設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[PC] 有無人會入STEAM Machine ?

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
STEAM Machine 今日出了, 樣子是打機專用的PC
唔知有無無兄打算入?
http://store.steampowered.com/app/353530/

Key Features:

SteamOS pre-installed
    Bundled with a Steam Controller
    6th Gen Intel Core i5-6400T quad-core Skylake Processor
    NVIDIA GeForce GTX 960 graphics

同場Steam 因為甘樣搞左個小特賣:
http://store.steampowered.com/sa ... ines/?snr=1_4_4__40
還是好音樂最好.

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

一千蚊美金貪佢性能高,同樣budget我出去買部勁過哩個spec都可以; 貪佢優化,由幾千蚊到幾萬蚊的Steam Machine,仲要唔同廠出,最後咪又係靠N廠driver; 貪佢駁電視玩,家中的PC都做得到; 貪有手掣,佢個controller有可能好得過Xbox果啲嗎。貪佢game多,1000USD夠我買哂WiiU/PS4/X1。

哩舊野感覺都係試水而已,好似我以前話齋,追PC的有幾多係懶人。就算買哂時下所有家用機,要乘勝追擊,最後都可能照樣入部萬七的PC,莫講話Steam Machine。

1萬

白鑽玩家

老而不

@肥狗仔@ 發表於 2015-11-12 00:19
一千蚊美金貪佢性能高,同樣budget我出去買部勁過哩個spec都可以; 貪佢優化,由幾千蚊到幾萬蚊的Steam Mach ...

USD 1K 事實在港紙大約是7.8K, 手提電腦的spec唔會太高, 座枱的也有限. 或者美國果邊的市場才大D?
有人對我說過US果邊的hardware貴過香港, 唔知真唔真 . 我覺得PC上打機就好似玩錶一樣, 可以玩到無止境的地步
講controller...我都有少少想知下steam是出成點樣. 自已早前入手了一個logitech的, 發覺都是沒用過.

不過HKD7.8K 買唔買到 wii+ x1+ PS4 甘多樣野ar??  

還是好音樂最好.

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2015-11-12 06:53
USD 1K 事實在港紙大約是7.8K, 手提電腦的spec唔會太高, 座枱的也有限. 或者美國果邊的市場才大D?
有人 ...

notebook就算喇,steam machine都叫睇吓可唔可以分拆主機出售(手掣都幾舊水啦) ,notebook想唔要個mon都唔得, 除非你係做測試果啲。

Desktop, 買i7 5系用三千,買張gtx960視乎佢咩廠,千四至千六啦2GB版。 買塊z97當佢一千左右,最後留千五蚊買ram, 牛牛,機箱,hdd,都平過哩隻steam machine. 我cpu跟返佢spec整i5 6系,慳返嘅錢可能連970都升到。外國某啲大型零售鋪/原廠係比香港貴,手工都唔知比咗幾多錢。但自己砌其實差唔遠 。當然外國某啲區上網/買電腦野未必方便,唔排除有人做獨市,哩點香港比較幸運。

家用機哩家當你買ps4/x1行貨最basic果隻sku,前者$2780,後者$2980,WiiU無行貨無得講,但拎game書coupon去mk涼粉買$2100日版有部。 當中仲未計哩期x1機做緊$2780 bundle.  所以假如我乜機都無,而你比$7800我,我二話不說就去買哂ps4/x1/WiiU, 又或者直接砌過部腦。因為PC可以打機,但Steam Machine就唔可以當電腦用。 家中有廢pc再買哩個型號的steam machine, 玩的遊戲係一樣的,但廢pc再加三部console就兩回事喇。你可以玩哂各家用機的獨佔遊戲之餘,部pc廢極都玩到大部份indie game.

Steam controller就唔洗唸,ign比5.9分話似cheap野, 唔睇分睇function,  如果touch pad都可以代替analog stick, 咁手遊應該一早可以取代家用機喇。
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

我反而對STEAM LINK有興趣多D , 唔知幾時出