設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[重低音] 請教subwoofe問題

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟第一次玩AV 唔知點攪好隻subwoofe 係sunfire ts10eq 睇iron man 山窿行出黎時booming好勁有D頭痛
set極都唔得請大家幫幫手 有圖一張 http://www.flickr.com/photos/22374002@N07/4054782711

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我就set12點,試過唔覺意扭到最大,跟住用部av amp 做auto setup, 部機出現error, 話十仔太大聲.

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我成日都講,可以嘅話唔好用auto setup
pinkhung 發表於 2009-10-29 22:03

部機有點解唔用,起碼都可以幫我check下有冇駁錯線及check其他野.
當然佢部機做完setup, 都要自己再微調一下啦.

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用6點Auto setup後聲音明顯Detail及通透SW沒有拍邊, 之前全部Set 80Hz及SW set 100Hz or 120Hz 沒有明顯改善, 因為不同Speaker有不同特性. Speaker也不是THX config. 最好用Auto setup後微調一下.

高級玩家

我只係開到5點位應該唔係太大聲只係有某d低音位會聽到頭痛

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

有時唔係大細聲問題,有人唔喜歡 bass,揀邊類都會係咁;
有人只係唔喜歡打心口,遇著呢場口出現先係咁,呢類情況就要揀潛得深、包圍感足先解決到。

星級玩家

可否轉個位置睇睇是否有好D。
系囖,Iron man出山窿最尾個幾步喺誇張咗D。

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

5點位............差不多開盡
隻 sunfire 只係開到10點都好勁下!

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我只係開到5點位應該唔係太大聲只係有某d低音位會聽到頭痛
開到五點我隻MK都係11點左右已經不得了
timmywan 發表於 2009-10-30 09:57

小弟買左 MK KX-12 兩日, 都係 set 12 點位, 80 hz, 唔知點解, 冇咩聲
amp 做完 auto setup 之後 (crossover frequency set 左做 80hz),
之後要再 manual set up subwoofer 加多成 15 格先 feel 到 d bass, 唉~~
睇電視果時 subwoofer 好似 detect 唔到有 bass signal, auto power off 埋 (綠燈-->紅燈),
唔知係部 amp 唔夠力定係有咩 set 錯
BenQ W1070/OS 80/Pioneer LX-53/Yamaha 765/Marantz SR4600/NAD 326BEE/Cayin CDT17A/OPPO 93/Philips 7300/PS3/(F)Quad12L2/(C)B&W HTM62/(S,FH)Mirage Nanosat/(SW)M&K KX12/SFH-PX

高級玩家

我隻subwoofer minimum係4點位所以我只係開左好小,Iron man出山窿最尾個幾步有好大尾音好難聽連跟住比人用重形機槍射都係咁