設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: alleelarry

[討論] 【柒陸十大】:重啟.延續電影新時代(2015年度回顧)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我的十大
1) 踏血尋梅
2) 玩轉腦朋友
3) 星球大戰 原力覺醒
4) 解碼遊戲
5) 蟻俠
6) 職業特攻隊 叛逆帝國
7) 見習冇限耆
8) 火星任務
9) 那一天我們會飛
10) 五個小孩的校長

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
alleelarry + 20 + 20 看家心得

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

chwch 發表於 2015-12-20 20:20
我的十大
1) 踏血尋梅
2) 玩轉腦朋友

的確今年的港產片水準十分高!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

老五 發表於 2015-12-20 19:39
衝風車是本人覺得今年入三甲垃圾片之一,智取威虎山本人只睇了開頭就頂唔順熄机,啲鏡頭為咗3D而拍,十分做 ...

智取威虎山本身是從3D出發,咁當然出來效果或者事前設計應從3D 角度,一啲問題都冇,至於實際出來3D 效果會否令人不適,就因人而異,我就覺得非常好,徐克從冇令我失望過

好過其他後期轉制而成嘅 假3D 西片多多聲
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10 看家心得

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

Cogor 發表於 2015-12-21 09:07
智取威虎山本身是從3D出發,咁當然出來效果或者事前設計應從3D 角度,一啲問題都冇,至於實際出來3D 效果 ...

據了解《智取威虎山》並不是由真3D器材拍攝,但典鏡頭使用的確是為了3D所佈置。
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

本年自己心目中的十大 (以香港上映期為準), 排名不分先後.
1. Mad Max Fury Road
導演有心有力, 好耐冇睇過咁過癮的飛車動作片.
2. Inside Out
靠IDEA贏哂咁滯
3. 無定向喪心病狂
唔係全部都咁LIKE但已笑到肚痛
4. 一步之遙
呢套唔係大眾口味, 但繼承了讓子彈飛, 姜文再次玩[句句誅心].
5. 刺客聶隱娘
美術冇得彈
6. Bridge of Spies
劇情片, 長得黎好好睇的唔多
7. American Sniper
喜歡導演撲實的風格
8. Chappie
好抵死
9. 奇蹟補習社
間唔中睇到咁暖心的戲真係唔錯
10. 衝鋒車
港產笑片, 近年來少何有咁啜核的了.

特別大獎, 點解叫特別? 因為好唔好睇我都會畀佢=星球大戰7
結果除了特別獎同1之外, 全部都唔係續集或REBOOT, 冇計...冇新意的電影通常都唔太LIKE.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
alleelarry + 20 + 20 超正!

查看全部評分

等運到

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

mike384 發表於 2015-12-21 14:55
本年自己心目中的十大 (以香港上映期為準), 排名不分先後.
導演有心有力, 好耐冇睇 ...

mike兄有自己一套,I Like it!

版主心中的十大肯定唔只係個D REBOOT系,只是藉由此引起大家的討論而已!

好奇一問,有無心中十大爛片呢?

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

alleelarry 發表於 2015-12-21 16:18
mike兄有自己一套,I Like it!

版主心中的十大肯定唔只係個D REBOOT系,只是藉由此引起大家的討論而已! ...

我REBOOT/續集加埋先兩套, 樓主的十大我畀唔到, 不過, 爛片LIST就大把了~~~
今年覺得真係衰到貼地的未有十套, 有D係唔敢入場睇~~~
1. Hitman Agent 47
呢套真係唔得
2. 新Fantastic 4
只能講比1好DD, 但都幾爛了
3. 猛龍特圄(搵唔到個字)
雖然話希望越大失望就越大, 但原來毫不希望下都可以爛成咁, 呢套真係奇葩.
4. TERMINATOR 5
呢套真係...唉, D時光亂到呢, 已經達到亂UP無謂的地步, 小弟算係T1,T2的FANS, 3,4都算尚可接受, 呢套真唔頂佢唔順了.
5. 葉問3
唔算好難睇, 但真係唔拍好過拍...
6. 後國者聯盟
可能唔係太慣睇韓片, D男人我個個覺得一個樣, 頭半係分唔到邊個打邊個...好亂
7. 特務MADAM
呢套太核突, 要討好C9都唔駛咁啩...真唔識欣賞

其他擺明係爛片的, 如SCOUT喪屍, 特務傻的孖雖然爛但都有得笑下...
等運到

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

mike384 發表於 2015-12-21 16:34
我REBOOT/續集加埋先兩套, 樓主的十大我畀唔到, 不過, 爛片LIST就大把了~~~
今年覺得真係衰到貼地的未有 ...

的確一套電影不同人觀看,都有不同的感覺,就算同一個人係不同既時間觀看,感覺也會有分別!

鑽石玩家

窮鬼

mike384 發表於 2015-12-21 14:55
導演有心有力, 好耐冇睇 ...

聶隱娘認同美術係頂級
不過小弟自己唔係明晒套戲想表達乜嘢

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

粗人敵卡 發表於 2015-12-22 07:50
聶隱娘認同美術係頂級
不過小弟自己唔係明晒套戲想表達乜嘢

亦因為這樣,到而家都未睇