設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 神風怪盜kid

[討論] 喇叭易推的的迷思

黃金玩家

petitwwp 發表於 2015-11-9 10:06
有些喇叭会难推都是为了好声,这些都是为了增加控制力,减少反电动势等等的问题,因为悬边,磁铁的磁力等等 ...

從正面的諗法這是對的,但事實是市場上有一個現象,就是越入門的喇叭普遍效率越低,各CHING可以比較下自己喜愛或熟悉的喇叭品牌,同一個尺寸的音箱,單元更少,但效率卻越低.....這個現象我本人就非常不認同~
有聲就算...

1萬

白鑽玩家

老而不

kkkiu 發表於 2015-11-10 10:58
從正面的諗法這是對的,但事實是市場上有一個現象,就是越入門的喇叭普遍效率越低,各CHING可以比較下自 ...

自覺得好似做出一個gap, 而且個gap都幾大, 中間比以前多左好多價位的分階才到高階級入門水平
最近威X大特賣, 自已都去多左, 留意到少少野:
即入門用的amp + 喇叭不是不好聲, 聽多了會發覺沒層次感, 門口的CA+平價喇叭 和 房入面的貴野, 真是平上地下的感覺.
最大又最易聽得出的是那種層次還有通透度. 似乎平價的只著種在細緻上下功, 在音像上的打造還是不及高階.
低->高中間又被分成了K , 10K, 100K 等等的派別, 事實每一彥之間才是多那麼的一點點, 值不值那種價階?
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2015-11-10 19:29
自覺得好似做出一個gap, 而且個gap都幾大, 中間比以前多左好多價位的分階才到高階級入門水平
最近威X大 ...

唔同品牌之間目標市場已經唔同,我玩既喇叭品牌不多,主要只玩過2個,一PROAC,二SONUS FABER,我覺得咩品牌都係,在能應付的系列入面買最高型號~都唔好為左高一系列買最低型號.....如proac玩studio 148都唔好玩response d18....咁係比較高性價比...而書架係最最最唔抵玩既...但香港空間唔夠呢個可以理解.....

有聲就算...

1萬

白鑽玩家

老而不

kkkiu 發表於 2015-11-10 21:10
唔同品牌之間目標市場已經唔同,我玩既喇叭品牌不多,主要只玩過2個,一PROAC,二SONUS FABER,我覺得咩 ...

我唔敢講我玩過好多喇叭, Proac 以前玩過, 仲有Spendor, Tannoy,  大退燒之後家下用緊對Wharfedale Deton 不過你話座地定書架就見人見志了.有些人買書架都要買多個腳架, 但又唔入一對座地的, 我都有少少疑惑個原因.
書架喇叭要玩得好係幾難, 細細個又不直接接地, 低音力感隨時唔盡, 想要大震憾是不可能. 反而中高音向上走的能力不亞於座地.

書架在大退燒之後有時平心聽下classical pop, chamber, 當收音機聽下歌, 是不錯的.  
回說, 有時都想換對ProAc Response 1sc 或者 Tannoy Autograph Mini
還是好音樂最好.