設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: WCHK

[頭戴式] 木殼耳機選擇

黑鑽玩家

Budget-fi 發表於 2015-12-30 17:14
classical 個人喜歡W5000, 不過不管是用什麼耳機個人覺得U05都不太適合

同價位類似產品,U05有什麼不足呢?願聞其詳
https://www.instagram.com/chsw2019/

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

WCHK 發表於 2015-12-30 17:45
同價位類似產品,U05有什麼不足呢?願聞其詳

U05 在埸面, 控制力, 氣氛3方面都比較差, 聽classical未免有點粗魯, 亦難以表現出細膩的情感

個人覺得U05聽pop, 小編制比較好, 如果要專心聽歌則不太可取
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

黑鑽玩家

Budget-fi 發表於 2015-12-30 19:26
U05 在埸面, 控制力, 氣氛3方面都比較差, 聽classical未免有點粗魯, 亦難以表現出細膩的情感

個人覺得U0 ...

明白,相近價格有什麼其他選擇?
https://www.instagram.com/chsw2019/

黃金玩家

就暫時所理解,你想搵的耳機有以下要求:

(1)  聽古典
(2)  Close back
(3)  木碗
(4)  Budget  < $5K (我段估 up 個數字,你自已寫返個實數)
(5)  U05 可以推到

老老實實,師兄可能將上述條 prioritize 好,因為無一隻耳機可以 satisfy 晒上去述所有要求的機會大!

用 closed back 聽古典確實有難度的,就算有,好大機會隻耳機的隔音都唔會太好, Close back 都會漏聲的,建議師兄拉個朋友一齊去試耳機,叫你朋友帶,你在旁觀察,就會理解問題了。

其實師兄一年前問過接近的問題,唔知呢年來師兄試過什麼組合呢? 等大家理解下你的聽感和要求都好啊!
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=199559

由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

黑鑽玩家

CayinAndy 發表於 2015-12-30 23:19
就暫時所理解,你想搵的耳機有以下要求:

(1)  聽古典

如今情況有d妀變,我唔怕open back 嘈到人,反而係太座睇電視嘈到我。當然半夜全家訓晒覺,可以用翻HD800;所以想搵隻 close back ,買木殼因為貪靚仔;但我認同師兄你, 聽古典close back 唔多好選擇,不過家陣 T5p 同 DT1770 都好抵玩。
我家陣用緊 Onkyo CD player coaxial 出U05十HD800:

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=231256

現有筆直,玩平衡個人都好滿意,分析力好, 音場夠闊, 可惜9018 解碼偏向冷調, 有点薄, 所以認同其中一位師兄, U05 聲有d粗, 應該可更有層次. 之前用過 sennehesier HDVD 600, 有豐富層次.

黃金玩家

WCHK 發表於 2015-12-31 10:01
如今情況有d妀變,我唔怕open back 嘈到人,反而係太座睇電視嘈到我。當然半夜全家訓晒覺,可以用翻HD800 ...

唯有希望你將來揾到符合晒所有要求的木碗!
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

鉑金玩家

Telefuken AUDION吧,比較老派的聲音,中頻算厚,而且有得換線,多D野玩,金聲有DEMO可試

DX2000有2手,也可收,比DX1000開揚易推開得多,包圍感不錯

W5000不建議,新板薄聲,用U05比較難玩好

U05的聲音都幾蒼白,要用多些味精野調調
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

黑鑽玩家

johnmo 發表於 2016-1-1 17:57
Telefuken AUDION吧,比較老派的聲音,中頻算厚,而且有得換線,多D野玩,金聲有DEMO可試

DX2000有2手,也可收, ...

我都去試咗 AUDION, 價錢三千幾好抵買,有分析力唔含糊,可能我耳仔大,有少少頂耳,而且覺得後耳位包圍不夠貼。師兄你講得啱,換缐好方便。

DX2000 手工外型一流, 但在HDVD800推動下仍然音色有点暗,高音欠餘韻。

至於U05音色,我個人經驗加好一點  power cord /USB/ coaxial 線 再用平衡,音色提升會令人驚訝。

鉑金玩家

WCHK 發表於 2016-1-2 20:47
我都去試咗 AUDION, 價錢三千幾好抵買,有分析力唔含糊,可能我耳仔大,有少少頂耳,而且覺得後耳位包圍 ...

請教師兄現用什麼線(USB,PC,CAX)配搭U05?
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

黑鑽玩家

johnmo 發表於 2016-1-3 01:19
請教師兄現用什麼線(USB,PC,CAX)配搭U05?

我家陣用日本仔 G0URD 的USB/coaxial 線, 價錢平, 但聲音開揚清脆.
因為U05都係幾千蚊貨仔, 我之前主力買幾個大牌子入門線, 例如 furutech/audioquest/otofron, 可惜音效一般, 通常聲音有点暗.
Power cord 型号已經忘記, 只記得大約二千蚊到 HD power , 好似係鉑金頭純銅線