設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wantai288

[請教] 我開始好迷惑

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

jj3380 發表於 2015-11-18 14:05
剛睇番小弟自己主題,原來係76咁多年祗有一兩個開箱post,再由頭到尾番睇一次8802a開箱文檢討一下自己,攪 ...

所以我自從前年 Oppo 105 之後已經冇再出 report, 只出開箱文。

有時候出錢出力出報告並吾係要得到任何回報,不過因為咁而俾人抹黑就真係幾冇引。

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
wadee + 10 + 10
jj3380 + 10 + 10 絕對認同
~嘉輝~ + 10 + 10 絕對認同
MDLP + 10 + 10

查看全部評分

千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

黃金玩家

maxlo 發表於 2015-11-18 14:35
泰林時代聽過JBL4425播kenny g live  , 我依然記得 , 太難忘!

我有時候買野,真係會買翻後生時領教過嘅野。
可能細時想擁有,大個有能力就買囉。
我對某d品牌真係好長情。
至於出來效果咩叫好定唔好,
好難定位喎,有d人總會雞蛋挑骨頭,
所以我一直只會追自己想要嘅野。
套野我聽,日對夜對。
如果衰到連自己都接受不了,
老實講,抵死。
亦都唔會買啦,貼錢買難受咩。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
komiya + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

wantai288 發表於 2015-11-18 11:11
c兄,我明你意思分享,但又一部機可以講到冇得輸嗎?

就算講到D機或D喇叭點勁或點差都好,都純粹係每個人心中嘅個人意見,冇絕對啱或錯,睇自己想要乜,我真係認識有朋友覺得自己套電腦喇叭D声仲好過套十幾萬嘅hi end ,耳係人地嘅,感受係人地嘅,應去尊重。
一個論壇有四方八面來既唔同意見好正常,上來分享嘅朋友我相信一定係鐘意或滿意自己套設備先會分享比大家,想將自己覺得好嘅嘢分享出來,咁好正常吖,唔通分享我呀婆用緊果部廿年前嘅收音機D聲又幾衰咩?  係我反而非常感激願意分享嘅c兄們,亦因為大家嘅分享,我睇多咗聽多咗先終於知自己要D咩,知自己套D野有咩不足,就算upgrade晒,仍然繼續好需要論壇嘅消息同意見,因為不斷有新野出,一部AMP用唔到十幾年掛,依家點勁第時始終會被取代,同埋我真係唔明,c兄們点講其他機點好點勁,其實對自己有咩實際影響??  問心講係絕對冇影響,你屋企套嘢唔會睇完論壇後由自己果套變咗人哋果套,唔通上得多法拉利網屋企部豐田會變拉利咩,如果係我唔介意呀!    所以有乜好滘??
自己滿意自己套野咪OK囉,其他c兄分享係論壇自由,有咩好爭?

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
jj3380 + 10 + 10

查看全部評分

JBL ARRAY 1400/ARRAY 880/ARRAY 1500
JBL LS40 / CONTROL 28-1L
PIONEER SC-LX901/ LEXICON DD8
ATI-AT543 / PIONEER LX500 / X9s
EPSON TW8400 /150"RX-1 PRO

鉑金玩家

jj3380 發表於 2015-11-17 10:34
睇番樓主個主題及內容意思,會覺得最迷惑嘅係你班友係咪人買你又買,個個吹得咁行,會唔會凈係識跟風,跟 ...

師兄講呢D

不過又係嘅

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

wantai288 發表於 2015-11-18 11:11
c兄,我明你意思分享,但又一部機可以講到冇得輸嗎?

師兄,我估你都係成年人,你都會有自己既思想,人地講乜你控制唔到,好與壞對與錯要自己去定,大家可以用善意批評,如果對方一成不變,你都可以慳返d口水啦,畢竟每個人口味不同
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

yuppi 發表於 2015-11-18 14:35
所以我自從前年 Oppo 105 之後已經冇再出 report, 只出開箱文。

有時候出錢出力出報告並吾係要得到任何 ...

我都好少會寫產品報告,多數分享下開箱就算
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

攪到好似離左個主題.....   宜家好似係大家對你都好迷惑.   何必呢. 施主!  

鑽石玩家

如果我由O記5507轉去8802a,開箱報告都話無驚喜嘅話,咁真係抵插。

專業玩家

pac 發表於 2015-11-18 11:28
討論區是讓人分享喜悅,經驗.互相幫忙增進影音知識.

不論器材平與貴也可POST出來,大家分享下.就好似一 ...

我係咁睇既......

其實玩HiFi好似玩玩具咁, 吾會有最好,亦吾會有標準! 有D師兄玩到咬牙切齒, 都吾知為咩!? 到底 Benz 好D, 定寶馬好D?
玩HiFi好個人化, 又主觀, 我今日主觀地話Pioneer 好聲, 你明天主觀地又話 Denon 好聲, 點知後日一齊買左部 Anthem! 咁又有咩所謂呢?!  

睇睇自己既能力, 可以買倒幾貴囉! 又或者你有能力,都吾想買咁貴!
我屋企, PIONEER 59 + 58 + JBL LS40 + Sunfire HRS12 已經好滿意! 全部都係入門級器材!!
你而衣叫我換野加野, 我都費事采你!
其實換野加野, 係一種引, 等同女人買手袋, 永無止境! 我吾可以比呢種引牽住個鼻走!

有D 師兄連自己 買入 / 賣出咩器材, 都要兼顧身邊朋友, 甚至吾識既網友咩感受! 我真係百思不得其解??!!
朋友去我屋企話我套機吾好聲, 我話番佢地吾撚識聽野, 吹咩! 佢又吾係住響我屋企, 理Q得佢吖! 自己鍾意就得啦!

但響 Post 76呢道, 無可否認, 有D師兄係想 show off, 好正常! 佢有錯咩?!
又有 D 師兄誠意分享喜悅, 又冇錯喎!
有 D 師兄發勞蘇, 大叫買錯野,佢都冇錯!
最緊要吾好咁認真! 你串下我, 我笑下你, 吾鍾意就吾回應! 吾好放響個心! 為玩玩具吾開心係最 on 99既事! 不如度下橋, 賺多D錢好過啦!

評分

參與人數 10威望 +100 金錢 +90 收起 理由
ricoy288 + 10 + 10 絕對認同
fungl + 10 + 10
komiya + 10 + 10
matt88p + 10 + 10 講得好
angusluk + 10 絕對認同
gp250 + 10 + 10
HKWAIYIN + 10 + 10
wadee + 10 + 10
jj3380 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

gowet 發表於 2015-11-18 19:04
我係咁睇既......

其實玩HiFi好似玩玩具咁, 吾會有最好,亦吾會有標準! 有D師兄玩到咬牙切齒, 都吾知為 ...

support support
JVC N5, Samsung 65Q95T, Denon 8500H, Classe Amp 5, Burmester 099 & 956mkII, Magico A3, ACC, Focal SR 1000BE, KEF Ci160TR, Denon DCD s1, Esoteric X03, UB9000, UB820