設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] <求喇叭推介(第四集)>之 攻頂(金西裝) (己更新#2,#3)

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

去一張圖先

慢慢再出POST講

{:9_430:} {:9_430:} {:9_430:} {:9_430:} {:9_430:} {:9_430:} {:9_430:}

評分

參與人數 12威望 +199 金錢 +200 收起 理由
pac + 10 + 10
billy829 + 10 + 10
hinh200hk + 10 + 10 一定要加分
jason1969 + 50 + 50
ilavbnm + 10 + 10
victor76 + 10 + 10 超正!
3g184 + 10 + 10 堅抽
keke323 + 50 + 50 又多個金錢幫~
fm31331 + 10 + 10 令人羡慕
flight + 9 + 10
terryc + 10 + 10 一定要加分
just_for_uhk + 10 + 10 勁呀!!!

查看全部評分

2CH: Accuphase + Yamaha

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

上次SN2主場,1000M對atc 11後,我最後還是選了1000M{:9_422:}
因為我在大多數都係在低音壓下聽音樂(因為家有小女),而Supernait及atc在低音壓下,低音是乏力
相對上,1000m係可以輕鬆地表達三頻,而且成件事係舒服的,所以我留下了1000M

值得一提,就係原來有新買ATC的師兄都有睇我篇難文,實在係開心。亦都收到好多PM,非常感謝各方支持!

中間發生了兩件事
1)因為一些原故,我賣走左部SN2(部amp冇口味力水等問題)
2)由於土地問題,我最後都留唔住對Atc, 所以我都放左
就係咁,我又多返啲錢出來,個人又開始身痕
夾埋都有成4皮幾,冇奶油玩返合併架
緊係老西都玩前後啦{:9_407:}

咁我就whatsapp一位「太有錢」的師兄
佢同我講去旺角黑布街間惠康超市,
超市譚生好好人,同我講解完落bid,運港,保養等事宜,仲請左我個女食鳳梨酥,結果放低錢
等左三個星期,就帶左C2000入宮啦

部後級都睇左好一段時間,結果都向洗衣粉台搵到部P700, 仲要係現貨220v添,今次仲唔火力十足,大把headroom,雖然話係二手,不過超新,仲要係連黑色膠位都一粒塵同一條花痕都冇,上手師兄係個資深玩家,佢超級錫機,買機時仲同佢傾下代理啲野,聽下音樂
等我開包先
羅友又影下先
剛入到個SS位

就向衣個咁開心的時候,
電話又有whatsapp
望真啲,原來果位「太有錢」的師兄又send條link來
「Yamaha ns 2000~~~~~~~~」
「唔通衣部就係神級的ns2000」
「可唔可以唔好向我工作忙緊的時候send啲咁嘅野俾我」
「媽,我好亂吖」

工作忙亂,諗住落bid慢慢睇,
跟手收到電郵,寫住
「你成功買到心頭好」,
WTF,做咩事,點知我check返,
原來自己掀錯制,變左「即食」
過左個半月左右,又運到香港了
真係超級重的喇叭
重到要報關(見後記)

日本人運野啲包裝真係好穩陣,錢係抵俾佢賺
仲有升高少少,FOR乂車
再開包 之 盒中有紙
再開包 之 紙中有發泡膠
再開包 之 發泡膠中有泡泡紙

好彩單元靚仔,木紋冇花,大單元唇邊整齊,去相
小鈹
大鈹
大單元

兩兄弟合照

最後一位入宮,就係DP-77
因為日元平,仲要部機都平,加上有5%回贈,再加上有sacd,合哂心水
去相
BALANCE線緊唔少得

結果就咁完成左一套金西裝
再去相先

後續聽感及報關小記

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
pac + 10 + 10
3g184 + 10 + 10 精彩報告
hinh200hk + 10 + 10 一定要加分
just_for_uhk + 10 + 10 超正!
terryc + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

寫少少聽感

Dp77(balanced out) vs Oppo103 (unbalanced out)
毫無疑問,前者身價是後者數倍,咁比有啲唔公平
但我想分享我一些睇法
在之前我都係用開宇宙盤的(即係oppo103)
我成日都唔明點解要買咁貴的cd機
都係讀碟啫

但一聽過dp77
我再冇咁的疑問
DAC呀,轉盤方法,電源處理,左右平衡排列等等果啲我真係識條鐵咩
不過dp77係俾到細緻我
好多細緻位,部機都會處理好,
清楚地表達俾我聽我之前冇聽到的野
甚至乎我覺得部機係識得思考{:9_428:}
佢完全知道我想聽啲咩
應該放大,應該重點,應該感情,都做得妥妥當當
而且啲尾音係圓滑左
我之前都幾唔鍾意聽小提琴,真係覺得「湯」雞咁
但換左後係有悠然的感覺,喜歡上拉弓時的震動
整體是輕快,跳躍,充滿演奏者的技巧等等
(小弟聽的係「媽媽教曉我的歌」)

另外值得一提的係
如果我冇睇錯
用dp77時,後級支針係跳得敏感一啲
比起oppo103, 後級支針係鈍一點
(其實都幾明顯睇到衣個分別)

Ns2000 加前後級
比起之前用SN2加1000M
我想講最大的分別係氣勢
唔係一味大聲果種,
而係真係有闊度深度,有氣量果種
而且左右伸延多左
分離度,力度都大有提升
另一方面,佢係大大地改善左係毛燥感
我曾經想挑戰喇叭的音量
但發現毛燥感係極少
最難得的係大聲都可以耐聽

經此小升級
我個人覺得更應該投放在器材上
以有限的錢有咁的升級係開心的
比起花同樣錢升線材,電源等等
效果更明顯,更容易聽到

小弟木耳,聽感有限
耳聽為實,文字只能有限表達
都係聽多啲歌,寫少啲字
多謝觀看

後續報關 (如果有人仲想睇的話先寫)

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
pac + 10 + 10 精彩報告
gp250 + 10 + 10 絕對認同
terryc + 10 + 10 絕對認同
just_for_uhk + 10 + 10 超正!

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

樓主起了一座“金山”呀

勁抽到呀……

期待報告

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ce_tkk + 10 + 10

查看全部評分

我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好正呀,金仔+山葉

鉑金玩家

金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章

金仔+山葉ns2000

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

你班富豪

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

keke323 發表於 2015-11-7 23:34
你班富豪

我哋會永遠旗袋K總出手的
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

terryc 發表於 2015-11-7 23:41
我哋會永遠旗袋K總出手的

快架喇....下年年中差唔多架喇
【苦盡甘來】

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

keke323 發表於 2015-11-7 23:44
快架喇....下年年中差唔多架喇

K總,建議你家訪一下如樓主般的配搭,包你立即加快“出手”的速度