設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jackal200280

[CAS音響] 用同軸好聲啲?定RCA好聲啲?

星級玩家

hksarac 發表於 2015-12-17 21:34
你部N70只得 RCA和光纖出數碼去DA06,你用一條好些的RCA去06,應比光纖好聲。 ...

個人感覺, 光纖的聲清的, 分析力強,
但乾的 , 音樂味同感情無 rca 咁好
各有所長, 聽歌多咪rca, 睇戲多咪光纖

黃金玩家

sodiumyung 發表於 2015-12-18 00:34
同軸係rca,你以為無人知?睇返第一頁第1條先回覆啦
(Post76 Android 手機版送出) ...

同軸行數碼,rca行模擬
行同軸luxman解碼,行rca pioneer解碼

========================
你究竟識唔識什麼叫RCA和同軸?????
唔識睇返我帖的圖

星級玩家

新手魔人

76-FC 藍寶石勲章

其實呢個問題無咩好特別問,應該由樓主自己判斷。個個師兄既器材配搭不同喇叭不同,樓主不如搵兩條經濟型同軸和光纖自己比較下先,另外始終套機系自己聽,鐘意聽乜聲就選擇邊條線就Ok了。
ISOL-8 | Cubox | CA | YBA | Focal | Velodyne

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

jackal200280 發表於 2015-12-17 18:56
師兄,都係你明我講乜,其實我一路都係問緊想升級條傳輸線,由N70>da 06,到底升咩線好:同軸、光纖 or r ...

小弟既CDT去金鹿都係用同軸, 未試過用光纖, 所以都唔敢肯定話你知邊樣好, 就算喺小弟到用同軸好啲, 都唔一定係適用於你既情況~~~

正如有CHING話, 2樣試吓咪知, 不過咁, 同軸同光纖根本係2樣嘢, 所以小弟覺得好難有apple to apple既a/b test意義, 所以小弟取捨上就用同軸, 一來可以自己整, 二來選擇多好多~~!! {:9_423:}

如果要揀同軸, 因為你呢個情況N70->DA06係數碼傳輸, 所以照道理上同埋小弟試感都係用純銀線好啲~~ 唔知你想用廠線定DIY, 又唔知你咩筆直, 比多少少料可以推介小弟用過既線~~!! {:9_421:}

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

hksarac 發表於 2015-12-18 09:52

算啦hksarac兄, 咁小事無謂嘈喇~~~

3萬

白鑽玩家

sodiumyung 發表於 2015-12-18 00:34
同軸係rca,你以為無人知?睇返第一頁第1條先回覆啦
(Post76 Android 手機版送出) ...

sodiumyung兄, 其實大家都明係乜, 麻煩唔好有口舌之爭, 唔該晒~~!!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

hksarac 發表於 2015-12-18 09:52

無話你錯,樓主第一條已分左同軸同rca,,一般人出街買都係咁叫,,唔通買rca就叫買兩條同軸,買一條同軸叫 一條rca????
(Post76 Android 手機版送出)
Harbeth p3esr
accuphase e47ㄢ
cambridge 851n
cardas quadlink sc
vovox xlr
vovox pc

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-12-18 10:13
sodiumyung兄, 其實大家都明係乜, 麻煩唔好有口舌之爭, 唔該晒~~!!

唔好意思離晒題
(Post76 Android 手機版送出)
Harbeth p3esr
accuphase e47ㄢ
cambridge 851n
cardas quadlink sc
vovox xlr
vovox pc

黃金玩家

sodiumyung 發表於 2015-12-18 10:20
無話你錯,樓主第一條已分左同軸同rca,,一般人出街買都係咁叫,,唔通買rca就叫買兩條同軸,買一條同軸叫 一 ...

因為樓主早已搞錯,我貼完相解釋,樓主已說是他搞錯。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

基本上冇話哪種接駁方式絕對好聲,好視符個人對音色的喜好。

同軸數碼線推薦用 Black Cat Silver Star 75 http://stereomatic.com/products/silverstar-75-spdif-cable 千多元,清晰、細緻、有音樂感。
光纖線推薦用 Lifatec Toslink http://www.lifatec.com/toslink2.html 幾百蚊,乾淨、細緻、無味。

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
小寶老豆 + 10 + 10 精彩報告
ykluk + 50 + 50 用家心得

查看全部評分