設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: dts6.1

[香港] 袁和平3D武術鉅製《蘇乞兒》

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

全新激鬥版預告 & More Photos ~

[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/rTsy48_GyRA&hl=zh_TW&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/rTsy48_GyRA&hl=zh_TW&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

個人愚見~
能結合環境的動作設計做出最大發揮,袁和平是真的當今無出其右。
但若然無氈無扇;純論兩個人對打在設計招式的實感及用鏡,刞洪金實才是阿一。
這是霍元甲跟葉問的分別,可謂各擅勝長。
小弟乃AVP 即係玩AV永遠掛住P牌 醜死鬼..

進階玩家

見到周總個look就唔想睇了{:4_58:}
deathpan 發表於 2009-10-28 16:46

Ching, should be 見到周總就唔想睇了!!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

葉問本身有甄子丹,究竟洪金寶佔幾多成真係唔知,反而袁和平係主力做武指,佢拍jet li既戲好多都打得好有形格好有力量. 將洪同袁比較. 似乎唔多正確.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我硬覺得套片周董部份神仙難救,拖低哂整體質素.真係有點擔心

進階玩家

睇到某幾個既造型, 真係冇晒興趣
再加上, 睇左trailer, 有d 打交片段都幾失真
最唔鐘意就係冇啦啦飛來飛去 (輕功個d), 又或者d 動作誇到冇可能做到個d
最擔心就係由頭打到落尾, 冇乜劇情, 或者散收收個d
有保留, 真係睇左口碑先至睇

4萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖聖勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

葉問本身有甄子丹,究竟洪金寶佔幾多成真係唔知,反而袁和平係主力做武指,佢拍jet li既戲好多都打得好有形格好有力量. 將洪同袁比較. 似乎唔多正確.
LAWSON 發表於 2010-1-6 21:32

甄子丹確是一流的動作演員~據知從未接觸過詠春拳,為了開拍(葉問)才跟葉問長子葉準學拳及木人樁,而洪金寶早在廿多年前已拍了不少民初/時代的有關詠春拳的電影,對詠春拳有深厚認識.............皆因我也是詠春弟子

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

甄子丹確是一流的動作演員~據知從未接觸過詠春拳,為了開拍(葉問)才跟葉問長子葉準學拳及木人樁,而洪金寶早在廿多年前已拍了不少民初/時代的有關詠春拳的電影,對詠春拳有深厚認識.............皆因我也是詠春 ...
circleli 發表於 2010-1-6 22:57

洪金寶拍過邊d詠春電影?
葉問成功.係因為洪既武指?還是甄既演出?
甄演譯詠春成功在洪既指導還只甄既天份?
武打場口主力由洪創作?
洪在武指方面真係咁出名?有冇咩代表作?

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

LAWSON 發表於 2010-1-6 21:32

洪導同袁導皆為武指出身;二人亦係有名既動作導演,大家都咁高大點解唔可以作比較呢?!
葉問有甄子丹...
但點解佢自己作風唔再一如既往兼任埋動作導演(好似之前殺破狼/導火線)而要找洪金寶出任動導...
相信其中一部份就係同廿年前;洪金寶早已拍出了一部經典詠春電影{敗家仔}有關。
而{敗家仔}計埋入場+睇帶/碟我起碼睇左三十次..
而甄子丹或袁和平由出道至今所拍既動作片我亦都幾乎可以話睇過哂。
所以對於二人能力之比較,我自問好好醜醜都有少少了解...。

至於葉問成功,我會看成係~ 甄子丹下放能力,將動導一職托予洪金寶手上。
結局係洪導寶刀未老,不負所托...甄氏則因而得以專注演好角色;而為他爭取過一項最佳男主角提名。
至於甄演譯詠春成功在洪既指導還只甄既天份?
我覺得兩者皆有,不如咁..
如果鍾意睇詠春又想知洪金寶的動作設計有幾勁,建議找回{敗家仔}及{鬼打鬼}兩片看看,一定有答案。
順帶一提,{敗家仔}中洪金寶與主角元彪的角色..
反而不及林正英飾演梁二娣(葉問之太師公)及陳勳奇飾演的皇族少年高手搶鏡。

我唔反對甄子丹演出葉問好夠型格..我都非常喜歡(詠春同甄氏我係50/50)
但我會相信即使廿年後今日再看當日被洪金寶所打造下的林正英等人,不會太過比了下去。
講真,{敗家仔}對於自已確係有好高地位,我唔敢講會否唔夠客觀..
但一套戲會在好多年後有另一套電影(唔係葉問)照搬{敗}片武打場口作為紀念致敬,應該差極有個譜。
DVD廿零三十蚊遮,買左都唔肉赤,睇完發覺唔好睇再黎踩番我;重有賺添啦..HEHE...
小弟乃AVP 即係玩AV永遠掛住P牌 醜死鬼..

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

洪導同袁導皆為武指出身;二人亦係有名既動作導演,大家都咁高大點解唔可以作比較呢?!
葉問有甄子丹...
但點解佢自己作風唔再一如既往兼任埋動作導演(好似之前殺破狼/導火線)而要找洪金寶出任動導...
相信其中 ...
datacoma 發表於 2010-1-7 05:12

多謝datacoma兄指教.
有機會,要睇下呢兩套片
或者係自己太喜歡甄既演譯方式而抹殺洪既功勞吧