設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] biamp 煩腦

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位大c, 小弟現時用先鋒83,現bi amp比前置 ,但是發覺前置是清左好多和好有力的同晤時.只是相反地中置細聲左好多,即使加大2個DB  但D聲好怪.是否我某個step set錯左呢 請幫幫忙.thx

評分

參與人數 1威望 -50 金錢 -50 收起 理由
小瑟 -50 -50 錯區

查看全部評分

鉑金玩家

用咪重新set up多—次,有無做?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

跟足manual做 已經set up左3次 都是同一效果 苦䐉

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

superbeginner 發表於 2015-12-26 09:56
跟足manual做 已經set up左3次 都是同一效果 苦䐉

手動推大佢,支咪只用來set距離的,其他手動用自己耳朵收貨,包括EQ,你信晒支咪設定會聲壓不足,淡而無味。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

用test tone較聲壓,前置設0 db,其他的用耳收貨加減至感覺平衡就是了。

白鑽玩家

無論single/Biamp/triamp
後級輸出都同一個gain factor
音壓唔會因此有差異

樓主個問題要先從兩個層面考慮

第一個層面係到底L/R同C喇叭同唔同級數先?
如果隻中置得"維他375"咁大同L/R實力太懸殊
就算比你喺75dBcal啱音壓
再開大聲隻中置都唔識得跟L/R爬升
另外L/C/R喇叭本身唔係一個系例
都會比條唔統一曲線呃咗個音壓計
因為個音壓計係計平均音壓
如果是旦一隻低音或高音凸起
已經呃錯咗個平衡音壓

第二個層次係在AVR上調教
在McAcc遇到聽感音壓唔平衡
唔係好似其他牌子AVR
用入門方法加dB去解決
首先要搞清楚無EQ時(最好用PureDirect)
音壓有無差異? 定係差異大細聲都唔一樣?
跟住試有EQ時(Direct)是否三條EQ
都同PureDirect音壓差異一樣 ?
如果PureDirect都有差異
就在ch level先做+/-
再去試埋三條EQ(f.align/Sym/AllAdj)
再個別去EQ adj度在trim上+/-

但完全唔建議在McAcc
祇用咪去set距離而忽略dist/EQ
因為會搞亂整個McAcc一環扣一扣嘅功能

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
carreyjim + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2016-9-28 11:14