設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: edhuen

[用家報告分享] 今天忍唔住入了部DAC

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

除左想知道係邊到買之外
想問下各位ching
md10 同另一個model svdac05有乜野分別呢
TV: Sony 46W4500
AMP: Pioneer VSX-1019
BDP: Pioneer BDP-320
FS: PMC TB2+
C: PMC TB2+M
SB: Mordaunt Short MS304
SS: ONKYO MV5
SW: timbre

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

想問下部md10係邊到買同幾$呀
全mod 包括mod乜野呢
如果我用部普普通通cpd做訊源直入部pioneer 1019,咁值唔值買呢
cowpang 發表於 2009-10-27 09:38

ching你部普普通通cdp係乜先? 小弟覺得如果唔mod, 大概同2k - 3k cdp差唔多, mod左就可以去到 4k - 5k左右(only小弟個人意見).

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我部係人地俾的nad502 cdp已故物
如果mod機要幾錢同mod d乜呢

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

43# cowpang

小弟都唔係好記得, 大概係環牛、IEC座、電容、穩壓.........等等(其它唔記得)

黑鑽玩家

想問下部md10係邊到買同幾$呀
全mod 包括mod乜野呢
如果我用部普普通通cpd做訊源直入部pioneer 1019,咁值唔值買呢
cowpang 發表於 2009-10-27 09:38

去呢到買啦!
http://www.vocativeaudio.com/hk.html

專業玩家

我見佢有得幫人mod機
如果我唔駁電腦又唔用headphone,點mod好

銀級玩家

我都有MD-10, 不過自從買左 dacmagic 後就好小聽喇. 前天做左個AB test, 如下:

我個dacmagic 改左個深圳環牛, MD-10無mod 過. 兩個 dac 事前都煲左一星期.
PC (flac source) -> usb -> Dacmagic -> RCA to amp
PC (flac source) -> usb -> MD-10 -> RCA to amp

結果係, dacmagic "相對" MD-10: 多D detail, 音場闊D, 人聲smooth D, 出D, 樂器同人聲較分離. (個人感覺)

銀級玩家

我剛買左個 Logitech sequeezebox duet, 用來播flac, 所以要找了人買我的 dacmagic, 賣係因為想 free 番D 錢, 第日可能買更高階的 dac.
依家我個 setting 係:
sequeezebox (optical) -> AV Amp
同 sequeezebox (coaxial) -> MD-10  (RCA) -> AV Amp

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

47# kenneth_obee

ha! 小弟就試過MD-10(mod) A/B test DM, 我個人意見係兩種口味. MD-10(mod) - 現場感比較強. DM - 分析力高, 清晰. 兩者背景都靜.
MD-10 全mod - around 3k, DM 改環牛 around 3k. 不分高下, 要睇個人喜好啦!

銀級玩家

47# kenneth_obee

ha! 小弟就試過MD-10(mod) A/B test DM, 我個人意見係兩種口味. MD-10(mod) - 現場感比較強. DM - 分析力高, 清晰. 兩者背景都靜.
MD-10 全mod - around 3k, DM 改環牛 around 3k. 不分高下, 要 ...
ram 發表於 2009-10-27 14:18

師兄所言有理
師兄有無比較個md-10的 usb 同 coaxial?