設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[Fans 曬蝶吹雞] Enya "Dark Sky Island" 開盒 + 短評

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

眾所周知呢 呢隻碟就上星期五出左
對上一隻ENYA已經係7年前
小弟今日終於買左 DELUXE 歐版
暫時聽左一次咁大把   大槪講講啦  

No.        Title        Length
1.        "The Humming..."          3:42
2.        "So I Could Find My Way"          4:25
3.        "Even in the Shadows"          4:13
4.        "The Forge of the Angels"          5:12
5.        "Echoes in Rain"          3:33
6.        "I Could Never Say Goodbye"          3:28
7.        "Dark Sky Island"          4:56
8.        "Sancta Maria"          3:50
9.        "Astra et Luna"          3:20
10.        "The Loxian Gates"          3:33
11.        "Diamonds on the Water"          3:33

封面就係咁嘅樣

封底 TRACK LIST  

一打開就係咁樣

再打開就見到呢張圖喇~

隻CD 其實隻色係好深好深嘅藍色   (隻碟叫DARK SKY ISLAND  所以我估隻色係夜晚嘅藍色)

(有錯請更正,高抬貴手 )

咁呢一如以往啦所有詞都係Roma Ryan  寫嘅
咁呢個ROMA RYAN 係乜水呢??
其實你可以話係 ROMA RYAN 就係發掘出Enya 嘅人
基本上呢  Enya 同呢個 Roma Ryan 就唔可以分割嘅
要有ENYA 嘅曲就一定要有 Roma Ryan 嘅詞先得

咁究竟Roma Ryan 嘅詞有幾犀利 ??

Track No4: The Force of The Angels

Track No10: The Loxian Gates

睇下嗰啲鬼畫符

究竟係咩嚟嘅呢?????????  

答案就係一種叫Loxian 嘅語言
就係 Roma Ryan 參考  J·R·R·托爾金 (魔戒 作者) 創作的 精靈語
創造的新語言
第一次就用係 Enya - Amarantine (2005) 呢隻ALBUM
原因係佢地發現 英文 同拉丁文都唔岩用 表達唔到個FEEL

從呢樣野已經可以睇到Enya 同 ROMA RYAN 兩個對音樂創作的認真
另外呢,呢隻ALBUM 所有你聽到嘅樂器都係ENYA 自己彈  你冇睇錯
所有你聽到嘅樂器都係ENYA 自己彈
所有你聽到嘅樂器都係ENYA 自己彈
所有你聽到嘅樂器都係ENYA 自己彈   (除左第3首嘅DOUBLE BASS之外)
所有你聽到嘅樂器都係ENYA 自己彈   (除左第3首嘅DOUBLE BASS之外)

所以先要足足7年
7年磨一劍
仲有佢自己作曬所有歌
佢自己作曬所有歌
佢自己作曬所有歌
佢自己作曬所有歌
佢自己作曬所有歌

好啦
講完啲唔關事嘅野  
究竟隻碟點呢??  
(我打一兩句算,費時好似劇透咁 )

評分就:    8.5/10     今年一定要買

-1.5 分係因為有一兩首歌 比較typical  無乜驚喜

但係整體嚟講:                                 無對手   無對手 無對手 無對手 無對手
一開聲感覺已經好應
錄音好靚  包圍感好夠

