設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[頭戴式] 德國產品就是信心保証?

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟於2012年頭初次接觸Ultrasone產品Signature Pro.
一試之下就立即愛上,sound quality做得太好了.
就如其他師兄一樣把它買下做收藏品了.

但過了兩年後竟然發覺耳機塑膠位置開始有熔化跡象.
拿上手感覺粘粘的.平日基本好少拿出來用,收藏居多.
連耳機既原裝收藏盒都發現表面既人造皮敢重脫落.

這現象是否正常?
過往小弟也購買過其他不同品牌既德國耳機.
如HD800,T1,VE6等.它們都是品質保証.
為何Ultrasone這品牌的品質會如此低.

現今既產品推陳出新既周期實在太短,
是否生產商都希望用家一兩年就再買他們既新產品?
過了一年保養期之後既product defect就歸咎於用家身上了?

新仔玩家

師兄, 看怎樣存放啦, 像鏡頭不放 防潮箱,也

補充內容 (2015-12-5 13:26):
也會瀬嘢,不管你是日本或德國鏡, 話說回頭, 可以用酒精或紅威寶稀釋後用布抹一抹就搞掂,我以前貪平放貨櫃倉,都有此類情況,香港熱和濕。

星級玩家

新仔玩家

我對beyerdyanmic T1 90th頭帶已有甩皮情況出現,而線身自開盒亦唔算好靚仔,都有少少心傷

鉑金玩家

以前西德出品的耳機,用料、造工、設計真係無野講!

像這70初出產的Dual DK700,仲老過我…    至今聲音、功能、配件全正常如新,頭墊、耳墊是氣墊式,耳墊隔音絕佳。
聲音順滑非常,差不多無顆粒感,唔似那年代的一些耳機低頻殘廢,整體好唔錯,密封絕佳,細節都聽得一清二楚,有種堂音其他耳機少聽到,係機身重左d。這是家中經常使用的耳機。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
hiyori + 20 + 20 超正!

查看全部評分

進階玩家

基本上存放位置都係家中層架位置,無太陽照射,不接近窗口,又少用。
都只係得兩三年壽命?
問左代理ECT,佢地回覆話比$1500 send番去德國產換新ear cup。
咁,即係我每兩三年就再比$1500蚊去番新一次。
或者重新買佢地其旗艦產品?
講真一萬元左右既產品小弟仲玩得起,但心態上對一個所謂旗艦級既產品,
有如此低質量,真的有點兒那。小弟不是見異思遷既人。
愛買好質量既產,貴一點是無所謂。一方面是環保,另一方面留住經典。
見身邊有好多朋友都愛買較平或山寨products,但係用唔上一兩年就玩完。
後果就係製造更多垃圾。
唉,奈何,當世上既觀念好多都反轉晒啦。
最後,Ultrasone尼個品牌以後應該唔會再買。怕怕。

鉑金玩家

單以聲音質素論價格,Ultrasone的所謂“High-End”耳機,就算是半價,也從無考慮過會買…

進階玩家

ericcho 發表於 2015-12-9 21:19
單以聲音質素論價格,Ultrasone的所謂“High-End”耳機,就算是半價,也從無考慮過會買… ...

以便攜耳機來說,SQ還算可以吧

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

耳機在使用時不段接觸面油, 耳油, 頭油, 需清㓗情況跟枕頭套差不多。

咁你會唔會認為一套德國製造嘅枕頭套可以兩三年唔使洗呢?

基本上我家裏大耳機每次用完, 我都會用毛巾沾沙威龍消毒水刷耳罩/頭樑位, 保持衛生。耳如可拆下, 幾個月就用洗潔精洗一次。

星級玩家

其實我認為係物料多過使用問題,因為我隻DT990都係咁