設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CD機] CD機的選擇 (Esoteric K-03X vs Accuphase DP-720)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
用緊 Esoteric X-03SE好幾年, 好滿意, 但部二嫂已五年多, 近日考慮換部新CDP, 本來想二嫂 K-01X 但實在太貴, out of budget, 而家 Target 係Esoteric K-03X或 Accuphase DP-720, 兩部機既聲底好唔同, 二嫂分析力極高, 線條幼细, , 音色飄逸同好滑, 聲音向兩邊伸展力强, 不過如果買二嫂 K-03X可能要將個 G-03X master clock upgarde 做G-02, 因為 K-03X個內置鐘已經比 G-03X 好, 用 G-03X 會聽唔出分別, 咁又花多筆錢......

而金仔聲鞍較華麗, 音質濃d, d聲向前d, 不過有d想試新野, 又唔淨玩鐘, 但果樣麻麻地鍾意......

唔知大家點睇? 小弟而家用緊既器材, 唔知DP-720 夾唔夾我D amp 同喇叭呢?

Esoteric X-03SE CDP
Esoteric G-03X Master Clock
Electrocompaniet EC-4.8 Pre-amp (IC: Inakustik NF-1603)
Electrocompaniet AW-180 Mono-Block Power-amp
Avalon Ascendant II Speaker (SC: Inakustik LS-1603)
Audience aR6-TSS Power Conditioner
Furutech GTX-D (R) Receptacles

鉑金玩家

K03X不用加 clock,加左都分別不大

1萬

白鑽玩家

老而不

我都係覺Eso 會好少少, 轉用金仔可能又重新轉過D器材.
還是好音樂最好.

白鑽玩家

兩個牌子二㨂一的話
買金仔就要嚟聽音樂
買Eso就要嚟聽訊號
但Eso配胆組合
又有另一種化學反應
不過師兄用開x03se
换呢兩部其中一部都無换錯
錯在换得太遲
Dp720會比K03x睇高一線
應該考慮埋K01X
聽講個價好合理
我買Dp550同K03無x比較過
在550唔公平情況下都赢得太多了

白鑽玩家

tomlau2009 發表於 2016-8-15 03:18
K03X不用加 clock,加左都分別不大

Electrocompaniet都有CDP
而且音樂感唔錯
點解唔諗吓

黃金玩家

不如加DAC

白鑽玩家

hksarac 發表於 2016-8-15 10:23
不如加DAC

係好方法
但加咗DAC
都甩唔到浸姨嫂

黃金玩家

MDLP 發表於 2016-8-15 11:06
係好方法
但加咗DAC
都甩唔到浸姨嫂味

加另一牌子的 R2R dac

銀級玩家

想請教下各位, 小弟諗緊金仔DP550, 但見普遍人都係金仔全套。我現用 passlab amp, 惊吾用金仔 amp, d 聲5夾,有冇ching 用金仔 cdp 配其他 amp 經驗

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

mk2 發表於 2016-8-18 16:02
想請教下各位, 小弟諗緊金仔DP550, 但見普遍人都係金仔全套。我現用 passlab amp, 惊吾用金仔 amp, d 聲5夾 ...

Passlan amp + 金仔CDP 應該可以的, 你可以想下 Passlab amp 用乜野 CDP呢? 因為 Passlab 冇出CDP, 所以一定要夾其它碑子既CDP.  不過Passlab amp 夾二嫂CDP 好似多d.