設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jj3380

[AV擴音機] 最終選擇合併機皇Pioneer LX89+ BDP LX88(報告已出,第10頁)

鉑金玩家

fm31331 發表於 2015-12-24 22:45
jj師兄,加埋你簡直三大戰場

如果有機會親身試晒三大戰場你話幾好呢fm兄
(Post76 Android 手機版送出)

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kelvinchan 發表於 2015-12-24 22:49
如果有機會親身試晒三大戰場你話幾好呢fm兄
(Post76 Android 手機版送出) ...

絕對認同 正到不得了!
LG 65 OLED E7
Yamaha CX-A5200, Crown DCI 8 300, Crown CTS 4200
魅影 9702, Giec 5300
老秦超低音 9115D, L&W  SUB15A, Mission Mv-as 10吋
JBL LS40, JBL LSC, Surround 喇叭 JBL Control X, Atmos 喇叭 JBL Con

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

kelvinchan 發表於 2015-12-24 00:14
小丑兄都啱?
(Post76 Android 手機版送出)

好野邊個唔啱!

鉑金玩家

fm31331 發表於 2015-12-24 22:59
絕對認同 正到不得了!

希望快D有機會去試啦

鉑金玩家

sharkpigyu 發表於 2015-12-24 23:05
好野邊個唔啱!

小丑兄屋企都好正架播

鉑金玩家

jj3380 發表於 2015-12-22 19:17
P記89開箱後第一個驚喜唔係佢嘅聲,而係佢畫面,無錯,係畫面,事實上的與103D畫面分別都頗明顯,89唔係一 ...

師兄 , 報告完了嗎?

鑽石玩家

88,89煲了2星期左右,其實一直都在改變中,88真係越煲越靚,早2日有朋友聞風攞部103D到來作比較(兩者價錢分別約$3k左右),今次用The fifth element(Atmos版)在投影機作比試,88比103D人物膚色出得比較自然通透而103D略帶灰暗,88在物件質感亦較為真實及強烈,整體顔色88確實開心豐富很多,層次及立體感亦較明顯,始終兩者相差3千多圓,所以88大比數勝出也是合理的。而我自己感覺是換了88後直情好似換咗投影機感覺一樣,原本打算換投影機的意慾又可以推後到JVC出真4K後再打算。

唉!至於89,其實由M記前級轉會P記89合併真係幾難出報告,我諗大家可能都會有點明白,所以我今日寫主要針對89而出報告,由第一日autocal完開聲已經覺得沒有換錯機的感覺,唯一可挑剔就是播古典或小提琴是欠了一份味道,而在這2星期日子裡,希望再煲熟d及再深入了解及使用MCACC的強大功能再看能否發揮到89極限,到今日為止,89煲練相信已有足夠,以我喇叭組合不同設定測試中,覺得最理想是除了中置設定為small/80hz外,其他設定為large最為理想,為什麼不設定在50hz而是80hz?原因佢設定80hz是連帶subwoofer個crossover,所以80hz是別無它選,但中置set在80hz也不會覺得人聲會單薄或者不夠質感,如果你想改變中置,其他喇叭甚至乎subwoofer的厚薄或各段量感,89可以讓你進入EQ更改其autocal後的數值,我就將subwoofer的31hz位加大了3db以改變prx718的下潛不夠深的特性,其他聲道並沒需要作出修訂,而另一個非常重要的及很多人忽略的,就是autocal完就直接播歌睇戲,其實89 MCACC autocal係以75db左右為音量作標準,我自己先會在all channel去加大3-4db,呢3-4db可以話等於一個gain掣,加幾多要視乎喇叭組合同空間而定,set太高可能會燥,set太少或唔加會欠缺動態,所以自己要試,做完呢幾項修改已大致完成。

如果89你問我屬於咩聲?我會基於之前所用的前級作參考,如以性價比及音效質數計,我會給予90分及推薦給打算換機或升級的朋友,呢次換了89後給我一個啟示,以後選擇AV amp時一定要了解其房間處理軟件為首要考慮因素。

優點:

1,89係一部準繩度極高(MCACC功勞),所謂定位準包圍感強已經唔算係咩優點,呢個祇算係一個標準,最重要是之前從未試過發揮到雙18"的"精準",精準原來可以令到各頻段交代得咁清楚,而subwoofer時間相位精準確實令到電影裡的空間感,立體感大幅提升,尤其是要處理一隻subwoofer以上的房間內。

2,沒有太重日本個性聲底,d聲唔會好似焗住一個空間內,高音可以做得好輕,播人聲有質感,播動作片或槍彈聲punch感十足,而超高有不錯的伸延性。

3,平衡度很好,基本上經MCACC autocal完各頻段已非常平衡,後期略作修改可配合個人口味,呢個係MCACC強項。

4,速度快動態狠勁,乾淨利落,完全唔會拖泥帶水,音效並不有悶的感覺,如果喜歡聽live BD或者睇動作科幻片的朋友,呢個一定屬於89的強項。

缺點:

1,遙控沒有鍵盤燈,睇投影時要帶住電筒旁身。

2,沒有説明書,以MCACC複雜程度下下要係手機慢慢揾非常不便。

聲明: 以上純屬個人眼耳用後感覺而已,如有準買家眼耳試後出現分歧者,實屬不幸。

評分

參與人數 13威望 +130 金錢 +130 收起 理由
BillBill + 10 + 10 用家心得
mclaren + 10 + 10 精彩報告
gowet + 10 + 10 用家心得
qaz123 + 10 + 10 精彩報告
Harry波凸 + 10 + 10
ryan123 + 10 + 10 精彩報告
fatboy88 + 10 + 10
HD2 + 10 + 10 一定要加分
kelvinchan + 10 + 10 精彩報告加真正用加心得!
gp250 + 10 + 10 用家心得
MDLP + 10 + 10 用家心得
~嘉輝~ + 10 + 10 精彩報告
fm31331 + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

jj3380 發表於 2015-12-26 23:18
88,89煲了2星期左右,其實一直都在改變中,88真係越煲越靚,早2日有朋友聞風攞部103D到來作比較(兩者價錢 ...

睇完師兄詳細報告剛剛再出去試過 , 毒癮起而家等緊出bonus出機啦喂

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jj3380 + 10 + 10

查看全部評分