設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 星球又大戰七之原來瞓醒《Star Wars: The Force Awakens 》

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
(有劇透, 未睇的人慎入)

話說第一次睇係係鑽石山, 效果真係好麻麻, 結果唔忿氣再去MEGABOX睇返次3D IMAX, 條氣順返哂~~~順到想寫野了~~~

正如OBIWAN係4一開始介紹咩係FORCE時就話, FORCE係無處不在, 圍繞著每一樣野, 用氣功的角度睇, 就係[氣], 同樣每一個人都有, 分別係多少同埋控制佢的能力.
而星戰入面的FORCE, 就更神奇, 由於唔只係動物上有, 控制到FORCE就等於控制到身邊的一切, 比起一D FANTASY作品入面的精靈魔法都要利害.

要係短短兩個鐘左右的時間內, 要介紹太多野係一樣吃力不討好的事, 所以理解呢個FORCE可以集念力, 預知力, 思想控制於一身.(暫時知道咁多啦)

故事就又係幾簡單, 出身貧窮的小人物, 係機遇下被捲入原力家族=天行者一家的家庭糾紛度, 最後潛力(原力)覺醒, 打低個衰仔.
另一邊係一位自細被洗左腦的卒仔, 第一次殺人時又覺醒埋, 雖然最後都身受重傷,但一日未死都代表有得拍下集, 成唔成就睇阿黑仔識唔識撈了.

同樣好似死左的福伯, 明顯留定位畀佢啦, 拿, 下集聽話米畀你大難不死LOR~~~

咁逐樣講返自

1) 故事
對於我呢位鍾意星戰但又唔係硬粉的人黎講, 其實星戰本身係一個超老套同低B的故仔, 所以都冇乜賣點...不過今集換了導演明顯有變化, 進唔進步就見仁見智, 我就覺得起碼好過以前LOR.
有人話佢係REPEAT 4的故事, 都可以咁講, 不過...其實世上的野都係LOOP黎LOOP去架啦, 好睇米算LOR.

2) 3D效果
有部份好正, 相信係拍攝手法影響.
如果有一場隻三角驅逐艦=DESTROYER駛埋黎個度, 真係好堅, 另外開場白兵係登陸艇入面都見到有相當的臨場感.

3) 機械設定
感覺上同4~6一樣的, 其實都話係6的幾十年後, 做少少改進其實OK啦...
不過!! BB8設計總算叻返次, 讀!!

4) 服裝
舊人舊衫...又係超懶的, 不過CAPTAIN PHASMA幾型啦, KYLO就唔多得...角色本身霸氣唔夠, 除了頭盔都衰多兩錢, 又冇超型的入場曲, 注定係低B反派, 唉.
懷念DARTH VADER呀~~~
但女主角就幾OK, 身型好著個件野加碌棍好型.
黑仔就完全磨碌一條, 雖然角色OK, 但唔吸引.
另外講返三位仔自4~6的老餅...又因為自己唔係星戰粉, 真心唔吸引...

5) 場景
呢個好好, 尤其係初初女主角出現的幾個背景=帝國兵器殘骸都好正~~~好有FEEL

6) 怪獸
口味問題啦, 我就好一般, 太大量奇型怪狀的怪獸堆埋一齊其實覺得好無謂.

7) 犯駁
一來就預左, 二來一日未上埋8,9, 都唔算得係犯駁啦XD
整體上, 我都畀到7分, 算唔錯啦!!!

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
day2013 + 10 + 10
Nolan + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

等運到

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

只能說是重覆了推進模式,之前要搵 HAN SOLO,今次咪要搵 LUKE,永遠都有人自己走,或者被人夾走,仲有D無啦啦允魔,又有D無啦啦改邪歸正,邊個故仔唔係咁?

刻意用上IMAX器材,點都好過大多數既仔假3D呱!

機械設定「無突破」先至係「突破」,咁樣先可以承接第六集發展落去,BB-8係R2-D2既藍本下既設計,外班相若但又可以更為先進,超正!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

alleelarry 發表於 2015-12-28 14:00
只能說是重覆了推進模式,之前要搵 HAN SOLO,今次咪要搵 LUKE,永遠都有人自己走,或者被人夾走,仲有D無 ...

相似的地方的確好多:
1) 父子不能同時係好人
    4 父係衰人, 仔係好人(不過到5的尾先開估)
     7 父係好人, 仔係衰人

2) 要偷運機密, 不可以靠無線轉送, 一定要搵個唔識講人話的機械人去送
    分別係4 個隻識行, 7 個個曉碌

3) 主角一定要係鄉下出身, 同收買佬有密切關係
     4係同收買佬買野
     7係賣野畀收買佬

4) 壞人把激光劍, 一定要紅色的

7只係多兩條刺(1就兩把痴埋用)

5) 壞壞地的飛船先係最好的

千歲鷹真係立屹不倒~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

等運到

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

mike384 發表於 2015-12-28 16:42
相似的地方的確好多:

有左呢D原素,再改一改:

父親改成兒子,男既改成女,總要有D要死(唔知真定假死)

但堅持保留「千歲鷹」係好事,因為換只「萬年青」比你就唔叫做「砂鍋」
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

星級玩家

mike384 發表於 2015-12-28 16:42
相似的地方的確好多:

還有很多很多,又係一樣教識個徒弟變敵人,ben/darth vader,今次luke/kylo,上次搵ben今次搵Luke ⋯⋯最明顯不過的是再一次要粉碎死亡星,舊人再次登場飾演返原來角色,同新的希望真的差無幾,只是人物、背景轉一轉,這是否叫做「向前作致敬」?不過學其他ching話齋來來去去果幾味,我要求低,劇情去得快、緊湊就收貨了
-