設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: takaziya

[DAP播放器] Pioneer XDP-100R 播歌窒下窒下問題

高級玩家

papabaggio 發表於 2015-12-27 11:29
咁即係原生個app壓制咗佢音量輸出?

已實驗,用poweramp的確大聲接近成倍,但無原生player 咁好聽
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

asathor922 發表於 2015-12-27 12:45
已實驗,用poweramp的確大聲接近成倍,但無原生player 咁好聽
(Post76 Android 手機版送出) ...

咁佢嘅推力唔係想像中弱?係唔係咁計呢?因為依部都係考慮之列,onyko、pioneer 同 opus#1 三選一
阿媽金句:冇錢唔好有咁多嗜好!

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

有關  Pioneer 推力方面,而我試過所見,入耳式推到最大 Volume 是 ok,亦無任何拆聲,依然撩亮,但推大耳牛就真係要 Head Amp!! 唔知是否有其策略性配搭自家品牌的意向 ... 講笑!! 另外,個人覺得原生 music player 不及 goggle music player 好聽,且亦不太 user-friendly,不過 apps 嘅野希望會有 firmware 升級改善!!

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 用家心得

查看全部評分

高級玩家

wil-wil 發表於 2015-12-27 13:15
有關  Pioneer 推力方面,而我試過所見,入耳式推到最大 Volume 是 ok,亦無任何拆聲,依然撩亮,但推大耳 ...

試緊google music, 多謝分享

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

asathor922 發表於 2015-12-28 00:59
試緊google music, 多謝分享

GOOGLE PLAY出唔到, DSD, 我都試過, 所以要聽DSD又係要用返佢個APPS......我成日覺得PIONEER想SET死大家係佢"覺得"最好聲既情況下聽歌咁.

不過又咁講, 我玩左100R個幾星期, 我真心覺得佢個音壓係細, 不過於我來講就係岩岩好, 我用 IE800, D008P, H3, 最差係H3, 聽左一陣要即換, 唔吸引, 冇力水, D008P就中規中矩, 唔講音質只講聲就夠, 不過就成日都KEEP係 155-160(最盡)位置來聽. I800最冇投訴, 聲都係要KEEP 155-160, 但低頻彈性靚, 高音又夠滑, 最衰佢隻耳綿我唔知點解成日帶成日"線"出黎, 幾隻SIZE都唔岩, 真係有時聽到好冇引!!!!

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

進階玩家

其實部機用落真係唔錯,不過推力細啲,但係佢嘅聲令我放左部pleune m

星級玩家

部機用落真係唔錯ka! 我加Pioneer xpa-700和sony ex-1000, 音質ok!

銀級玩家

希望佢UPDATE FIRMWARE會解決原生PLAYER唔可以BY FOLDER搵歌個問題啦.

鑽石玩家

請問各位用緊XDP-100R的師兄, 你地有無用MOOV聽歌?

效果如何? THX

專業玩家

cyber_look 發表於 2016-1-7 22:47
請問各位用緊XDP-100R的師兄, 你地有無用MOOV聽歌?

效果如何? THX

效果尚算可以,始終少了原生player的升頻功能,效果與原生player有一段距離,加上moov本身亦非超靚聲,至少同一曲目下,tidal會好聲一點囉。操作流暢度就非常好喇,好過小弟慣用的Z2百倍
聲音沒有最好
只有最討好