1. The Humming
好ENYA 式嘅OPENING
一開始慢慢比你入去嗰個 FANTASY WORLD

2. So I Could Find My Way(正)
好浪漫式嘅歌詞  我會覺得係經典ENYA 曲調

3. EVEN IN THE SHADOWS(正)
壓迫力式開頭 ,  諗起 首  " Book of days "  ,  音樂人聲配合完美  

4. The Forge of The Angels   (正)(正)(正)
Loxian 語歌詞    閉上眼就好似去左一個魔戒式 FANTASY 世界  樹木高聳入雲的大森林  飛鳥流水

5. ECHOES IN RAIN  (正)
呢首唔劇透  ,  歌詞好有意景  詩情畫意

6. I Could Never Say Goodbye  (正)(正)(正)
Enya style 傷感歌  真係好傷感
當一切隨風,寂寥長路,誰伴我行?

7. Dark Sky Island  (正)
主題歌  唔講太多     自己聽  

8. Sancta Maria
歌詞不斷重復 , 但係又比佢整到好似無重復咁  
有啲迷幻感覺  幾過癮  
我覺得係轉折   前後半 之用  

9. Astra Et Luna  (正)(正)(正)
拉丁文歌詞       如果 之前嗰首係森林, 呢首就係飛天

10. The Loxian Gates  (正)(正)(正)
Loxian 語歌詞   三個正    自己聽啦

11. Diamonds On The Water  (正)(正)
呢首根本係詩歌嚟  感覺你想像係教堂有人唱聖詩
回憶過去  不復來

BONUS:
1. Solace (正)(正)
感覺似 若有千言萬語  留在心中

2. Pale Grass Blue  (正)(正)
仙景之地  何不留下 ?

3. Remember Your Smile (正)
一開始已經有最後一曲嘅感覺
離別之後   一笑一顰  仍在心中

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 13威望 +170 金錢 +170 收起 理由
digiman + 10 + 10 精彩報告
Norman + 50 + 50 精彩報告
spencerchan1 + 10 + 10 超正!
pinkspider + 10 + 10 精彩報告
ernietse + 10 + 10 精彩報告!!!
Will + 10 + 10 精彩報告
sineadeddie + 10 + 10 用家心得
psb + 10 + 10 用家心得
窮小子 + 10 + 10 精彩報告^_^C兄好
cwyip + 10 + 10
c6001445 + 10 + 10 精彩報告
fkbong + 10 + 10 精彩報告
vm8833 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Rien ne sert de courir ; il faut partir à point.

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

唔覺打左咁多  攰死我

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
digiman + 10 + 10 一定要加分
cwyip + 10 + 10 打咁多字 抵比分
spencerchan1 + 10 + 10 超正!
窮小子 + 10 + 10 一定要加分^_^
vm8833 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

買佐,正在聽

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
2003987 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

hongling1028 發表於 2015-11-25 22:27
買佐,正在聽

ching 好
大家都識貨

評分

cwyip + 10 + 10

查看全部評分

Rien ne sert de courir ; il faut partir à point.

鑽石玩家

識得佢嘅Orinoco Flow...藝術/opera/orchestra嘅混合體

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
窮小子 + 10 + 10 C兄好^_^
2003987 + 10 + 10 ching 好~~

查看全部評分

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

psb 發表於 2015-11-25 23:07
識得佢嘅Orinoco Flow...藝術/opera/orchestra嘅混合體

其實ENYA 算係自己整左一個genre 出嚟
啲人叫ENYA 風做 new-age   

btw PSB 師兄好

評分

psb + 10 + 10 師兄好!!
窮小子 + 10 + 10 慢慢嘆碟 ^_^ 啦 !

查看全部評分

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

窮小子 師兄  你快啲去整番隻啦

評分

窮小子 + 10 + 10 岩岩收工咋 !

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

2003987 發表於 2015-11-25 23:18
其實ENYA 算係自己整左一個genre 出嚟
啲人叫ENYA 風做 new-age   

上黎打個招呼^_^大家好 !

評分

psb + 10 + 10 Hi!
2003987 + 10 + 10 CHING 好~~~~~

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

窮小子 發表於 2015-11-26 18:19
上黎打個招呼^_^大家好 !

見C兄你打甘多粒字 比我就死得

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

窮小子 發表於 2015-11-26 18:22
見C兄你打甘多粒字 比我就死得

我都想唔識打字 唔識就唔洗打

C兄 去入隻啦無呃你   好野嚟架