設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 黑膠潮係唔係退緊呢?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
係就好囉!唔洗再捱貴碟,
一隻廿幾三十年前,暢銷碟,其實而家應該週街都係貨既碟,年零兩年前賣緊7-80蚊,而家賣到2-300蚊.(重要殘)
將來熱潮一過,到時D碟回返去二手市場,
會唔會回落返去100之內呢
大家又點睇?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
psb + 10 + 10 101%

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我覺得鐘意黑膠唱片的人會繼續支持,但有能力入埸玩的人已經入得七七八八(要聽黑膠唱片,無番一定財力及地方是入不到埸、而勉強玩的,是無法欣賞黑膠的正常音色),所以個黑膠唱片市場不會再大幅度增加!

星級玩家

machihck 發表於 2015-11-28 10:34
我覺得鐘意黑膠唱片的人會繼續支持,但有能力入埸玩的人已經入得七七八八(要聽黑膠唱片,無番一定財力及地 ...

同意。因為我都已經入到九九十十
www.facebook.com/vinylover - Vinyls that we will listen till us apart

鑽石玩家

小弟淺見肯定,冇幾耐前人哋跨大話黑膠重生,如果係1%增長到3%, 但1-3%代表幾多人?小弟以前有2個turntables,依家家裡一隻黑膠都無。在這城市長遠都係CD/SACD最實際,方便,壽命...

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實我身邊是新玩或重新再玩的朋友已入得七七八八,要繼續玩的相對減少,因為要玩到好音質,付出的心血其實很多,時間亦長!尤其是調較唱頭方面,所費的時間金錢,最終結果未必附合要求,而且黒膠碟價錢越來越離譜!再者買回來d碟好多都要洗,洗完最惨效果未如理想,有一批人試過就會退回CD或CAS 市場!
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都覺,因我都係,要入的都入得甄差不多入晒,剩低D大路及流通量多既,等個潮退左先入都唔遲,
始終黑膠都叫做有個終點.你由0年代初數返轉頭,要買既,唔會無限咁增加,到大家入晒之後,就應該會回復正常
當然,一D真正稀有既,個價點都有返咁上下既

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

暫時未見有退潮, 只見市埸放中文lp 的人已差不多沒有了, old hk pop 是買少見少, 要等國內回流再消化完先,供應少,價升是未來的方向,reissue lp 質素好差, 變了後入盤的巴打比較困難享受好的pop 碟, 到時硬件會有所停下, 不過仍然有一段路,加上外國的名盤才剛剛開始泥料,呢个熱嘲仲有排玩
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

老而不

潮未退, 不過見家下好多人都講緊碟太貴, 是白熱中摸頂的一刻了. 玩膠, 家下班人只識播同搞phono/零件, 仲有以前玩到黑膠過equalizer 入卡式帶等等的花樣未玩, 只算是觀其色而未品其味.   
引左班跟潮流的"文青" 後生仔去玩. 佢地有時間去賺錢, 不過買力有限, 持久力更有限, 只要又吹D咩風時佢地會等一時間轉會. 甘樣的話...唔知等佢地30年後再回味LP?

又者外國的玩法同本地的好唔同. 本地的靠做影像主追hk pop, 外國的追不同的gene, 有classic , 有old pop, 仲有冷門野, 路就是比本地大好多.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

新一代嘅 gen Y/Z 超多數唔會用支針去磨黑塑膠嚟聽歌, 冇咁有耐性上上落落拎住支針去skip track,轉A/B面,亦唔會咁有耐性洗碟 ,去搵好耐先揾到某大碟嘅黑膠,佢哋大多數覺得黑膠好老土outdate麻鬼煩,喜歡就免費幾秒digital download,唔希歡就delete。

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

呢個潮未退啦~~~ 見同一隻碟, 今年年頭同年尾既二手價都高咗20%-30%, 真係手頭上既如果拎出去賣仲有得執~~!! {:9_407:}

價錢絕對反映大市~~!! {:9_423:}