設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: codyhung

[DAP播放器] 剛入手Pioneer XDP-100R-S

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

C hing, 我想問下佢個 volume dial 係 一格一格咁扭,定係好smooth 咁扭? 如果lock 左,個dial 係唔係點扭都唔會較到大細聲? 因為如果放袋,一陣佢hi 到一野就去左大聲就大鑊了~唔該晒~

高級玩家

kyle7 發表於 2015-12-7 12:54
C hing, 我想問下佢個 volume dial 係 一格一格咁扭,定係好smooth 咁扭? 如果lock 左,個dial 係唔係點扭 ...

放心,部嘢你擔心佢唔夠大聲好過……
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

clensurehk 發表於 2015-12-7 12:00
佢出力得75 mW + 75 mW, 32 Ω,唔夠力点調都無用,唯有加耳擴

推力大唔大唔可以咁睇,最好係睇部機本身既輸出阻抗同耳機阻抗兩者既匹配。

以你既講法,我手上有幾部手提擴:
60mW+60mW@16ohm
140mW+140mW@16ohm
160mW+160mW@16ohm
推隻12ohm既入耳,數值上最低個部推出黎最夠力,扭到9點己經推盡,不過底噪就放到好大。

依類數據只係顯示左部機負載下既最大輸出,同好唔好力無關。
況且,手提機要好力係好難,因為舊電細已經局限左部機既輸出;
而且考慮到DAP既電池續航力,廠方會盡量做一啲慳電措施,Phone Out位好打極有限。

正如你所講,唔夠力加擴的確係好方法;
不過如果下下加擴,就冇左玩Portable既意義。
個人建議,玩手提機夾音色為主比較可取。

BTW
樓主,其實FiiO有條線係Westone專用既MMCX頭,冇需要買SE。
不過既然你都買左,就Enjoy吧~
部機的確好大部。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WE300B + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

asathor922 發表於 2015-12-7 12:56
放心,部嘢你擔心佢唔夠大聲好過……

我target 緊佢兄弟 DP-X1啫,用佢出平衡應該會大力少少,就算唔夠聲,佢lock mon 唔lock volume,hi 到都唔係咁好啦。。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

首先,pioneer 佢預設已經係high gain...

第二,如果我開返low,聽萌音17,最大係160,我係要開到157先聽得平時的音量,
但      
開到最大依然係零低燥
開到最大依然係零低燥
開到最大依然係零低燥

我有過ak100ii, dx50, dx80, arm2, n5, p1, calyx m, 無一部可以係直推時聽唔到底燥

第三,佢原裝無套真係好危險,又無mon貼送。我之前買左部dx80已經有套,我駕車唔小心掉左係車門唔知,一開車門成個部掉左落地,但高度都係十幾cm,部dx80連套角落地,個套個角直接穿左,包住套都掉花左個角,變左銀色....

高級玩家

ckfung 發表於 2015-12-7 19:45
首先,pioneer 佢預設已經係high gain...

第二,如果我開返low,聽萌音17,最大係160,我係要開到157先聽得平 ...

師兄有無試過個vol. limit ?

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

都幾好笑,每次討論個別 DAP 時,就總會有人出來講用 Fillo 好過、 Fillo 點好 ... 我都有用過都唔會咁做!! 其實每個帖、每部機都有其支持者,或者想理解個部機多些嘅正常討論,希望就算係某牌子支持者又好、或者想曲線宣傳嘅都好,唔該比 d 空間大家,適可而止,互相尊重大家嘅權利,呢到唔係豐擇/百老匯!!

星級玩家

asathor922 發表於 2015-12-7 21:16

大廠設計嘅線路,當然同廠仔冇得比,今次Pioneer賣呢個價錢真係有良心.

專業玩家

asathor922 發表於 2015-12-7 21:16

已經試過,系可以教大聲d,我之前都覺細咗而家好足夠聲.

高級玩家

codyhung 發表於 2015-12-7 22:39
已經試過,系可以教大聲d,我之前都覺細咗而家好足夠聲.

請問師兄係推邊隻耳機夠聲?