設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: myblue

[高清播放器] 可以播到蓝光iso full menu的新Dune HD Solo 4k播放器

白鑽玩家

CHing,

Any news on the Dune solo 4K?

黑鑽玩家

2010rayl 發表於 2016-4-4 10:49
CHing,

Any news on the Dune solo 4K?

現在UK Amazon 可以買了,加多約25鎊運費:

http://www.amazon.co.uk/Dune-HD- ... o+4k#productDetails

歐洲已經玩緊。香港代理有新加入,可以去深水埗腦埸正?睇睇佢地有沒有入。

黑鑽玩家

今日見到深水埗福仁有鋪賣, 2.5k左右. 咁比起大陸牌子又唔算貴好多,  尤其以Dune個朵呢計.

鉑金玩家

myblue 發表於 2016-4-9 16:22
今日見到深水埗福仁有鋪賣, 2.5k左右. 咁比起大陸牌子又唔算貴好多,  尤其以Dune個朵呢計. ...

ching, 我琴日去都見到,但大家買前請留意,並非行貨,所以touchwood部機有咩頭暈身慶,要搵番間鋪。。。

myblue ching, 我仲係觀望下先,如果你買咗,記得出個評測

部機賣2480, 價錢尚算合理, 冇咩鑊氣嘅話應該今個月會入手取代部vten

白鑽玩家

冇香港代理Dune?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

QQ
ihmcjacky 發表於 2016-4-10 12:23
ching, 我琴日去都見到,但大家買前請留意,並非行貨,所以touchwood部機有咩頭暈身慶,要搵番間鋪。。。 ...

CHING, 妳好,爆米花全球的用家論壇的版主,都對DUNE經過兩年沈寂,重返高清播放機市場表示歡迎,因為有競爭才會有進步,這是我們發燒粉絲的好消息, 我們有測試過 Dune solo 4K ,多位版主亦都有到 AVS Forum 參與積極討論,solo 售價不貴,因為在某些方面采用了廉宜的方案,采用了塑料外殼,2.5吋硬盤下面,采用渦輪風扇散熱[用家需要接受那些輕微噪音],硬盤與主板之間,只是用想壹塊絕緣紙分隔,輸出接口都比較少.現在發售的 solo 3D視頻的字幕,是平面的,不支持3D立體顯示,[爆米花VTEN 2015年底的固件已經全面支持3D立體字幕].solo 廣告說好的雙系統,現在還未有,Dune 官方只是說將來的固件升級會提供,但沒有說出確定的日期,solo 現在的賣點是藍光全導航,我們測試過這個是真的有,但犧牲了SIGMA 的 VXP,啟動了全導航就沒有這個,哈哈,這個好了,觸發了爆米花的神經線,藍光全導航這個不是技術問題,要注意的是靜音保護和強制版權法的處理方法,據我所知 CM 開發人員正在積極地,在爆米花A5xx新系列測試藍光全導航的處理方法,盡量搜出壹個方便的方法而又不會面臨吃官司,現在solo的全導航是有吃官司的危險,所以 dune 先在泰國首發solo,歐洲方面首發是盧森堡Luxembourg.
LG OLED65C8P
Yamaha CX-A5200/Crown- CDi 4-300 *2/Crown CDi  1000/Crown CT4150
Pioneer UP-LX800
JBL LS80+LSC+29AV+25AV*6
Rythmik FV15HP

鉑金玩家

nellwill 發表於 2016-4-10 15:17
CHING, 妳好,爆米花全球的用家論壇的版主,都對DUNE經過兩年沈寂,重返高清播放機市場表示歡迎,因為有 ...

哈哈,不知這個評測是否由爆米花粉絲做測試 , 評測我是會看,但不會盡信,自己體驗最實際,最緊要唔好牽涉個人情感 ,不過的確有競爭先有進步。

采用了塑料外殼 >> 呢點我又唔多介意,我覺得從來一部播放器嘅核心都係佢嘅播放能力,唔係外型

2.5吋硬盤下面,采用渦輪風扇散熱[用家需要接受那些輕微噪音] >> 呢個又係可圈可點,唔係太過過份我覺得可以接受

輸出接口都比較少 >> 有hdmi is ok, 其他我又唔太care

solo 3D視頻的字幕,是平面的,不支持3D立體顯示 >> 應該係指外掛字幕3d right? 多數睇原盤嘅我,又係唔太大影響,再加上,人哋啱啱出無耐,比啲時間人完善啦,你爆米花都唔知搞咗幾多個firmware 先有個較為似樣嘅stable release 啦,係咪 ,以依家嘅評論嚟計,人哋dune 嘅軟實力確係好好多,當然我未有機上手,暫時只能從各個評測睇番嚟做評論,待我日後買返嚟做個測試就會清楚。

solo 廣告說好的雙系統,現在還未有,Dune 官方只是說將來的固件升級會提供 >> 呢個又係對我無咩影響,android 系統我當bonus, 做到固然好,唔得亦無咩所謂

solo 現在的賣點是藍光全導航,我們測試過這個是真的有,但犧牲了SIGMA 的 VXP,啟動了全導航就沒有這個 >> V不VXP,其實。。。點講好呢,呢啲嘢,有人話著咗好勁,畫質N倍提升,但我又唔太感受到嗰種因為VXP而驚艷嘅感覺,由A300, C300 (冇VXP), 到 A400 (有VXP), 到而家VTEN(有VXP), 當然畫質有提升(唔知關唔關VXP事), 但係咪緊要到決定買與唔買嘅因素呢,我又覺得未必係

當然,對消費者嚟講多過選擇絕對係好事,而且爆米花粉甚至爆米花本身都可能有啲按耐不住 始終咁嘅配置咁嘅價錢絕對威脅到VTEN甚至A500 嘅銷量

不過話又說回來,咁大膽加full bd menu, 又無執行到防盜版機制出部solo 4k, 一係俾晒授權費傾掂數,唔係冇理由咁大膽加返呢個feature入去。。。

至於爆米花,睇得出有心做,奈何固件真的仍需繼續努力,好似最近葉問3個DTS:X, 又搞唔掂,同我凈晒音 ,好啦算,轉返dolby digital, 窒聲,嬲嬲地轉返450, 完美流暢播放,你話死唔死

p.s.: 咁據你所知,VTEN會唔會有機會通過firmware 更新取得全藍光導航播放呢?著眼新產品固然係必然, 但VTEN如果都做到嘅話,老實講,可以幫我慳番筆

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
臭鼬鼠 + 10 + 10 用家心得
myblue + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

QQ
ihmcjacky 發表於 2016-4-10 15:54
哈哈,不知這個評測是否由爆米花粉絲做測試 , 評測我是會看,但不會盡信,自己體驗最實際,最 ...

據我們所知,沒有俾授權費或傾掂數的,真的是膽博膽啊,所以才選擇比較偏門的地方首發.
LG OLED65C8P
Yamaha CX-A5200/Crown- CDi 4-300 *2/Crown CDi  1000/Crown CT4150
Pioneer UP-LX800
JBL LS80+LSC+29AV+25AV*6
Rythmik FV15HP

星級玩家

各位,想問這部機有沒有倍線功能,將1080升至4K,可以在4K 電视看?謝謝。

銀級玩家

請問見到Dune Solo 4K 是在福仁地下定一樓?
對部機有興趣但會等埋 A500出至算