設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 新玩具 (24/192 USB to SPDIF)

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今日响代理度買咗Musiland Monitor 01 USD 24/192 USB to SPDIF 用COAXIL嚟駁電腦去MD10. 入手價 4xx.

以前我用SE-90光纖駁去MD10. 但係想留番個光纖位比其他player用.
由於MD10個USB幾廢吓,所以吟住買多個舊野駁電腦.
考慮個幾個方案, EMU0404, BEL CANTO USB Link 24/96.
最後睇過HEAD FI 嘅評語同0404,BEL CANTO嘅比較
同可以實現24Bit/192kHz音效處理先決定買Monitor 01.
代理話Monitor 02仲好,但係要另外挿電同更加大舊.

初步印像即時有升呢嘅感覺, 動態加強,音場加強. 而我仲末換新DRIVER.

http://www.head-fi.org/forums/f46/musiland-monitor-01-usd-24-192-usb-spdif-423960/

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

甘駁法............................................................
andy67 發表於 2009-10-24 22:40

個MONITOR 01 USD無內置DAC,唔可以作為SOUNDCARD單獨使用,佢嘅主要用途就係駁DAC用.
我唔知個原理係點,但呢種駁法會比由USB直接入DAC更加好聲.
我嘅原因係MD10個USB好廢,唔係USB2.0同個MONITOR 01 USD可以SUPPORT 24/192.

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

多舊魚...........................................................

如果係多舊魚咁簡單,Bel Canto就唔會賣幾千文.

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

多舊魚...........................................................

唔知ching有咩野高見可以幫樓主慳番舊魚呢

進階玩家

1# Think

師兄, 咁0岩我星期五晚都買左
但仲未有時間駁, 等我呢幾日放假安裝好之後一齊交流下心得
HP:   HTPC > Weiss > CHORD > Graham Slee > SENNHEISER
2CH: HTPC > Weiss > CHORD > PRIMARE > KEF
AV:   OPPO > ONKYO > KEF

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

响控制台聲音選擇度揀選192,md10個display 由46跳至192khz. 遲啲搵個24bit 檔案try try 睇吓有吔效果

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄, 這個東東有什麼用, 我想我在代理那裡見到你, 你買完之後我便買了MD-10

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

件東東主要用途係比啲無spdif嘅電腦用,但係由於部份dac嘅usb唔support 24/196輸出,加咗呢件東東就可以支援24/192,即係昇頻。件東東仲有其他功能,支援aiso,你可以google吓

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

This should be good la... I also have an USB to Coaxial converter for my DacMagic.