇叭線

之前用Neotech mixed 線走低, Long Grain Copper 走高。最近把LGC 改為 Magic 純銀喇叭線, 效果無大分別 (LGC 勁!)

Long Grain Copper

Magic 純銀

要用返紫銅, 先要改擴音機那邊線端的叉, 轉為 multi contact, 因為線粗, 焊咗好耐:

以之代替 Magic 純銀走高, 即顯出其潛質, 高音沒有衰減之餘, 更富質感並使整個音場闊深! 聽咗一陣, 把Neotech及 紫銅互調:

調得好! Neotech 的分析力令濕碎聲更明顯及高音更細緻, 低頻保持清勁(紫銅強項).  正是重拾舊歡也.

淨係玩mix and match 而有排玩, 這個假期真不錯.

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

Alman大哥如果對 乜乜1603 2404咩咩咩有興趣,回港r33水貨好抵買

白鑽玩家

BRAHMS 發表於 2015-12-31 20:40
Alman大哥如果對 乜乜1603 2404咩咩咩有興趣,回港r33水貨好抵買

1603 2404 乜傢伙嚟?

小弟正整理購物名單。。。。

順便請問想買玉石街買水晶等gem, 那是什麼街? 應如何去?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2015-12-31 21:16

我想知邊到買紫銅
(Post76 Android 手機版送出)

白鑽玩家

schmike 發表於 2015-12-31 22:18
我想知邊到買紫銅

以前的貼有好多資料, 請查看。 但好似在淘寶/日本城?

小弟的在BC 列治文的store買(香港一樣有售)。

鉑金玩家

Alman 發表於 2015-12-31 21:16

油麻地,炮台街(近油麻地街市)有兩三間專賣天然水晶及擴石鋪頭 !有時間去睇下啦!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2015-12-31 22:30
以前的貼有好多資料, 請查看。 但好似在淘寶/日本城?

小弟的在BC 列治文的store買(香港一樣有售) ...

唔係日本城,係吉x島的十蚊店,(不過好似冇哂)其他師兄係陶仔買咗效果不俗。(個人係日本買)
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

malretep 發表於 2015-12-31 23:38
唔係日本城,係吉x島的十蚊店,(不過好似冇哂)其他師兄係陶仔買咗效果不俗。(個人係日本買)
(Post76 Androi ...

我去開吉島十蚊店都會睇
但未曾有過收獲

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

schmike 發表於 2015-12-31 23:54
我去開吉島十蚊店都會睇
但未曾有過收獲

咁係陶仔買啦!紫銅好底玩
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

白鑽玩家

macha825 發表於 2015-12-31 23:32
油麻地,炮台街(近油麻地街市)有兩三間專賣天然水晶及擴石鋪頭 !有時間去睇下啦! ...

收到, 謝謝!