設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Sam6999

[請教] 想轉會過檔CM頭

星級玩家

講真我自己以前都系玩耳機...後尾轉左玩耳筒....一來真系唔可以懶...清潔耳朵要密d...耳筒就唔洗....兩睇啦....不過依家鍾意耳筒聲底.....人聲....空間...音場...樂器

進階玩家

班目一角 發表於 2016-1-1 10:51
講真我自己以前都系玩耳機...後尾轉左玩耳筒....一來真系唔可以懶...清潔耳朵要密d...耳筒就唔洗....兩睇啦 ...

師兄,耳筒音場..空間感又真係唔同d嘅^^
其實真係兩睇架,想方便出街梗係耳機..
但係想細心聆聽...當然係在家用耳筒駁住膽機,慢慢欣賞享受啦~
冬天戴耳筒出街還可以~
但夏天一到...如果個人本身大汗的話...就真係咪攪喇...
同埋如果搽開髮泥同造型噴霧d師兄,就最"驟忌"聽到張學友嗰首歌"頭髮亂了"(^__^)
因為每次戴都會壓扁d頭髮..

黃金玩家

Sam6999 發表於 2016-1-1 02:37
師兄好彩仲未過保養,原裝有得維修...點都好過攞出去比人整...

算執身彩,但 refit 返來呢右耳的 CM 位非常緊,個頭插唔入條 8絞 Whiplash, 只能用到條 4 絞 TWAg
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

黃金玩家

goodabc2010 發表於 2016-1-1 09:23
HI andy,好勁抽下喎

最慘唔係換線時整壞,係地鐵比野勾到隻耳機!
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

進階玩家

其實cm耳機係咪真係有驚人嘅隔音效果嘅呢?
照計冇左耳膠...變為耳管直入耳道...
公模外殼...變為fit耳型耳模殼...
調音方面亦都經過特別處理,有別於一般公模耳機~

進階玩家

CayinAndy 發表於 2016-1-2 13:41
最慘唔係換線時整壞,係地鐵比野勾到隻耳!

係呀~師兄~
平時行街搭車聽緊歌嘅時候,最驚遇到d"失魂魚"橫衝直撞~~
通常條線就甘掛喺前面...有時都會從後頸過...睇情況而定

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

要治本必需重口味

CayinAndy 發表於 2016-1-2 13:41
最慘唔係換線時整壞,係地鐵比野勾到隻耳機!

喱樣的確好麻煩
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

黃金玩家

goodabc2010 發表於 2016-1-2 21:13
喱樣的確好麻煩

一殼眼淚啊!
由燒友到業界的華麗轉身

進階玩家

面對市面上各種新技術如數量驚人的 8 至 12 單元動鐵、圈鐵混合單元耳機的挑戰,Depallens 表示 UE 並不會盲目追隨市場而推出產品「回應」,因為據 UE 在 CM 耳機的製作經驗,發現 4 至 6 個單元的耳機為單元數量與聲音質素的最佳平衡。他續指,當耳機擁有越多單元,耳機就會有越大的報銷風險:因為當有任何一個單元故障,整隻耳機就不能夠再如常運作,加上單元的數量與音質並無直接關係,因此盲目地增加單的數量只會弄巧反拙。

#節錄於unwire.hk的一篇專訪

銀級玩家

要治本必需重口味

CayinAndy 發表於 2016-1-2 22:35
一殼眼淚啊!

所以去D多人既地方都驚
唔係太毒問題,係驚比人勾斷線
SE5WAYR,HIFIMAN RE800