設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 傻b仔

[討論] 已訂MOJO.....想搵PLAYER

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jbengof 發表於 2016-1-1 13:50
3.5MM RCA從來都唔係75ohm 呢個非物理阻抗在隨身聽咁短接駁起到影響真係有限 反而隨身聽同軸和usb接駁線 ...

jbengof CHING
請問AK100 OR AK120 是否要改機先有同軸輸出??
我見CHING 你用AK100同軸去MOJO, AK100可否用同軸出DSD FILE(DOP)比MOJO?
THANK YOU!!

小弟都想搵PLAYER同MOJO用, 想盡量細部D,
Ching 門有乜好介紹
Thank You!

銀級玩家

poon26 發表於 2016-2-4 11:11
請問AK100 OR AK120 是否要改機先有同軸輸出??
我見CHING 你用AK100同軸去MOJO, AK100可否 ...

Ching 你好

無錯 AK100/120都係要改機先可以有同軸輸出嘅

任何一都Player祇要在USB 光織或同軸方面可以輸出24bit/192Khz嘅WAV 說明頻寬已足夠 就可以輸出經過DoP Format嘅DSD File到Mojo/Hugo. 咁AK100/120絕對可以

其實最大關鍵在於如何將DSD File(DFF)做DoP Format而己

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +3 收起 理由
hw609 + 3 + 3 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

可唔可以PM我邊道有得改機?大約幾錢到?
THANK YOU

進階玩家

jbengof 發表於 2016-2-4 15:12
Ching 你好

個SIZE 好襯, 正...

進階玩家

我有HUGO, 理論上同MOJO 一樣的, 我試過以下, 可以比樓主參考下 :

AK100II 同 AK240 光纖出 (FIRMWARE 1.25) : PLAY DSD file 有声, 但只著粉藍燈. 應只係去到 24/172

ANDROID (SAMSUNG S4 同 SONY Z1) 手機裝個USB AUDIO PRO, 選項DoP TICK 埋, 用OTG USB CABLE 接過去, 出到白燈 (DETECT 到 DSD), 原本想試係SONY ZX1 度裝, 但GOOGLE PLAY 度無效可能ZX1 得ANDROID 4.1, 大抵)

電腦FOOBAR USB 出, PLAY DSD file, 當然無問題, 著到白燈

進階玩家

jbengof 發表於 2016-2-4 15:12
Ching 你好

師兄你好,請問如何將DSD File(DFF)做DoP Format
我是AK100II 光纖出 mojo

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

hoho8778 發表於 2016-2-6 05:26
師兄你好,請問如何將DSD File(DFF)做DoP Format

Mojo 嘅光纖好似食唔到DOP!
得coax 同usb 食到DOP

銀級玩家

hoho8778 發表於 2016-2-6 05:26

如果你用MAC OSX或Linux

http://www.audiocircle.com/index.php?topic=129912.0

如果你用Windows 用Foobar2000 純淨版 再安裝最新Flac codec

http://download.cnet.com/windows ... content;contentBody

再安裝foobar2000 DSD foo_input_packeddsd.dll

https://docs.google.com/file/d/0 ... yNUdjdDg/edit?pli=1

裝好後將要DoP嘅Dff File 拖入Foobar2000 注意唔係Play File狀態 是停止的 然後選Flac轉換Compression Level 選0 就攪掂

此時做出嚟嘅Flac File內部是Dff經過Flac封裝 當Mojo接到呢個已封裝File 第一時間解壓 知道內部是dff即打开DSD解碼 白燈即着

有人說Foobar2000咁做唔係萬試萬靈 一不小心Dff File會轉為PCM 我就無失敗過 可能我用綠色版 裝好後從來唔用嚟Play File

做完DoP Format後是否成功 在AK100ii不接Mojo聽一下 呢個File係完全無聲 因為AK100ii打間flac封裝 當佢係WAV咁解碼 咁佢係Dff當然無聲 有聲就話俾你聽 你做DoP Format失敗 內面己轉PCM 一系封裝唔到 佢知道係Dff AK100ii即轉PCM

其實道理非常簡單FLAC同RAR一樣 係一個壓縮程式而且系無損 佢祗系將Dff做一個封裝用嚟呃過AK100ii或者唔會識得Dff嘅Player從USB 同軸 光纖輸出到解碼 咁做最大缺點係Piayer本身唔可以真接聽得番已經DoP嘅File

用這方法USB 同軸 光纖輸出到解碼 衹要Player能輸出24bit/192Khz就可以 因為普通DSD 祇需24bit/176.4Khz頻寬 (轉換好的File在AK100ii播放時會見到它以24bit/176.4Khz播放) USB 同軸大多解碼都可以DSD 但同是解碼光光纖位輸入不一定對應 Sony嘅PHA-3 USB可以對應DSD硬解 光纖位就無能為力 因Sony無打開呢個通道 而Hugo/Mojo光纖位就完全可以對應...

對於Hugo/Mojo使用光纖位有一樣要注意嘅事項 就是Chord這2件產品使用嘅RECEIVER Transfer rate 16Mbps系足夠 但接收紅光嘅靈敏度就十分弱雞 接頭較差16bit/44.1Khz都問題唔大 DSD 24bit/192Khz嘅PCM就好易出問題

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +20 收起 理由
hkcheong + 10 + 10 用家心得
hphp + 10 + 10 超正!
mister_k + 10 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

jbengof 發表於 2016-2-6 20:06

http://www.audiocircle.com/index.php?topic=129912.0

加唔到分都要撐。

師兄有心有力,要鼓掌!
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

進階玩家

jbengof 發表於 2016-2-6 20:06

原來仲有尼招,多謝師兄既指導