設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: keltonfan

[請教] 請教各位用creek 50A的用家,用咩喇叭

黃金玩家

just_for_uhk 發表於 2015-11-7 22:01
有Ching用嚟推R700添,巢下post會搵到

用50A推R700座地個個好似係我。。。。。我都係一般开到-36db。不过我都换咗好多野。。。电源线,拖版,喇叭线,jumper,暂时觉得OK。等用满2年再upgrade下。

不过之前试听过Q700,的确比R700听歌差好远。

(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔好忘記50a 可加後級, 當前級用

我加左部彷brumester,  效果唔錯

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ahtau 發表於 2015-11-8 01:20
唔使諗   ... 一定係喇叭先   ...

收到

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

raylee 發表於 2015-11-8 08:13
唔好忘記50a 可加後級, 當前級用

我加左部彷brumester,  效果唔錯

我都有諗過,其實我部pioneer DAC可以當前級,所以都考慮遲D入部後級,有無介紹下等我做定功課

星級玩家

小弟有 Creek 50A 同 100A。木耳分享一下聽感,略帶主觀,請見諒。

Creek 50A 聽 Rock 唔夠力。100A 同 50A比較:聽 YouTube 上 Katy Perry 既 Roar 推出嚟嘅 Bass 有明顯分別!50A嘅 Bass 好鬆。

50A嘅高音比 100A,高亢一點,也反映了50A低音量弱一些,不太埋身,所以感覺高音量可以去盡一點。聽女聲聲嘶力歇哎歌的時候會過癮些!

100A 力水大,高音變喛厚一點,這點跟50A有一點分別。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
大衛丁丁 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

oldappletree 發表於 2015-11-8 15:33
小弟有 Creek 50A 同 100A。木耳分享一下聽感,略帶主觀,請見諒。

Creek 50A 聽 Rock 唔夠力。100A 同 50 ...

感謝師兄提供資料

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

keltonfan 發表於 2015-11-8 11:38
我都有諗過,其實我部pioneer DAC可以當前級,所以都考慮遲D入部後級,有無介紹下等我做定功課  ...

分享2.0睇法 (但 極度主觀 )

我套2.0   全部都係強國出品   
包括   DAC + 旦旦 + 喇叭 + 所有線材 + 釘墊
我覺得 只有喇叭 先會真正出聲 俾我聽
如果對喇叭  達唔到我想要的要求(我個人叫呢D做聲底)
就算買乜 Amp 都係 ...   

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ahtau 發表於 2015-11-8 18:01
分享2.0睇法  (但 極度主觀  )

我套2.0   全部都係強國出品  {:6_ ...

決定換喇叭,去試左1,2隻,發覺先唔講音質,我想要既係比較大口徑小小(比q300)既聽感,依家做下功課先,其實12K樓下有咩選擇(前提係我部機推到)

星級玩家

oldappletree 發表於 2015-11-8 15:33

Creek 50A 聽 Rock 唔夠力。100A 同 50 ...

小弟的 Creek 50A,5CD 配 Elac 244書架喇叭,室內100尺環境。比較過更高級組合。

以下木耳聽感。主觀,粗疏,講錯實屬正常。

自己升級路上本來想換 Ayre k5 xe Mp 前級,配搭自己隻 Acurus 中古後級。去過旺角 Jadis 比較過 以下組合:

MBL CD 盤,前級 Ayre 5 xe mp, 膽後級 Audio Research ,speakers: Wilson Audio Sabrina
空間有一千尺

聽2015 視聽展CD Field of Gold和另一首萬寶路交響樂。
50A配 Elac 高中音表現差不多。
中低音表現,量感密度絶對不及坐地,前後級。50A聽人聲,空間小,音場聽感唔會差。

最另小弟驚嘆的是,Jadis 的組合,播的女聲很水潤,同一首歌我的很乾!另外女聲尾音細節很豐富,餘韻好靚。我的完全沒有,聽少很多!可能CD盤質素差太遠!這方面50A組合,可以話輸晒!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
momolee + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

keltonfan 發表於 2015-11-7 23:12
R300好嗎?其實想睇下JBL,但好似無乜資訊

R300 OK!
好多CHING 都用
AV 聽歌兩用

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
rach + 80 + 80 非常認同呀。

查看全部評分