設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: Al297

[請教] 部dap唔夠力推harmony,想換機求推介

進階玩家

多謝各位師兄嘅建議,雖然都鍾意mojo啲聲,之前諗過想買shure果部,不過暫時都係想睇下有無dap可以直推得好先

呢兩日跟住師兄個list去聽,聽過l5pro覺得好夠力,但係調音唔係好岩心水...xdp 100r就覺得用android嘅dap嚟講算幾有驚喜,不過推圈鐵就真係好似師兄咁講,唔係好夠力,唔知dp-x1出到嚟會唔會都係差唔多

嚟緊應該會去試下X7同DX80,之前無留意過n5,有無師兄可能分享下n5同n6分別大唔大?因為如果n6勁好多嘅我就直上n6啦
近牌咁多dap同amp出,聽都聽唔晒,都唔知點買好,所以真係唔該哂師兄們介紹

進階玩家

kyle7 發表於 2015-12-12 14:22
我建議你買條平衡線試下先,因為個出力會大DD, 但ak 推力係唔大嘅,我N5 用平衡線,覺得有少少推得個左火, ...

果日第一次聽完部100r差小小就買左,不過真係想等埋dp-x1聽埋先決定

如果買平衡線師兄有無推薦?
睇過可靠啲嘅好似都係得alo,venturecraft同orb

alo果兩條條線好硬,venturecraft果修聽落幾舒服,orb果條啲聲幾清同埋線身都幾好,不過未聽過呢個牌子,剩係聽人講知係日本牌子,同埋同venturecraft一樣都係日本製

原來2.5mm出左2年線都唔係有好多選擇...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Al297 發表於 2015-12-14 12:57
果日第一次聽完部100r差小小就買左,不過真係想等埋dp-x1聽埋先決定

如果買平衡線師兄有無推薦?

近排都望過下d 線,ALO 大廠線,穩陣但貴,同價有更好選擇。Venturecraft 個條應該係Pcocc,上網睇線身同oyaide 條 pcoccA 好似。我係oyaide 官網訂PcoccA, 都係600yen 左右1M, 我買左3m, 如果有興趣,可以讓1.5m 比你,做埋線連工包料應該$500就得。ORB 果條無記錯係單晶銅,聲幾暖,少少甜。但我之前係用N5試,暖上暖有d 濛。

我target 緊去試條OCau+, 好似唔錯,但想等埋DP-X1 先試,睇下夾唔夾機~

其實如果有D 線係4芯,都可以改2.5, 因為未算太普及,選擇係少D....

進階玩家

kyle7 發表於 2015-12-14 13:54
近排都望過下d 線,ALO 大廠線,穩陣但貴,同價有更好選擇。Venturecraft 個條應該係Pcocc,上網睇線身同 ...

ching你自己訂線去邊到整啊?

咁聽ching講,orb果條似乎都唔錯? 但orb係新廠黎?之前有時八掛望下都無咩見過呢個名
OCau+係台灣果個牌子? 睇落都唔平...

進階玩家

今日去睇機見到步LOTOO PAW 5000,聽落覺得力都唔錯,ching點睇呢部?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Al297 發表於 2015-12-19 20:46
ching你自己訂線去邊到整啊?

咁聽ching講,orb果條似乎都唔錯? 但orb係新廠黎?之前有時八掛望下都無咩見 ...

我可以PM 你。ORB 係唔錯,但我個人覺得唔係太夾Harmony. ORB 睇官網好似做D parts 野多,線種唔係太多。 OCAU+ 就係台灣OC studio 做,2千頭左右。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Al297 發表於 2015-12-19 21:30
今日去睇機見到步LOTOO PAW 5000,聽落覺得力都唔錯,ching點睇呢部?

哩部我都見到,但無試過。其實推力好,但控制力差,都搞唔掂隻Harmony. 因為一過推,個低頻就會太勁,尤其係聽D 節奏快又多Bass 嘅歌會有D 亂。所以用線黎收返少少個低頻。 同埋聽評論話部DP-X1 係中性+中高頻走向,應該幾夾Harmony. 同埋睇到D日本blog講DP-X1, 有兩個都係用Harmony + 銀線,同銅鍍銀線,兩個都話好夾。所以先等埋佢再諗。

進階玩家

kyle7 發表於 2015-12-19 23:54
哩部我都見到,但無試過。其實推力好,但控制力差,都搞唔掂隻Harmony. 因為一過推,個低頻就會太勁,尤 ...

就係好力但d聲有小小亂,同埋唔鍾意個介面,所以無諗到

Harmony + 銀線咁激?會唔會收得太多?始終見日本人聽歌好似都偏中高多...
聽師兄咁講我都有啲期待部x1,cowon又出左部Plenue D,平平地細細部,好似都幾好,不過覺得推力同控制力應該都唔夠高

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Al297 發表於 2015-12-22 00:35
就係好力但d聲有小小亂,同埋唔鍾意個介面,所以無諗到

Harmony + 銀線咁激?會唔會收得太多?始終見日本人 ...

係,Harmony 其實真係要夾機唔可以太大力,但要夠力。 我依家用緊銅鍍銀平衡線,中高音唔錯之餘,低頻都keep 到,諗緊試埋部DP-X1時候同時試埋條OC 條金銀線,睇下夾唔夾機。 最近有部Venturecraft 嘅Valoq 都唔錯,師兄可以去試下岩唔岩,佢都有2.5平衡output. 但就無dpx1 咁多function, 純聽歌係唔錯。