設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Nolan

[~ 原創影評 ~] 《星球大戰:原力覺醒》STAR WARS: THE FORCE AWAKENS

白鑽玩家

粗人敵卡 發表於 2015-12-19 21:05
無想像中咁正
故事好大程度上借鑑a new hope
福伯角色定位同Obi 一樣

Here's my list:

3>6>5>4>1>7>2
DEUS VULT??✝️

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

nicebeebee 發表於 2015-12-19 01:14
今集留下好多問題kylo ren我一早估到佢身世,反而女主角個身份....同原力好有緣的家庭... ...

本來無既第七集,係大長編既開始,有疑問及反駁算係正常既!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

昨天同老婆去了睇(生了小朋友之後第一次去睇戲~~)

我自己感覺係成套戲好急. 都未攪清楚上一幕, 又已經發生了下一幕故事. 好快大家一班人又"會合", 會合完又去打大佬. 感覺只係在水面不停游, 但無潛深d睇下水底是什麼. 好快2小時咁就完了.

另外我一直記得force 係有"血緣關係", 即係Luke係Anakin個仔所以佢都有force. 不過我老婆提出一個好問題, 就係jedi明明唔可以結婚, 咁又何來有後代寺繼承d force?基本上有後代的都係因為"犯規"先至生到仔/女, 所以個force先至可以pass 比(劇透請反白: Kylo Ren) 身上. 咁jedi好易就得返幾丁友都係自己攪出黎呢~ XD

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Nolan + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

gashapon 發表於 2015-12-21 09:37
昨天同老婆去了睇(生了小朋友之後第一次去睇戲~~)

我自己感覺係成套戲好急. 都未攪清楚上一幕, 又已經發生 ...

容許小弟答下:
1. JEDI犯規的確唔係好多, 但有FORCE唔代表一定要做JEDI, 因為好多JEDI都要從小訓練, 宇宙咁大, JEDI搵得幾多?

2. 有FORCE唔做JEDI可以做乜? 可以做SITH LOR, 只要導演想拍, 可以拍D亦正亦邪的出黎都得啦, 不過美國小朋友一般唔太喜歡忠奸不分明的角色, 只能接在博派同狂派呢D 咁白痴的立場...

評分

查看全部評分

等運到

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

mike384 發表於 2015-12-21 10:29
容許小弟答下:
1. JEDI犯規的確唔係好多, 但有FORCE唔代表一定要做JEDI, 因為好多JEDI都要從小訓練, 宇宙 ...

我都知好多人都可以做jedi, 等於前傳1-3集都有好多jedi, 我又唔信佢地個個都死晒. 公主是Luke個女都有"force DNA"不過佢無"啟動", 咁都解釋了點解"Ben仔" 會有.

不過始終唔太明, force可以跟血緣傳落去, 但jedi又唔俾結婚 (定係俾生仔只係唔俾"結婚"?) 咁就算自己練到幾勁都無後代去繼承, 感覺有點浪費. 另一角度來說, Luke之所以成為Jedi, 都係因為Aankin無跟Jedi規條做野, 自己生o左一仔一女先至令Luke出現再救返成個銀河系呢~~

不過我自己就認為force本身沒有好壞之分, 只係睇使用者點用. 等於一把刀, 我用來食牛排就係好, 但用來"吉"人就係壞, 刀本身沒有好壞之分, 佢只係一件工具. 所以感覺Jedi/ Sith 的力量源頭上沒有太大分別, 分別只係佢地的"理念和目的"不同.

評分

查看全部評分

黑鑽玩家

gashapon 發表於 2015-12-21 10:53
我都知好多人都可以做jedi, 等於前傳1-3集都有好多jedi, 我又唔信佢地個個都死晒. 公主是Luke個女都有"fo ...

如obiwan係ep4一開始就有講, force係無處不在, 人人都會有.
相信個分別係多或少, 而jedi係其中一種幫人開啟同訓練force的系統, 另一種有名的, 就係係ep1-3中潛伏左好耐的sith 到最後差唔多將jedi絕種.
force係套戲入面, 至少係jedi同sith的眼中, 係有分光明同黑暗兩邊的, jedi之所以要清修, 明顯係要避開黑暗個邊, 但會更集中係光明面的養成, 相反sith就似d武俠小說中, 為速成而走去練邪功的人.

評分

查看全部評分

等運到

鑽石玩家

買了23/12飛,isquare IMAX 放假先有時間去睇

評分

查看全部評分

銀級玩家

nicebeebee 發表於 2015-12-19 01:14
今集留下好多問題kylo ren我一早估到佢身世,反而女主角個身份....同原力好有緣的家庭... ...

其實我相信是,因為Anakin, Luke and Rey都是Good Pilot, 精於維修, 有原力,所以我相信是!

評分

查看全部評分

黑鑽玩家

其實關於JEDI唔結婚的問題, 係睇完1~3後有諗過,  係度亂UP下先~~~
根據返設定啦, JEDI的訓練系統就似武俠小說中的門派, 係一班以修原力, 同各種武術, 駕駛等等的技能為主的人, 係EP1頭, 佢當時已經天下第一派, 因為當時銀河最大的體制=共和國有乜難題時都鍾意派JEDI去解決, JEDI能力大, 引至好多人都唔敢得罪佢.
而正因為咁, JEDI必須要係一班大公無私的人, 所以入面有提及首先入JEDI唔可以年紀太大, 我相信呢個限制唔係純粹擔心佢因學得遲而進度慢, 而係怕佢太多私心, 因為年紀越大, 價值觀就越鞏固, 到時有野唔合做JEDI的話就好難改變到, ANAKIN就係一個好例子, 雖然電影冇提其他SITH係點樣入SITH的, 但好可能都係咁樣畀SITH班師父搵到位入.
咁年紀細入就冇事啦, 點解重唔畀結婚? 我就諗到以下:
1. 有了老婆, 再有仔女的話, 顧慮多左, 做JEDI任務時就可能有偏私現象.
2. 有了仔女, 如果仔女原力又大, 但未必會想做JEDI, 咁一位原力大的人又唔係自己友的人,  對JEDI其實係一種潛在威脅.
基於呢D理由, 我相信JEDI收徒的年齡限制, 同唔畀弟子結婚的理由, 講到底都係要維護返呢個系統, 大能係無處不在, 但如果有D大能不能為其所用, 就可能係威脅了.

評分

查看全部評分

等運到

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

mike384 發表於 2015-12-22 12:11
其實關於JEDI唔結婚的問題, 係睇完1~3後有諗過,  係度亂UP下先~~~
根據返設定啦, JEDI的訓練系統就似武俠小 ...

年齡我反而覺得唔關事, 因為Yoda都至少九百幾歲呢.
當然我都知聽故唔好駁故, 不過EP1-3我又睇唔到佢地有幾"清修", 至少佢地都係政府體系一部份, 可以話算是"軍事勢力"呢. 佢地直頭唔放Chancellor在眼內, 其實有時我又覺得同sith無咩分別, 只係觀點問題. (可能黑色代表壞人易令人信服d?)
我見Anakin同公主結婚係犯規的, 所以正路Jedi應該唔比結婚?

我估EP 8同9都係講Kylo Ren點變回好人? (即變了之前Anakin的角色) , Luke就做yoda/ obiwan, Rey就係Luke, BB8 = R2D2 etc. 代入返d角色其實第7集同SW new hope故事發展差不多, 哈哈~ XD

評分

查看全部評分