設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[機架] DIY 音響架 之 有血有汗...

專業玩家

AV 新丁

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

首先要好多謝 jasonbiker 幫手, 又俾我上佢度睇佢d 制成品, 又教我要點搞... 仲要陪埋我去買絲桿同訂石! 真係唔話得!

今日最終去左拎石... 一共六塊, 重到不得了...
搞左兩三個鐘, 終於搞掂左我果兩個架... 不過我d 手工實在係麻麻, 其實d 平水都有少少得過且過... 而且仲搞到爆晒江都唔知... 整完先見倒隻手血花四濺

圖 1 - 血花四濺, 影唔倒爆晒既中指添

圖 2/3 - 成品 =)

圖 4 - 絲帽 closeup

圖 5/6 - 最終靚仔 setup

補回 draft 一張... 建議搞之前畫圖諗清楚d size!
(註: 個窿既直徑最終為 1", 唔係 6/8", 而絲桿係 6/8")
而圖中 A 同 B 最終為 A=3.5", B=1.5"... 而石既全闊為 23", 即係 23" x 20"

再一次特別鳴謝 Jason!

評分

參與人數 26威望 +133 收起 理由
nglsimon + 5
smith14 + 1
mimi + 3
Kelvin + 10 血汗之作 值得加分
girbaud + 5
chyhm + 5
djaddy + 1
daken + 2
Think + 1
wil-wil + 8
qq1122yq + 4
mightyatoms + 2
mankoo + 8
ckw + 5
chhanthony + 10
lemonstar + 10
leung0709 + 5
matta722 + 6
kingleecm + 5 diy 到見紅 ... 唔十卜唔得啦
Einstein + 10

查看全部評分

不斷求進步的 AV + HIFI 生活... MA+SVS@SONY+Spark Audio
=> 我的初級 AV + HIFI 組合 <=

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ching, 身體要緊~~小心小心~~

不過整得咁靚, 辛苦d都係值得嘅~~

專業玩家

AV 新丁

ching, 身體要緊~~小心小心~~

不過整得咁靚, 辛苦d都係值得嘅~~
jason_lwk 發表於 2009-10-24 18:23

成果係要有付出 backup 先會令人珍惜既...
不過好少事唧其實... 師兄有心
不斷求進步的 AV + HIFI 生活... MA+SVS@SONY+Spark Audio

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我又想整返個

進階玩家

Cool!!! 淨料多少錢?

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

整得好靚, 請問麻石係咪叫佢開埋窿??? 大約幾錢塊?

專業玩家

AV 新丁

我又想整返個
鐵心心 發表於 2009-10-24 18:27

正所謂... 心動不如馬上行動.
方便過放o係櫃好多, 又平過買 hifi 架一大截...
我手工咁渣都得, 你一定可以整得更靚~

專業玩家

AV 新丁

Cool!!! 淨料多少錢?
mccow2009 發表於 2009-10-24 18:27

整得好靚, 請問麻石係咪叫佢開埋窿??? 大約幾錢塊?
JKC710 發表於 2009-10-24 18:28

我哩幾塊係幼金沙黑麻石. 買果時要同佢講磨咩邊, 點開窿 (開幾大, 咩位置... 最好自己畫左圖先!)
其實我都唔係好熟, 唔知我個價平唔平... 不過我今次買哩間d 石又冇咩問題 (教我整既師兄提過有時會有花有 "bun"), 唔錯
石料 50 蚊一平方呎左右, 一個窿 20 蚊左右, 每邊磨邊就 15 蚊左右...

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

正所謂... 心動不如馬上行動.
方便過放o係櫃好多, 又平過買 hifi 架一大截...
我手工咁渣都得, 你一定可以整得更靚~
Metropolis 發表於 2009-10-24 18:28

我手工超渣.....
而且D料我唔知點買.....
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

專業玩家

AV 新丁

加左張 draft 俾大家參考 (我唔專業... 唔識d 正規圖, 只係方便自己諗清楚)